Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ασκούν κριτική στην... πολιτική τους

Μαζί γκρέμισαν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Τα τελευταία 14 χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφάρμοσαν μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα διεκδικούν την εξουσία, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι όταν την αναλάβουν θα αποτελειώσουν την κοινωνική ασφάλιση, αλλά για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου «μονομαχούν», προκειμένου να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό για την αγριότητα της πολιτικής τους.

Με αφορμή την προχτεσινή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ και ειδικότερα το θέμα του ασφαλιστικού, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού αντάλλαξαν πλήθος αντεγκλήσεων και χαρακτηρισμών. Με μπροστάρη τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και κορυφαία στελέχη του, το κυβερνών κόμμα προσπάθησε να πείσει για την... ορθότητα των δικών του πολιτικών επιλογών στις μεταρρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλιση.

Επιχείρησε να εμφανίσει... διαφορές

Πρώτος ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έσπευσε με δηλώσεις του να ισχυριστεί: «Το δικό μας πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα που κοιτάει προς το μέλλον. Ενα πρόγραμμα με νέες ιδέες για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά αυτό πάντα με σιγουριά, με ασφάλεια και, βεβαίως, πάνω απ' όλα, με τη σιγουριά που θέλουμε να προσφέρουμε στον ασφαλισμένο». Οι κενές και αόριστες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου έγιναν προκειμένου να αποκρύψει ότι το κόμμα του, αλλά και ο ίδιος προσωπικά διατήρησαν τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και μάλιστα ψήφισαν και νέους με τους οποίους έκαναν ακόμα χειρότερη την κοινωνική ασφάλιση, αφού και τα όρια ηλικίας ανέβασαν και τις συντάξεις μείωσαν.

Βέβαια, τηρώντας τους... κανόνες της προεκλογικής αναμέτρησης, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανίσει «διαφορές» μεταξύ των δυο προγραμμάτων και υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κοιτάζει προς τα πίσω, δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις και αβεβαιότητα».

Υπερασπίστηκε τις αντιλαϊκές επιλογές του

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, θέλοντας να υπερασπιστεί τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεών του, ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία θέλει να ανοίξει ένα νέο κοινωνικό μέτωπο, να προκαλέσει μια νέα κοινωνική διαμάχη. Μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει το χρόνο τον οποίο θα πρέπει να εργάζεται κανείς για να πάρει σύνταξη». Οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού θέλουν ακριβώς να συγκαλύψουν ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ είναι δέσμιοι των στόχων και των λειτουργιών της ΕΕ, αλλά και υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους οι κυβερνήσεις του κ. Σημίτη μοίρασαν συντάξεις πείνας και έκαναν ένα βήμα παραπέρα για την εφαρμογή της διά βίου εργασίας! Εξάλλου πριν από λίγες μέρες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανέβασαν τα όρια συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων...

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τις «κορόνες» και τους χαρακτηρισμούς, αναφερόμενος στη ΝΔ, δηλώνοντας: «Ολα λέγονται επιπόλαια. Ολα αυτά είναι προχειρότητες. Οι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλοι».

Ξέχασαν πόσο δημόσιο πλούτο ξεπούλησαν

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων δήλωσε: «Επιτέλους αποκαλύφθηκε το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ» και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για μια σκληρή, ιδιαίτερα δυσμενή πολιτική, που αναφέρεται στην εισοδηματική ασφάλεια των εργαζομένων και που όμως γεννά συγκρούσεις, ανασφάλεια και αβεβαιότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συγχρόνως, ανέφερε ότι το σκέλος του προγράμματος της ΝΔ που αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα «περιλαμβάνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά επτά χρόνια, μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 70% περίπου, μείωση της κατώτατης σύνταξης κατά το ήμισυ περίπου, μείωση της σύνταξης για τους ασφαλισμένους μετά το '82, ενώ επίσης προβλέπει χαμηλό πλαφόν στα εφάπαξ».

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Χρ. Πρωτόπαππας θέλησε να... κατηγορήσει τη ΝΔ για την προαναγγελία μιας «καταιγίδας εκποιήσεων», όπως είπε, προφανώς ξεχνώντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς πολιτική, ξεπούλησαν όλο το δημόσιο πλούτο της χώρας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ