ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγνωστο έργο του Μάλεβιτς

Ενας πίνακας, χαρακτηριστικό δείγμα του ρώσικου κονστρουκτιβισμού και της ρωσικής καλλιτεχνικής πρωτοπορίας εν γένει, ο οποίος ήταν αγνώστου ζωγράφου τουλάχιστον από τη δεκαετία του '20, αποδόθηκε τελικά στον σημαντικό Ρώσο καλλιτέχνη Καζιμίρ Μάλεβιτς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», ο πίνακας με τον τίτλο «Η ζωή στο μεγάλο ξενοδοχείο» βρισκόταν στις αποθήκες του Μουσείου Τέχνης της πόλης Σαμάρα από το 1929, οπότε και μεταφέρθηκε εκεί από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, ως δουλιά άγνωστου ζωγράφου της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής σχολής, στην οποία ανήκε ο Μάλεβιτς. Οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Τέχνης της Σαμάρα θεωρούσαν ανέκαθεν πως πρόκειται για έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, ωστόσο, «ανεξάρτητοι» τεχνοκριτικοί απέδιδαν τον πίνακα στο φίλο του Μάλεβιτς και επίσης «μέλους» της ρωσικής πρωτοπορίας, Ιβάν Κλιουν.

Το 1991 ο πίνακας «ταξίδεψε» στις ΗΠΑ, όπου αναλύθηκε με ακτίνες στις αποχρώσεις του ίδιου του έργου, δηλαδή μοβ, ωστόσο δε βρέθηκαν αποδείξεις ότι ανήκει στον Μάλεβιτς. Κάτι που επιτεύχθηκε τελικά πρόσφατα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ψηφιοποίησης των συλλογών του μουσείου. Μετά από πολλαπλές μεγεθύνσεις όλων των τμημάτων του πίνακα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι ειδικοί κατάφεραν να ανακαλύψουν τη χαρακτηριστική υπογραφή «Μαλ», η οποία ήταν επίσης γραμμένη με μοβ χρώμα, γι' αυτό και δεν μπορούσε να βρεθεί. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο πίνακας απεικονίζει τη ρεσεψιόν του αγαπημένου ξενοδοχείου του Μάλεβιτς στη Μόσχα, το «Μετροπόλ».

Διαγωνισμός Θεατρικού Εργου

Από το υπουργείο Πολιτισμού προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί του Κρατικού Βραβείου Θεατρικού Εργου για το 2004 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε έναν από τους παρακάτω διαγωνισμούς εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσης. Οπως είναι γνωστό υπάρχουν τρεις κατηγορίες: Για το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Εργου, Κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς και Κρατικό βραβείο συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου.

Τα προς βράβευση έργα δύνανται να ανήκουν σ' όλα τα είδη της δραματικής τέχνης. Τα έργα αυτά πρέπει να μην έχουν εκδοθεί ή ανεβαστεί στο θέατρο ή την τηλεόραση και να μη έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο. Μπορεί να είναι και μονόπρακτα.

Τα έργα υποβάλλονται με αίτηση με ψευδώνυμο, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα στη Διεύθυνση Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου και Χορού (Μπουμπουλίνας 20 - 106 82 Αθήνα). Το πραγματικό ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου του συγγραφέα θα περιέχονται μέσα σε σφραγισμένο φάκελο που θα συνοδεύει την αίτηση. Η τυχόν αναγραφή στην αίτηση ή στα αντίτυπα του έργου του πραγματικού ονόματος και όχι του ψευδώνυμου συνιστά λόγο ακυρότητας της συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Πληροφορίες και διευκρινίσεις θα δίδονται στα τηλέφωνα: 210-8201736 και 210-8201737.

Εικαστικές περιπλανήσεις

Εργο του Κ. Μουδάτσου
Εργο του Κ. Μουδάτσου
Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κωστή Μουδάτσου φιλοξενείται (έως 29/2), στην γκαλερί της «Ερσης» (Κλεομένους 4). Πρόκειται για την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία, στην οποία ο καλλιτέχνης ανοίγει ένα διάλογο με την πραγματικότητα και τη μνήμη, την παρουσία και την απουσία.

-- Σαράντα περίπου πίνακες ζωγραφικής, υδατογραφίες με θέματα από την καθημερινότητα της πόλης, τη λαϊκή αγορά, Τσιγγάνες, τοπία από την ελληνική ύπαιθρο, παρουσιάζει ο ζωγράφος Λάμπρος Προβίδας στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χολαργού (Περικλέους 55, Δημαρχείο Χολαργού).

-- Είκοσι πέντε πίνακες ζωγραφικής, δημιουργίες των τριών τελευταίων χρόνων παρουσιάζει ο Γιώργος Καρακίτσος στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 9/2 (7 μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Τοπία αστικά, σταθμοί τρένων, τοπία μοναχικά, αποκαλύπτουν εικόνες γνώριμες, που με νοσταλγία ανακαλεί η μνήμη.

-- Εκθεση ζωγραφικής της Δέσποινας Παρασκευοπούλου εγκαινιάζεται στις 9/2 (7.30 μ.μ.), στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας). Πρόκειται για έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων, ελαιογραφίες σε καμβά, σε ξύλο ή σε χαρτόνι, όπου η εικόνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, χωρίς να γίνεται αυτοσκοπός. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28/2.

-- Εγκαινιάζεται στις 10/2 (7 μ.μ.) στην γκαλερί «Περιπλάνηση» (Δούσμανη 5, Γλυφάδα), έκθεση έργων των: Σ. Φρακτοπούλου, Ε. Χατζηαλεξιάδη, Δ. Χουσάκου. Με μέταλλο, ξύλο, χειροποίητο χαρτί, κεραμίδια, μάρμαρο, οι παραπάνω καλλιτέχνες δημιουργούν περίτεχνες κατασκευές.

Τραγούδια στο «ποτάμι»

Ενα μελωδικό διήμερο θα προσφέρει ο Βασίλης Λέκκας, στις 6 και 7 του Φλεβάρη, στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, τηλ. 210 2610438). Ο αξιόλογος ερμηνευτής θα παρουσιάσει τραγούδια από τους δίσκους του, καθώς και επιλογές έργων των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και άλλων συνθετών. Επίσης θα ερμηνεύσει κομμάτια από την καινούρια δισκογραφική του δουλιά, που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει. Εναρξη προγράμματος 10.30μ.μ.

Θρυλικές μορφές

Δυο θρυλικές γυναικείες μορφές της μαύρης αμερικανικής μουσικής, η Bessie Smith και η Billie Holiday, αναβιώνουν με όχημα τα αθάνατα τραγούδια τους. Από τις 6-12 Φλεβάρη, στη σκηνή του «Half Note» η Joanne Bell και η Cynthia Utterbach ξεδιπλώνουν το μουσικοθεατρικό σόου «Bessie & Billie», ένα πρόγραμμα - δραματοποιημένη παρουσίαση της ζωής και της τέχνης τους.

Διάλογοι και μουσική διηγούνται τη ζωή τους (που δεν ήταν παράλληλη, καθώς η Bessie προηγήθηκε χρονικά της Billie), τονίζοντας τα κοινά αισθητικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους. Κυρίως, όμως υπογραμμίζεται η διαχρονική τους αξία στην κλασική τζαζ και το μπλουζ. Μέσα από πληθώρα στοιχείων οι δυο τραγουδίστριες, που είναι και συγγραφείς, παρουσιάζουν τα τραγούδια και την πορεία που χαρακτήρισαν τις δυο αυτές ντίβες του μπλουζ και της τζαζ.

Αποκριάτικα δρώμενα

Αποκριάτικη γιορτή διοργανώνει στις 8/2 το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Η γιορτή, που πραγματοποιείται για ένατη χρονιά, δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα και αγροτικά δρώμενα του λαού μας. Από τις 11πμ έως τις 3μμ, ομάδες μεταμφιεσμένων από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα θα αναπαραστήσουν στους δρόμους της Πλάκας δρώμενα της ελληνικής Αποκριάς.

Συμμετέχουν: Ο Σύλλογος Σκυριανών με τους «Γέρους» και τις «Κορέλες». Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου θα παρουσιάσει το «Μπουρανί». Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Ομιλος Θυμιανών Χίου θα παρουσιάσει το «Ταλίμι - Μόστρα». Το Πολιτιστικό Σωματείο «Υακίνθη» Ζακύνθου με λαϊκούς ζακυνθινούς χορούς και αποσπάσματα της ομιλίας «Δυο γαμπροί, μια νύφη». Το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού με χορευτικά δρώμενα της Θεσσαλίας. Ο Δ. Κώτσικας με τα χάλκινα πνευστά Κοζάνης κ.ά.

Την πορεία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, από το 1944 έως το 1990, διαγράφει η συλλογή του Αλέξανδρου και της Δωροθέας Ξύδη, που δωρήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ). Εργα της συλλογής εκτίθενται ήδη στο ΜΜΣΤ, ενώ ο καλαίσθητος τόμος, που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες, περιλαμβάνει τα 210 έργα της δωρεάς. Η έκδοση ξεκινά από τον Θεόφιλο και τον Τσαρούχη και φτάνει έως τον Κουλεντιανό, τον Δανιήλ, τον Ζογγολόπουλο, τον Κεσσανλή και νεότερους δημιουργούς.

Η έκθεση «Συλλογές Θόδωρου Χατζησάββα. Ελληνική γλυπτική - χαρακτική», που οργάνωσε η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων μεταφέρεται (από 9/2) στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, στην Κύπρο. Περιλαμβάνει έργα χαρακτικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία καταγράφουν την εικαστική διαδρομή από το 1920 έως τις σύγχρονες αναζητήσεις. Θα διαρκέσει έως τις 20 του Μάρτη.

Παρατείνεται έως τις 10/2, λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών, η έκθεση «Ολυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Τέχνη», που φιλοξενείται στο Κέντρο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Διοργανώνεται από τις εκδόσεις «Αδάμ -"Πέργαμος"» και τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Βόλου. Παρουσιάζονται 57 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιακής φωτογραφίας και βιντεοκατασκευές. Δημιουργίες των: Γ. Ψυχοπαίδη, Π. Ζουμπουλάκη, Φ. Πατρικαλάκη, Μ. Μανουσάκη, Ε. Σακαγιάν, Ν. Καναγκίνη, Β. Τσαλαματά κ.ά. Επιμέλεια έκθεσης: Π. Κουνενάκη.

Το πρώτο συλλεκτικό της λεύκωμα με θέμα «Το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων» παρουσιάζει στις 5/2 (7μμ), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης, Θησείο), η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών. Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια του λευκώματος είχε ο Χρήστος Σανταμούρης (μέλος της Ενωσης). Στην έκδοση συμμετέχουν, με ένα έργο τους, δώδεκα χαράκτες. Οι: Μανόλης Γιανναδάκης, Γιάννης Γουρζής, Νίκος Δεσεκόπουλος, Αρια Κομιανού, Δήμητρα Κουμαντάκη, Ελένη Οικονομίδου, Χρήστος Σανταμούρης, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Ξενής Σαχίνης, Μαίρη Σχοινά, Ρένα Τζολάκη, Αναστασία Χατζίρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ