ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Αναρμόδια δηλώνει η κυβέρνηση

Την πρόσληψή τους ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος

Αναρμόδια για τις 183 απολύσεις εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου επιχείρησε χθες να εμφανιστεί στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ζητώντας την πρόσληψή τους.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι προσλήφτηκαν με βάση τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Οπως είπε, «είχαν μια διετή διάρκεια, χρηματοδοτούνταν από τον ΟΑΕΔ, είχαν στόχο να καταπολεμήσουν την ανεργία, αλλά να δώσουν και εργασιακή εμπειρία, η οποία θα μπορούσε να ήταν πολύτιμη σε αυτούς που την αποκτούσαν, όταν θα διεκδικούσαν θέσεις μόνιμης απασχόλησης. Δεν ήταν θέσεις μόνιμης απασχόλησης». Παράλληλα, ο υφυπουργός θέλησε να αποσείσει τις ευθύνες του υπουργείου, σημειώνοντας ότι «είναι θλιβερό κάποιοι άνθρωποι να χάνουν τη δουλιά τους, όμως θα πρέπει να ξέρει κανένας πού φτάνουν τα όρια της κυβέρνησης και πού ξεκινούν τα όρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αυτοτέλεια».

«Μην πετάτε το μπαλάκι στους δημάρχους», τόνισε, απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες σ' εσάς, ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Εσωτερικών. Εχουμε μαζικές απολύσεις εργατών στους δήμους και το κουβάρι ξετυλίγεται σε πολλούς απ' αυτούς: Ανω Λιόσια, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Χαλάνδρι και δεν ξέρω πού θα φτάσει αυτή η υπόθεση. Πρόσθεσε, όμως, ότι «υπάρχουν και ευθύνες στους δημάρχους και ιδιαίτερα στους δημάρχους, που ακολουθούν τη λογική του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε: «Εχετε βαρύτατη ευθύνη, διότι δε χρηματοδοτείτε όπως πρέπει να χρηματοδοτήσετε τους δήμους και να εξασφαλίσετε την πορεία των δημοτικών επιχειρήσεων». Ειδικά για τους εργαζόμενους στο Δήμο Περιστερίου, σημείωσε πως «αυτοί δεν είναι ότι προσελήφθησαν μόνο για συγκεκριμένο χρόνο. Υπήρξαν συμβάσεις και μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου», επισημαίνοντας ότι «παραβιάζεται η ισχύουσα εργατική νομοθεσία, που λέει ότι δεν μπορούν να απολύονται εργαζόμενοι πάνω από το ποσοστό του 2%», καλώντας την κυβέρνηση να μην παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, αφού και το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της απόλυσης των εργαζομένων.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Τιμωρήστε τους δημιουργούς των προβλημάτων μας»!

Αποφασισμένη να καταδικάσει το «θέατρο σκιών του δικομματισμού», εμφανίζεται η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), σύμφωνα και με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στις 16 Γενάρη 2004. Απόφαση με την οποία η ΟΣΝΙΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποστηρίξουν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που προσπαθούν να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους στις κάλπες δημιουργώντας ένα κλίμα σύγχυσης και εξαπάτησης.

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα σημειώνει ως κριτήρια ψήφου την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια, την καθιέρωση των νέων μορφών απασχόλησης αντί για την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία.

Επίσης ως κριτήρια ψήφου σημειώνει τα φορολογικά και αντιλαϊκά μέτρα εναντίον των εργαζομένων και τις φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές εφοπλιστών και βιομηχάνων και την ανύπαρκτη δημόσια και δωρεάν Υγεία, καθώς και την υποβαθμισμένη δημόσια Παιδεία μας.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Πιστοί στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής

Στάση αδράνειας και αδιαφορίας τηρεί η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ) σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, στηρίζοντας έτσι την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Τρεις μήνες πριν, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είχαν σπάσει την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ με πρόσχημα ότι θα προχωρήσουν σε διάλογο με την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους. Τώρα που και εμπράκτως αποδεικνύεται ότι η τακτική του διαλόγου δεν έχει λύσει κανένα από τα προβλήματα των εργαζομένων, οι παρατάξεις αυτές μαζί με την ΑΣΚ (ΣΥΝ) απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο για πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ πρότεινε να γίνει νέα 24ωρη απεργία στις 10 του Φλεβάρη με αιτήματα να σταματήσουν οι απολύσεις, να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι, να καταργηθεί ο νόμος για τη μερική απασχόληση, να ενταχθούν τα επαγγέλματα του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά με βάση τον κανονισμό του ΙΚΑ με μειωμένα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση (50 για γυναίκες και 55 για άντρες), κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ κ.ά.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζουν την επίσχεση

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στο Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας διαμαρτυρόμενοι για τα πενιχρά κονδύλια που παρέχονται στο Ιδρυμα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά προβλήματα δυσλειτουργίας του.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το προσωπικό του ΨΚΒΕ, καταγγέλθηκε για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση για την αδιαφορία που επιδεικνύει στο οξύ πρόβλημα που ανέκυψε μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να μην παραχωρήσει πρόσθετα κονδύλια προκειμένου το Ιδρυμα να μπορέσει να εξοφλήσει τους προμηθευτές και να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Τονίστηκε ότι υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες μέρες να μείνουν τα 130 παιδιά που περιθάλπονται στο Ιδρυμα χωρίς τροφή και θέρμανση.

Σε συνάντηση που είχε το σωματείο εργαζομένων με το νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη, ζήτησε το συντομότερο να εξευρεθεί τρόπος για την κάλυψη των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό του προηγούμενου χρόνου. Αντί για αυτό, ο νομάρχης πρότεινε να γίνει μεταφορά κονδυλίων από το φετινό προϋπολογισμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Οι εργαζόμενοι απέρριψαν αυτή τη λύση γιατί οι περικοπές των κονδυλίων ουσιαστικά μεταφέρονται στο προϋπολογισμό αυτού του χρόνου και μετά από αυτό ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και δήλωσαν την ανεπιφύλακτη υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Μιχάλης Σπυριδάκης.

Σε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο τμήμα Μηχανογράφησης της «Εθνοκάρτας», καθώς η διοίκηση της εταιρίας δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα στα αιτήματά τους.

Η απεργία αυτή αποτελεί συνέχεια της 48ωρης απεργίας που είχαν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι χτες και προχτές απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την καταβολή του επιδόματος που αντιστοιχεί στο εξειδικευμένο προσωπικό και την άμεση κάλυψη των σοβαρών αναγκών με προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

Σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 26 Γενάρη οι περίπου 250 εργαζόμενοι των αποθηκών της Γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στα Σπάτα μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις 10% στους μισθούς, αύξηση του νυχτερινού επιδόματος από 25% σε 40%, πρόσληψη προσωπικού και κυρίως βοηθών στα φορτηγά, και επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Οι εργαζόμενοι προχωρούν στην απεργία παρά τις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας ότι θα τους απολύσει και θα τους σύρει στα δικαστήρια.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕΔΗΝ
«Πρόγραμμα δράσης» με κούφιες αντιπαραθέσεις

Συνεδρίασε χτες το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με θέμα τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, αφού αναλώθηκαν σε κούφιες αντιπαραθέσεις, σε δευτερεύοντα ζητήματα για τις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ για την Υγεία, κρύβοντας τη συμφωνία τους με την ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματοποίηση του δημόσιου τομέα, συμφώνησαν από κοινού να μην κάνουν ουσιαστικά καμία πρόταση για τη δράση της Ομοσπονδίας το επόμενο διάστημα.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν αυτές οι παρατάξεις στην εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», πρότεινε τη διεκδίκηση κατώτερου μεροκάματου 1.100 ευρώ, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση των εκτάκτων, αποκλειστικά δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Επίσης, πρότεινε την απόσυρση των δύο νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων για την Υγεία και την ανατροπή όλων των δραστικών νόμων που αφορούν Υγεία, Πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις.

Συγκέντρωση των μουσικών στους ΟΤΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ενωση Μουσικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΜ ΟΤΑ) έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 10 το πρωί, για τη μη εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής και στους μουσικούς που εργάζονται στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΑ).

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση επισημαίνει ότι το 2002 και το 2003 οι καθηγητές των δημοτικών ωδείων και τα μέλη μουσικών συνόλων των ΔΕΠΑ δεν έχουν πάρει καμιά αύξηση. Αποτέλεσμα αυτής της αντεργατικής πολιτικής είναι το γεγονός ότι το ωρομίσθιο των μουσικών σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 1.850 και 2.000 δραχμών, δηλαδή όσο και το 2001. Κάτι που γίνεται ακόμα χειρότερο, αφού οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης έχουν φθάσει στις πέντε συγκριτικά με τα τέλη της δεκαετίες του '80, όταν η απασχόληση ήταν σχεδόν πλήρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ