ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
O Δ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η ένταση εκτονώθηκε εγκαίρως...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μαυροβούνιοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο στην Ποντγκόριτσα

Associated Press

Μαυροβούνιοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο στην Ποντγκόριτσα
Τέλος πήρε, νωρίς χτες το πρωί, το «θερμό επεισόδιο» έντασης, ανάμεσα στις μαυροβούνιες και ομοσπονδιακές αρχές της Γιουγκοσλαβίας, που εκδηλώθηκε αργά το βράδι της Τετάρτης με επίκεντρο το αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα «Γκολούμποβιτς». Αφορμή ήταν η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της μαυροβούνιας πρωτεύουσας, προκειμένου να σταματήσει η κατασκευή μιας αποθήκης όπου θα στεγάζονταν τα ελικόπτερα της αστυνομίας και τα αεροσκάφη της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, επειδή δεν υπήρχε άδεια από το ομοσπονδιακό υπουργείο Συγκοινωνιών.

Εντούτοις, η αιτία (σε πρώτο επίπεδο) φαίνεται πως ήταν η πρότερη απόφαση της μαυροβούνιας κυβέρνησης να ψηφίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλα τα αεροδρόμια του έτερου μέλους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα ανήκουν στα περιουσιακά στοιχεία της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου και όχι της Ομοσπονδίας, όπως ίσχυε έως σήμερα...Σε δεύτερο επίπεδο, αυτός ο νόμος δεν ήταν παρά ένα ακόμη βήμα των φιλοαμερικανικών κυβερνητικών αρχών της Ποντγκόριτσα προς το δεδηλωμένο στόχο της απόσχισης... Το όλο ζήτημα, που ως βασική συνέπεια είχε να «παγώσουν» από προχτές βράδι έως χτες το πρωί όλες οι πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών, δεν πήρε έκταση και αυτό γιατί φαίνεται πως καρποφόρησαν οι συνομιλιες ανάμεσα σε Μαυροβούνιους και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους. Οσο για την μετέπειτα ανακοίνωση των αρχών του Μαυροβουνίου, πως το όλο πρόβλημα οφειλόταν σε «μία παρεξήγηση», μάλλον επιρρωνύει τις απόψεις κάποιων πολιτικών παρατηρητών πως εάν, εν μέρει, η κινητοποίηση του ομοσπονδιακού στρατού στο αεροδρόμιο «Γκολούμποβιτς» ήταν μία επίδειξη «δύναμης» από πλευράς του Βελιγραδίου, τότε στην προκειμένη κίνηση έκανε «ματ» η ομοσπονδιακή αρχή.

Για παρεξήγηση... μιλά και ο Τύπος του Μαυροβουνίου

Το πρώτο αεροσκάφος που επρόκειτο να απογειωθεί πρώτο από το αεροδρόμιο «Γκολούμποβιτς» της Ποντγκόριτσα, χτες πρωί στις 10.30 ήταν ένα αεροπλάνο των αερογραμμών «ΜΟΝΤΕΝΕΓΚΡΟ». Ηταν μάλλον η πιο απτή απόδειξη πως το χτεσινοβραδινό «θρίλλερ»( όπως τουλάχιστον παρουσιαζόταν η είδηση από διάφορα ΜΜΕ, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα...) είχε λάβει αίσιο τέλος.

Νωρίτερα, όμως, το αίσιο τέλος αυτού του συμβάντος είχε καταγραφεί στις εφημερίδες του Μαυροβουνίου ως ένα επεισόδιο που δημιουργήθηκε εξαιτίας «μίας παρεξήγησης». Μίας παρεξήγησης, που όπως καταγράφηκε από τον Τύπο, αλλά και τις αρχές του Μαυροβουνίου, δημιουργήθηκε μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού και της αστυνομίας του Μαυροβουνίου, όταν η πρώτη πλευρά επιχείρησε να σταματήσει την κατασκευή αποθήκης στο αεροδρόμιο για τα κυβερνητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της αστυνομίας της Ποντγκόριτσα.

Τον πρώτο λόγο είχε με την άφιξή του ο συνταγματάρχης Καστράτοβιτς, του ομοσπονδιακού στρατού, που κατέφθασε με συνοδεία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στο «Γκολούμποβιτς» για να σταματήσει την κατασκευή της «αποθήκης», διότι δεν υπήρχε σχετική άδεια από το ομοσπονδιακό υπουργείο Συγκοινωνιών. Λίγο αργότερα, το κέντρο εναέριου ελέγχου στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα ανακοίνωνε, πως μετά από εντολή που έλαβε, σταματούν μέχρι νεωτέρας όλες οι πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών.

Ακολούθησαν πολύωρες συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομίας του Μαυροβουνίου, δίχως να αναφερθούν λεπτομέρειες από αυτή τη συνάντηση. Οπως φάνηκε στη συνέχεια, η πολυθρύλητη «σύγκρουση», ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και στις αστυνομικές δυνάμεις του Μαυροβουνίου, που σύμφωνα με ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία απειλήθηκε για μερικές ώρες, δεν ξέσπασε. Οι δύο πλευρές κατάφεραν να συνεννοηθούν και το θέμα πήρε - προς το παρόν τουλάχιστον - τέλος... Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που μετέδωσε ο ραδιοσταθμός της Ποντγκόριτσα, ο υπουργός Μεταφορών του Μαυροβουνίου, Γιουσούφ Καλαμπέροβιτς, δήλωσε ότι «όλα τα προβλήματα διευθετήθηκαν» και το αεροδρόμιο (που χρησιμοποιείται επίσης και από τον ομοσπονδιακό στρατό και την αεροπορία) άνοιξε στις 9.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΕΣΥ μετά τις ΝΑΤΟικές βόμβες !

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ._

Ο πιο σκληρός χειμώνας της δεκαετίας ενσκήπτει στη Σερβία, με βασική αιτία τα μυριάδες προβλήματα που δημιούργησαν στη χώρα οι ΝΑΤΟικές επιδρομές και βομβαρδισμοί. Από τα λίγο-πολύ γνωστά και κρίσιμα προβλήματα που σχετίζονται με τη δραματική μεταπολεμική οικονομική καταστάση (εκρηκτική άνοδος της ανεργίας και του πληθωρισμού, μεγάλος αριθμός δεκάδων χιλιάδων νέων προσφύγων, σοβαρές ελλείψεις στα καύσιμα κλπ.)δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρρέαστο το εθνικό σύστημα υγείας. Το γιουγκοσλαβικό ΕΣΥ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας «νοσεί», καθώς φαίνεται πως βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας!

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΠΟΥ:«Το εθνικό σύστημα υγείας στη Γιουγκοσλαβία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, απειλούμενο σοβαρά από τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις καθώς έχει ενσκήψει ο βαρύς χειμώνας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ο χειμώνας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για τις περισσότερο ευπαθείς τάξεις...».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γιουγκοσλαβία υπάρχουν περίπου 740.000 πρόσφυγες και εκτοπισμένοι.

Σε προηγούμενη ανάλυση της ΠΟΥ αναφέρεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία παρέμειναν σταθερές στο 9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αλλά αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη μείωση επειδή το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει πέσει στο 66% από το 1989.Επικαλούμενη προβλέψεις ότι η Γιουγκοσλαβία θα αντιμετωπίσει μεγάλες ελλείψεις σε ενέργεια και θέρμανση, η ΠΟΥ επισήμανε αρκετές απειλές για τη δημόσια υγεία. Σ' άλλο σημείο της ίδιας έκθεσης, η ΠΟΥ κάνει λόγο και για την ασφάλεια των τροφίμων, αρκούμενη να παρατηρήσει πως «το κράτος δεν μπορεί να συντηρήσει προγράμματα επαρκούς ποιοτικής ασφάλειας». Επισφαλές επίσης και το πόσιμο νερό σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς σημειώνεται πως μεγάλα αποθέματα νερού υπόγειων και επίγειων υδροφόρων οριζόντων «ενδέχεται»(!) να έχουν μολυνθεί από χημικές ουσίες εξαιτίας των πρόσφατων φονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Οι ξεχασμένοι της Αμερικής»
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Απόκληροι, άποροι, πένητες, μία ολόκληρη κοινωνία αστέγων στις παραφυάδες του πιο «πλούσιου και ισχυρότερου κράτους του πλανήτη». Αραγε τρελοί και σαλεμένοι; Αραγε περιθωριοποιημένοι από δικό τους λάθος αφού δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της ίδιας της ζωής; Τίποτα από άλλα αυτά. Η αλήθεια για τους αστέγους στις ΗΠΑ είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, απλά η νέα κυβερνητική έκθεση που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα απλά επιβεβαιώνει.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Οι Ξεχασμένοι της Αμερικής: οι άστεγοι» και βασίζεται κυρίως σε μια σειρά συνεντεύξεων, ενώ χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη έρευνα που διεξήχθη ποτέ για τους αστέγους» στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι το ένα τρίτο των αστέγων στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελείται από οικογένειες με παιδιά και όσοι δε διαθέτουν μόνιμη στέγη έχουν στην πλειοψηφία τους υποστεί κάποιο σημαντικό τραύμα όταν ήταν νέοι.

Για τη σύνταξη της μελέτης, που ξεκίνησε το 1996, ελήφθησαν συνεντεύξεις από 4.207 ενήλικες και περίπου 11.000 εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών προγραμμάτων. Σε ποσοστό 44% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είχαν εργαστεί, έστω και με μερική απασχόληση, κατά το μήνα που προηγήθηκε της συνέντευξης. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είπαν ότι προτεραιότητά τους αποτελεί η εξεύρεση εργασίας, κάτι που θεωρούν ως το πρώτο βήμα προς την αυτοσυντήρηση. Οι περισσότεροι υποστήριξαν εξάλλου ότι όταν ήταν νέοι υπέστησαν κάποιο σοβαρό τραύμα, που οφειλόταν σε σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, αναπηρία ή ακόμη και στη φτώχεια. Ωστόσο, από τους αστέγους που επωφελήθηκαν από τα κοινωνικά προγράμματα το 76% έχει περισσότερες πιθανότητες επανένταξης στην κοινωνία.

ΗΠΑ
Συνωμοσία η δολοφονία του Μ. Λ. Κινγκ
ΜΕΜΦΙΣ.-

Αυτό που όλοι γνώριζαν, αλλά κανείς - ειδικά Αμερικανός αξιωματούχος - δεν ήθελε να παραδεχτεί επισήμως έστω και χαμηλόφωνα, είναι ότι ο ηγέτης ενός ολόκληρου κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, δολοφονήθηκε.

Χρειάστηκαν να περάσουν πάνω από 30 χρόνια από τη μέρα της δολοφονίας του για να αποφανθεί Δικαστήριο του Τενεσί ότι η δολοφονία Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968 ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας και όχι πράξη ενός μεμονωμένου ατόμου.

Οι ένορκοι στο δικαστήριο του Σέλμπι Κάουντι - έξι μαύροι και έξι λευκοί - κατέληξαν στην ετυμηγορία αυτή μετά την αγωγή που είχε καταθέσει η οικογένεια του Μ.Λ. Κινγκ εναντίον του Λόιντ Τζόουερς, ενός ιδιοκτήτη καφενείου που υποστήριξε ότι είχε πληρωθεί για να κανονίσει τη δολοφονία του μαύρου αγωνιστή.

Οι μέχρι τώρα επίσημες ανακρίσεις που είχαν διατάξει οι αμερικανικές αρχές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο δολοφόνος του Κινγκ, Τζέιμς Ερλ Ρέι, ενήργησε εντελώς μόνος. Ενώ αντίθετα η οικογένεια του Κινγκ υποστήριξε ότι πίσω από τη δολοφονία του μαύρου αγωνιστή ήταν η CIA, το FBI, η μαφία και ορισμένοι στρατιωτικοί.

Ο συνήγορος της οικογένειας Κινγκ, Ουίλιαμ Πέπερ, δήλωσε ότι η ετυμηγορία αυτή «αλλάζει την ιστορία». Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υποστήριξε ότι υπήρξε συνωμοσία για τη δολοφονία του Κινγκ με τη συμμετοχή της μαφίας και ορισμένων μυστικών πρακτόρων. Παράλληλα, ο δολοφόνος του Μ.Λ. Κινγκ, Τζέιμς Ερλ Ρέι πέθανε στη φυλακή το 1998, ο οποίος αν και είχε ομολογήσει αρχικά το φόνο, στη συνέχεια αναίρεσε την ομολογία επιμένοντας ως το θάνατό του ότι ήταν το θύμα μιας ευρύτερης συνωμοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ