ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Από τη «Σκύλλα» της ΝΔ στη «Χάρυβδη» του ΠΑΣΟΚ

Να εξιλεωθεί από το αμαρτωλό, αντιασφαλιστικό του έργο που άσκησε ως κυβέρνηση όλη την προηγούμενη δεκαετία, επιχειρεί από προχτές το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νέου και άκρως νεοφιλελεύθερου προγράμματος της ΝΔ. Πρωτοκλασάτα στελέχη του, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εργασίας και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, κατηγορούν τη ΝΔ ότι επιχειρεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της περιόδου 1990-1993.

Και πράγματι η ΝΔ δεν κρύβει ότι ακριβώς αυτή την πολιτική και ακόμα χειρότερη θα εφαρμόσει, αν ξαναπάρει την κυβερνητική εξουσία. Ομως γιατί διαμαρτύρεται το ΠΑΣΟΚ; Τίνος άραγε την πολιτική εφαρμόζει για 10 χρόνια τώρα; «Ο κόσμος το 'χει τούμπανο...» και αυτοί κρυφό καμάρι! Αλλά όση δημαγωγία και αν εξαπολύσουν δεν μπορούν να κρύψουν από τους εργαζόμενους ότι: Η πολιτική της ΝΔ είναι εδώ. Και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σκληρά και απαρέγκλιτα. Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ είναι σε απόλυτη ισχύ. Και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τους προστατεύουν μέχρι κεραίας.

Συνεχίζουν, λοιπόν, να είναι σε ισχύ και να εφαρμόζονται σε βάρος των συνταξιούχων, τόσο οι νόμοι της ΝΔ που το ΠΑΣΟΚ - ας σημειωθεί - έλεγε ότι θα τους καταργήσει, όσο και αυτοί που μετά το 1993 ψήφισε το ίδιο.

«Ζει και βασιλεύει» ο νόμος 1902/90, με τον οποίο αποσυνδέθηκαν οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη. Σε τρία εκατομμύρια δραχμές ανέρχονται οι απώλειες κάθε συνταξιούχου από το 1991, εξαιτίας αυτής και μόνης της ρύθμισης. Ναι, το νόμο τον ψήφισε η ΝΔ. Ποιος όμως τον εφάρμοσε μετά το 1993; Τον κράτησαν σε εφαρμογή και οι τρεις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και ας υποσχόταν ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι θα τον καταργήσει.

Με τον ίδιο νόμο, ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ, για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αυξήθηκε από τα 4.050 ένσημα στα 4.500. Και αυτή τη διάταξη την κράτησε σε ισχύ το ΠΑΣΟΚ. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, στο νομοσχέδιο για τη διαδοχική ασφάλιση, το ΠΑΣΟΚ και με την υπογραφή του κ. Ρέππα, αύξησε και αυτό με τη σειρά του σε 4.500 ένσημα από τα 4.050 τον αναγκαίο χρόνο ασφάλισης για την κατοχύρωση δικαιώματος στην επικουρική σύνταξη.

Με το νόμο 2084/92 καθορίστηκαν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ, στα ειδικά ταμεία και στο δημόσιο. Το χειρότερο, θεσμοθετήθηκε ειδικό καθεστώς για τους ασφαλιζόμενους, που θα άρχιζαν να εργάζονται μετά την 1/1/1993. Με το καθεστώς αυτό, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες αυξάνονταν στα 65 χρόνια και οι συντάξεις μειώνονταν στο 60% από το 80% του συντάξιμου μισθού.

Επιπλέον, σταδιακά δεν υπολογίζονταν στο συντάξιμο μισθό τα δώρα των εορτών και επιβαλλόταν χαράτσι στις συντάξεις από 1%-5%. Είναι το περίφημο ΛΑΦΚΑ, με το οποίο εφαρμόστηκε διπλή φορολογία στις ήδη χαμηλές συντάξεις. Η σταδιακή εφαρμογή του πρώτου μέτρου ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ (2002). Την επιβολή εισφοράς την ανανέωσε το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2556/97 και την επέτεινε μέχρι το 2007 και πάλι το ΠΑΣΟΚ με νεότερη διάταξη.

Με το νόμο 2676/99, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων περιορίζονται οι συντάξεις θανάτου, στους δικαιούχους, τουλάχιστον κατά 50%. Εάν οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου είναι κάτω των 40 ετών, η σύνταξη καταβάλλεται μόνο για 3 χρόνια.

Το 2001, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αφού ανέκρουσε πρύμνα, μπροστά στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στο πακέτο Γιαννίτση, επανήλθε το 2002 και ψήφισε τον αντιασφαλιστικό νόμο 2039.

Με το νόμο αυτό, το οικοδόμημα της ΝΔ ενισχύθηκε ακόμα παραπέρα. Ο κορμός, η στρατηγική που είχε χαράξει η ΝΔ στις αρχές της δεκαετίας του '90, διατηρήθηκε ακέραια και σταθεροποιήθηκε. Κύριο χαρακτηριστικό, η ισοπέδωση προς τα κάτω ασφαλιστικών δικαιωμάτων με τις ενοποιήσεις ταμείων και την υπαγωγή των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ μείωσε παραπέρα τη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και διέγραψε και αυτός με τη σειρά του χρέη των εργοδοτών και του κράτους που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα έτη.

Η ίδρυση των «επαγγελματικών ταμείων» που προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτική ασφάλιση, σε συνάρτηση με τη χειροτέρευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο συγκεκριμένος νόμος διατήρησε την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες (εργαζόμενες μετά το 1993) στα 65 χρόνια και ταυτόχρονα προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου συνταξιοδότησης για όλους, στα 67 χρόνια.

Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στα ειδικά ταμεία από το 2007 ο βαθμός αναπλήρωσης της σύνταξης από το 80% του συντάξιμου μισθού μειώνεται στο 70%. Επιπλέον μείωση επέρχεται και γιατί από τον τελευταίο μισθό, θα υπολογίζεται πλέον ο μέσος όρος των μισθών της τελευταίας πενταετίας.

Για τους δημόσιους υπαλλήλους επιβάλλεται νέα επιπλέον ασφαλιστική εισφορά για το επικουρικό τους ταμείο 2%. Παράλληλα η κυβέρνηση αποκτά τη δυνατότητα αποσύνδεσης των συντάξεων από το ύψος των μισθών. Οι δύο τελευταίες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις έγιναν με νόμους που ψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ, μόλις το τελευταίο δεκαήμερο και αφού είχαν προκηρυχτεί οι εκλογές.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα αντιασφαλιστικά μέτρα του δικομματισμού. Οι εργαζόμενοι από τη «Σκύλλα» της ΝΔ έπεσαν στη «Χάρυβδη» του ΠΑΣΟΚ. Και πλήρωσαν ακριβά τη διακυβέρνηση και των δύο εταίρων. Πέρα όμως από το νομοθετικό αντιασφαλιστικό έκτρωμα και των δύο, έχει σημασία να εξετάσουν οι εργαζόμενοι, το εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι νόμοι. Τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι κατά μέσο όρο δύο εκατομμύρια μισθωτοί εργάζονται το χρόνο μόνο 200 ημέρες. Που σημαίνει ότι για να πάρουν πλήρη σύνταξη, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα (10.500 ένσημα) απαιτούνται πάνω από 50 χρόνια δουλιάς.

Και είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, οι ωρομίσθιοι, αυτοί που αναγκάζονται να δουλεύουν με τις νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης δεν πρόκειται ποτέ να κατοχυρώσουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Μέσα σε αυτόν τον ζοφερό εργασιακό μεσαίωνα, ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται στους εργοδότες και ανασφάλιστη εργασία.


Γ. Ζ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ασκούν κριτική στην... πολιτική τους

Μαζί γκρέμισαν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Τα τελευταία 14 χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφάρμοσαν μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα διεκδικούν την εξουσία, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι όταν την αναλάβουν θα αποτελειώσουν την κοινωνική ασφάλιση, αλλά για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου «μονομαχούν», προκειμένου να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό για την αγριότητα της πολιτικής τους.

Με αφορμή την προχτεσινή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ και ειδικότερα το θέμα του ασφαλιστικού, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού αντάλλαξαν πλήθος αντεγκλήσεων και χαρακτηρισμών. Με μπροστάρη τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και κορυφαία στελέχη του, το κυβερνών κόμμα προσπάθησε να πείσει για την... ορθότητα των δικών του πολιτικών επιλογών στις μεταρρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλιση.

Επιχείρησε να εμφανίσει... διαφορές

Πρώτος ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έσπευσε με δηλώσεις του να ισχυριστεί: «Το δικό μας πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα που κοιτάει προς το μέλλον. Ενα πρόγραμμα με νέες ιδέες για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά αυτό πάντα με σιγουριά, με ασφάλεια και, βεβαίως, πάνω απ' όλα, με τη σιγουριά που θέλουμε να προσφέρουμε στον ασφαλισμένο». Οι κενές και αόριστες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου έγιναν προκειμένου να αποκρύψει ότι το κόμμα του, αλλά και ο ίδιος προσωπικά διατήρησαν τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και μάλιστα ψήφισαν και νέους με τους οποίους έκαναν ακόμα χειρότερη την κοινωνική ασφάλιση, αφού και τα όρια ηλικίας ανέβασαν και τις συντάξεις μείωσαν.

Βέβαια, τηρώντας τους... κανόνες της προεκλογικής αναμέτρησης, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανίσει «διαφορές» μεταξύ των δυο προγραμμάτων και υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κοιτάζει προς τα πίσω, δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις και αβεβαιότητα».

Υπερασπίστηκε τις αντιλαϊκές επιλογές του

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, θέλοντας να υπερασπιστεί τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεών του, ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία θέλει να ανοίξει ένα νέο κοινωνικό μέτωπο, να προκαλέσει μια νέα κοινωνική διαμάχη. Μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει το χρόνο τον οποίο θα πρέπει να εργάζεται κανείς για να πάρει σύνταξη». Οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού θέλουν ακριβώς να συγκαλύψουν ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ είναι δέσμιοι των στόχων και των λειτουργιών της ΕΕ, αλλά και υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους οι κυβερνήσεις του κ. Σημίτη μοίρασαν συντάξεις πείνας και έκαναν ένα βήμα παραπέρα για την εφαρμογή της διά βίου εργασίας! Εξάλλου πριν από λίγες μέρες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανέβασαν τα όρια συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων...

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τις «κορόνες» και τους χαρακτηρισμούς, αναφερόμενος στη ΝΔ, δηλώνοντας: «Ολα λέγονται επιπόλαια. Ολα αυτά είναι προχειρότητες. Οι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλοι».

Ξέχασαν πόσο δημόσιο πλούτο ξεπούλησαν

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων δήλωσε: «Επιτέλους αποκαλύφθηκε το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ» και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για μια σκληρή, ιδιαίτερα δυσμενή πολιτική, που αναφέρεται στην εισοδηματική ασφάλεια των εργαζομένων και που όμως γεννά συγκρούσεις, ανασφάλεια και αβεβαιότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συγχρόνως, ανέφερε ότι το σκέλος του προγράμματος της ΝΔ που αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα «περιλαμβάνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά επτά χρόνια, μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 70% περίπου, μείωση της κατώτατης σύνταξης κατά το ήμισυ περίπου, μείωση της σύνταξης για τους ασφαλισμένους μετά το '82, ενώ επίσης προβλέπει χαμηλό πλαφόν στα εφάπαξ».

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Χρ. Πρωτόπαππας θέλησε να... κατηγορήσει τη ΝΔ για την προαναγγελία μιας «καταιγίδας εκποιήσεων», όπως είπε, προφανώς ξεχνώντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς πολιτική, ξεπούλησαν όλο το δημόσιο πλούτο της χώρας!

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αναστήλωση φιλολαϊκών μασκών

Σε προσωπική «διορθωτική» δήλωση υποχρεώθηκε ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σχετικά με τις θέσεις του κόμματός του για το Ασφαλιστικό μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στη Ρηγίλλης διαπιστώθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του φιλολαϊκού προσωπείου και η μεγάλη εκλογική ζημιά που μπορεί να προκληθεί καθώς το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το καυτό θέμα του συνταξιοδοτικού. Στη βάση αυτή επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς, μια αναστήλωση των φιλολαϊκών μασκών με τις φραστικές διαβεβαιώσεις που έδωσε χτες ο Κ. Καραμανλής, ότι «δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας και οι εισφορές των ασφαλισμένων», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για παραποίηση των θέσεων του κόμματός του. Μάλιστα, προσπάθησε να πείσει ότι οι συντάξεις θα βελτιωθούν σημαντικά τα επόμενα οκτώ χρόνια, χωρίς όμως να γίνει συγκεκριμένος, περιοριζόμενος να επαναλάβει την εξαγγελία για αύξηση του ΕΚΑΣ από τα 140 ευρώ στα 230 το 2008. Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ επέμενε ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της «κλονισμένης εμπιστοσύνης» συνολικά για την οικονομική πολιτική της ΝΔ. «Η νέα οικονομική μας πολιτική δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, την ανεργία, τη φτώχεια, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, και διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος στους πολλούς και όχι στους λίγους», τόνισε, και όποιος το πιστέψει...

Την ίδια στιγμή, είχαν προκληθεί σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και μια σειρά στελεχών «έδειχναν» τον Γ. Σουφλιά ως υπαίτιο για το «επικοινωνιακό αυτογκόλ». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να καλύψει, όπως ήταν αναμενόμενο, τον υπεύθυνο του προγράμματος. Σε δηλώσεις του, στο αεροπλάνο που τον μετέφερε χτες στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είπε ότι είχε πλήρη γνώση και συμφωνούσε απόλυτα με τα όσα ανέφερε το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Απέδωσε στο «σύστημα του ΠΑΣΟΚ» τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί δεν υπήρχαν αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όταν πρωτοδιατυπώθηκαν οι ίδιες θέσεις της ΝΔ για το Ασφαλιστικό το 2001.

Χτες, όμως, μια σειρά βουλευτών έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον Γ. Σουφλιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συντονιστή Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος δήλωσε (στον «Φλας») ότι «τη συγκεκριμένη διατύπωση (σ.σ. για το Ασφαλιστικό) εγώ δεν την είχα δει ποτέ»! Βέβαια, έσπευσε να συμφωνήσει με την ουσία της πολιτικής της ΝΔ, λέγοντας: «Η συγκεκριμένη διατύπωση λέει ότι θα εφαρμοστεί το ασφαλιστικό σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα, αυτό λέει, μετά από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν το '90-'93 και τις ενδιάμεσες μεταρρυθμίσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ και από κει και πέρα θ' αλλάξει, αυτό είναι το επιπλέον πράγμα που λέμε για το Ασφαλιστικό, ότι θα αυξηθεί το επίδομα της κοινωνικής ασφάλισης, το ΕΚΑΣ, από τα 140 στα 230 ευρώ». Αίσθηση όμως προκάλεσε και η αρχική αντίδραση του γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλη, ο οποίος δήλωσε ότι δε θα ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στην περίπτωση που ήταν προγραμματική δέσμευση του κόμματός του η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων. Στη συνέχεια όμως αφού άκουσε τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΝΔ δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια θέμα, αλλά «όργιο παραπληροφόρησης».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους

Σε δήλωσή της, αναφορικά με το Ασφαλιστικό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν κυριολεκτικά λερωμένη τη φωλιά τους στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε το γκρέμισμα με το νόμο Σιούφα. Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και οι δυο τώρα περιμένουν ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κυβέρνηση, για να συνεχίσουν με τα μέτρα τα αντεργατικά, τα αντιασφαλιστικά που έχουν αποφασιστεί στη Σύνοδο της Λισαβόνας για την παράταση του εργάσιμου βίου. Επομένως, έχει βάθος ο ορίζοντας.

Γι' αυτό και τα αντιασφαλιστικά μέτρα που θα 'ρθουν είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ πρέπει να τα αντιμετωπίσει το ενιαίο μέτωπο των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματιών και εμπόρων, της αγροτιάς.

Μεμονωμένοι αγώνες κατά κλάδο δεν έχουν προοπτική».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Εμμονή στην καθήλωση

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο καταγγέλλοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Με συνοπτικές διαδικασίες ψήφισε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Αναπροσαρμογή των συντάξεων του Δημοσίου».

Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ και ο εισηγητής του Αγγελος Τζέκης μιλώντας για αυξήσεις πείνας. «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σφάζονται στην ποδιά του κεφαλαίου για το ποιος θα κάνει τις καλύτερες ρυθμίσεις υπέρ του» τόνισε στην παρέμβασή του ο Αγγελος Τζέκης. Σχολίασε μάλιστα ότι «η ΝΔ με τον νόμο Σιούφα πήγε πίσω το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ η κυβέρνηση η οποία τον διατηρεί πανηγυρίζει ότι έκανε καλύτερες ρυθμίσεις».

Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η κυβέρνηση αποσυνδέει τις συντάξεις από το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων» αφού «θέλει να έχει συνταξιούχους πένητες στο δημόσιο». Μάλιστα, όπως επισήμανε ο Αγγελος Τζέκης, «οι μικρές αυξήσεις των μισθών δείχνουν ότι η κυβέρνηση εμμένει στη λογική της καθήλωσης των μισθών και των συντάξεων». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του με τη ρύθμιση που θέτει εκτός ελέγχου του Συμβουλίου Επικρατείας τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Νίκος Χριστοδουλάκης επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοθέτημα ως προϊόν «διαλόγου με τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς», υποστηρίζοντας ότι «προωθείται η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη», ενώ υπάρχει «σαφής βελτίωση των συντάξεων». Στο μεταξύ ψηφίστηκε χτες στο νομοσχέδιο η περίφημη τροπολογία που καταργεί την τροπολογία Πάχτα για το «Πόρτο Καρράς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ