ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αστυνομικοί στη σύσκεψη συνδικάτων!

Αστυφύλακας, «καμουφλαρισμένος», ώστε να μη φαίνεται η αστυνομική του ιδιότητα, μπήκε στο Συνδικάτο Οικοδόμων, ζητώντας λεπτομέρειες για τη σύσκεψη των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Ενα ακόμη προκλητικό κρούσμα αστυνομοκρατίας εναντίον των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων σημειώθηκε χτες, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να παρακολουθήσουν και να μάθουν λεπτομέρειες για τις εργασίες της Συντονιστικής Επιτροπής των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Αστυνομικός «εισέβαλε» στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη της Συντονιστικής, «αναβιώνοντας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «μαύρες εποχές».

«Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της "συμμετοχικής δημοκρατίας" που ευαγγελίζεται ο κ. Παπανδρέου», επισήμανε ο Μπ. Βορτελίνος.

Το περιστατικό

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής των εργαζομένων στους ΟΤΑ με θέμα τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων από τους δήμους και τη χρήση αστυνομικής βίας σε βάρος τους, εμφανίστηκε ο πρώτος αστυνομικός.

Φορώντας μπουφάν, ώστε να κρύβει «επιμελώς» την αστυνομική του ιδιότητα, ρωτά την περιφρούρηση, αν θα γίνει πορεία και πότε, για να μεριμνήσει η αστυνομία για την ...περιφρούρησή της. Ο οικοδόμος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην είσοδο απαντά πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα το μάθουν όταν πρέπει.

Μετά από κάποια ώρα εμφανίζεται στην είσοδο και ο δεύτερος αστυφύλακας, με την ίδια ...«κάλυψη». Ζητά να μάθει αν θα γίνει πορεία και πότε. Αυτή τη φορά οι συνδικαλιστές ζήτησαν τα στοιχεία τους και ανακάλυψαν ότι ήταν ο αστυφύλακας Σωτήρης Λάντζος, με αριθμό μητρώου 255311, ο οποίος υπηρετεί στο ΑΤ Εξαρχείων.

«Για ποιο λόγο βρίσκεσαι εδώ;», τον ρώτησαν οι συνδικαλιστές, και ο αστυφύλακας ισχυρίστηκε ότι ήθελε να μάθει αν θα κάνουν πορεία οι εργαζόμενοι και πότε θα ξεκινήσουν για να ρυθμίσουν τα μέτρα για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Να σημειωθεί πως αυτοκίνητο της Τροχαίας βρισκόταν ήδη κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου, ακριβώς για να ρυθμίσει κυκλοφοριακά προβλήματα...

Στη συνέχεια, μετά από απαίτηση των συνδικαλιστών, ανεβαίνει ο επικεφαλής αστυνόμος, ο οποίος λέει: «Είμαστε εδώ για την περιφρούρησή σας. Για να σας βοηθήσουμε και να κανονίσουμε τα μέτρα της τροχαίας». «Αν χρειαστούμε τη βοήθειά σας θα σας τη ζητήσουμε», απάντησαν οι συνδικαλιστές.

Μετά από αυτό το περιστατικό, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, που αποτελούνταν από εκπροσώπους, του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γ. Θεοδώρου, των εργαζομένων στους ΟΤΑ, Μπ. Βορτελίνο, του ΠΑΜΕ, Γ. Πέρρο, και του Συνδικάτου εργαζομένων φαρμάκου, Ζωή Σώκου, κατέβηκαν στην είσοδο του κτιρίου, όπου βρίσκονταν περίπου 10 αστυνομικοί και διαμαρτυρήθηκαν έντονα ζητώντας την αποχώρησή τους, κάτι το οποίο έγινε.

Κρίκος στην αλυσίδα του αυταρχισμού
  • Το χτεσινό κρούσμα αυταρχισμού δεν είναι το τελευταίο. Πριν μια βδομάδα τέσσερις ένστολοι αστυνομικοί περικύκλωσαν και απείλησαν τον Γ. Πέρρο, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας
  • Την ίδια μέρα το πρωί διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά ενάντια στους απεργούς οικοδόμους που διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο Εργασίας για τους νεκρούς συναδέλφους τους
  • Μια μέρα πριν, με ΜΑΤ, αστυνομικές δυνάμεις, χημικά και βία αντιμετώπισε η κυβέρνηση και ο νομάρχης Αχαΐας τους απεργούς οικοδόμους στην Πάτρα
  • Στις 20.1.2004 συλλαμβάνονται μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Ρέθυμνο από άντρες της Ασφάλειας γιατί έγραφαν προεκλογικά συνθήματα
  • Στις 13 του Γενάρη έγινε βίαιη προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα των στελεχών του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρου και Φ. Παπαδόγιαννη γιατί υπεράσπιζαν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Αλιμέντα»
  • Τον περασμένο Δεκέμβρη, με ευθύνη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ένστολος αστυνομικός παρίσταται στον 6ο όροφο του ΕΚΑ μέσα στην αίθουσα που συνεδρίαζε η διοίκηση!
  • Το μήνα Δεκέμβρη του 2003 ασφαλίτης εντοπίζεται στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου του Ρέντη την ώρα που μιλούσε σε πολιτική συγκέντρωση η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.
ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σε Λάρισα και Νάουσα

Σε κατάληψη του κτιρίου του ΟΑΕΔ στη Λάρισα θα προχωρήσουν αύριο στις 10 π.μ. οι εποχικά απασχολούμενοι στα εργοστάσια κονσερβοποιίας του νομού, διεκδικώντας, μεταξύ των άλλων, την καταβολή του επιδόματος των 1.000 ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση με μια κατάπτυστη απόφασή της αρνείται να δώσει.

Το επίδομα θα δοθεί μόνο στους συναδέλφους τους στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Την κινητοποίηση διοργανώνουν το Συνδικάτο Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, με απόφαση του ΟΑΕΔ και η οποία αποτελεί πρόκληση μέγιστου βαθμού, εξαιρεί το νομό Λάρισας από το επίδομα των 1.000 ευρώ που χορηγεί ο ΟΑΕΔ ως έκτακτη ενίσχυση στους 3.500 περίπου εποχικά απασχολούμενους στα εργοστάσια κονσερβοποιίας, τα οποία πέρσι υπολειτούργησαν, λόγω της καταστροφής των δεντροκαλλιεργειών.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας, σε συνάντηση που είχε γι' αυτό το θέμα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) και βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για τους εποχικούς του νομού Λάρισας. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα, καθώς - όπως του απέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ - υπάρχει υπόμνημα του ΕΚΛ που κατατέθηκε, επισήμως, στον ΟΑΕΔ στις 2/10/2003 κι έχει αριθμό πρωτοκόλλου 2185/Φ13.

Αλλωστε, το ΕΚΛ πρωτοστάτησε στην οργάνωση και στο συντονισμό του αγώνα των εποχικών υπαλλήλων, καλώντας και τους συναδέλφους τους των άλλων περιοχών να κάνουν το ίδιο για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στη Νάουσα

Σταθεροί στην αγωνιστική ρότα που χάραξαν από κοινού με το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας, οι εποχιακοί εργαζόμενοι στις βιομηχανίες κονσερβοποιίας, τα διαλογητήρια, τα κιβωτοποιεία και τα ψυγεία της περιοχής προχωρούν την Τετάρτη, 28 Γενάρη, σε δυναμική κινητοποίηση έξω από το κατάστημα του ΟΑΕΔ στη Νάουσα.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να «κλαδέψει» το επίδομα των 1.500 ευρώ που αρχικά δεσμεύτηκε να δώσει σε όσους έμειναν φέτος άνεργοι, λόγω της υπολειτουργίας των εργοστασίων μεταποίησης, δίνοντας τελικά με καθυστέρηση πολλών μηνών μόλις 1.000 ευρώ σε 6.000 εργαζόμενους των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΠΟΤΩΝ
«Συμμετοχικός» αποκλεισμός αντιπροσώπων

Με πρωτοφανείς παράνομες, αντικαταστατικές και αυθαίρετες ενέργειες, αποφάσισε να αποκλείσει 29 αντιπροσώπους και τους εκατοντάδες εργαζόμενους που εκπροσωπούν, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») από το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 του Φλεβάρη, μπροστά στον πανικό της να χάσει την πλειοψηφία της διοίκησης! Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» δηλώνει ότι οι 29 αντιπρόσωποι του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Λάρισας έχουν εκλεγεί νόμιμα με βάση το Καταστατικό της Ομοσπονδίας και το νόμο 1264. «Τέτοιες ενέργειες - τονίζει - που μας γυρίζουν στην εποχή των "Μακρή - Θεοδώρου - Καρακίτσου" δε θα περάσουν».

Ηδη, η ΔΑΣ κατέθεσε χτες ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο, προκειμένου να μην περάσει αυτή η παράνομη απόφαση. Η απόφαση για τον αποκλεισμό του μαζικότερου σωματείου της Ομοσπονδίας πάρθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης. Εκεί σε αγαστή συνεργασία οι τρεις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ με αστείες και ανυπόστατες δικαιολογίες, αποφάσισαν όχι μόνο να αποκλείσουν τους αντιπροσώπους, αλλά και να προτείνουν στο συνέδριο τη διαγραφή του σωματείου από την Ομοσπονδία!

Να σημειωθεί ότι στις τελευταίες αρχαιρεσίες του σωματείου ψήφισαν 870 περίπου εργαζόμενοι, ενώ η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ομόφωνα νομιμοποίησε τους 23 αντιπροσώπους του συγκεκριμένου σωματείου που είχαν εκλεγεί για το συνέδριο.

«Χιονοστιβάδα» οι απολύσεις

Στόχος δεν είναι μόνο οι απολύσεις, αλλά και η εγκαθίδρυση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των «ελαστικών εργασιακών σχέσεων» τονίστηκε στη χτεσινή συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους 980 απολυμένους εργαζομένους στα Ανω Λιόσια και τους 150 στο Περιστέρι.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο γενικός γραμματέας Β. Βαλασόπουλος, τους είπε ότι ήρθαν ...«απρόσκλητοι» και να «κλείσουν ραντεβού για αύριο (σ.σ. σήμερα)»...

Επίκαιρη Ερώτηση του Τ. Τσιόγκα

Εντονη αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους εποχιακά εργαζόμενους στις βιομηχανίες φρούτων του Νομού Λάρισας, η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, να μη συμπεριλάβει τους εργαζόμενους των Νομών Λάρισας, Φλώρινας, Κοζάνης, στη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί στους εποχιακούς εργάτες των Νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, παρότι αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

Το ζήτημα έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Εργασίας τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία σε βάρος των εποχιακά εργαζόμενων των Νομών Λάρισας, Φλώρινας, Κοζάνης και να καταβληθεί και σ' αυτούς η έκτακτη οικονομική ενίσχυση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ