Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί χαρακτικής

Εργο της Ρένας Τζολάκη
Εργο της Ρένας Τζολάκη
Το πρώτο συλλεκτικό της λεύκωμα με θέμα: «Το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων» παρουσιάζει στις 5 Φεβρουαρίου (7μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης, Θησείο), η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών. Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια του λευκώματος είχε ο Χρήστος Σανταμούρης, μέλος της Ενωσης. Στην έκδοση συμμετέχουν, με ένα έργο τους, δώδεκα χαράκτες, οι: Μανόλης Γιανναδάκης, Γιάννης Γουρζής, Νίκος Δεσεκόπουλος, Αρια Κομιανού, Δήμητρα Κουμαντάκη, Ελένη Οικονομίδου, Χρήστος Σανταμούρης, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Ξενής Σαχίνης, Μαίρη Σχοινά, Ρένα Τζολάκη και Αναστασία Χατζίρη.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει αυθεντικά χαρακτικά έργα τυπωμένα στο χέρι και εκδίδεται σε πολυτελή πανόδετη βιβλιοδεσία, σε περιορισμένο αριθμό (100 αντίτυπα). Πρόκειται για ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και φωτοχαρακτική, με διαστάσεις «χαρακτικής μήτρας» 47Χ33 εκατοστά και χειροποίητου χαρτιού 54,5Χ39,5 εκ. Ακόμη, περιλαμβάνεται εισαγωγικό κείμενο του Νίκου Μοσχονά και βιογραφικό σημείωμα των καλλιτεχνών, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο (άνω όροφος), παρουσιάζεται, σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης «Εποχές», αναδρομική έκθεση του Χρ. Σανταμούρη. Θα εκτεθούν χαρακτικά έργα και εικονογραφημένα βιβλία με αυθεντικά χαρακτικά («Ασκητική», «Οδύσσεια», «Αναφορά στον Γκρέκο» του Ν. Καζαντζάκη, τα «Ρόδινα ακρογιάλια» του Αλ. Παπαδιαμάντη κ.ά.), που καλύπτουν μια δημιουργική περίοδο είκοσι ετών.

Τέλος, στις 13 Φεβρουαρίου (6μ.μ.), θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Η χαρακτική τέχνη και οι σύγχρονες τεχνικές αναζητήσεις» με ομιλητές τους: Ν. Μοσχονά, Ξ. Σαχίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ