Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση από τη νέα γενιά

Τη βεβαιότητα ότι «η επόμενη δεκαετία θα φέρει σοβαρές - θετικές αλλαγές στο λαϊκό κίνημα», εξέφρασε χτες μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην κατάσταση που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, σημείωσε: «Κάθε νέα γενιά έχει το ριζοσπαστισμό της. Τα πράγματα σήμερα είναι πιο σκληρά από το '70. Απαιτείται σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση».

Για τη νέα γενιά, τόνισε, η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι κριτήριο. «Από τη μια μεριά είναι φανερό ότι μπορεί να απολαμβάνει περισσότερα πράγματα - υπάρχει δυνατότητα. Αλλά από την άλλη δεν τα απολαμβάνει. Εχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Οι ανάγκες της νέας γενιάς είναι πολλαπλάσιες κι αυτό είναι προοδευτικό στοιχείο».

Εφερε ως παράδειγμα το πεδίο των σπουδών, με αφορμή τις συζητήσεις που είχε προχτές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας:

«Εχει αυξηθεί η ανεργία των αποφοίτων της Φιλοσοφικής. Γιατί όμως; Οχι, γιατί πάνε πάρα πολλοί, αλλά γιατί έχουν μειωθεί τα ανθρωπιστικά και φιλοσοφικά μαθήματα στην εκπαίδευση. Και γω βάζω το ζήτημα: Είναι σωστό αυτό;

Το θέμα της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας της γλώσσας είναι θέμα που αφορά όλων των ειδών τις κατευθύνσεις και δεν αφορά μόνο αυτούς που τελειώνουν τη Φιλοσοφική. Επομένως, συρρικνώνεται το αντικείμενο διδασκαλίας, μειώνονται οι θέσεις εργασίας. Δηλαδή, πρέπει να δούμε ότι η ανεργία δεν είναι αυτό που προβάλλεται από τα άλλα κόμματα, ότι, δήθεν, είναι ένα "θέμα των νέων τεχνολογιών", ότι είναι "θέμα της παιδείας" κλπ., κλπ. Είναι ακόμα βαθύτερο το ζήτημα, είναι τι οικονομία, τι κοινωνία θέλουμε».

«Τα παιδιά που τελειώνουν τα πανεπιστήμια δε ζητούν μια απλή δουλιά, κάπου να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί, το χαρτζιλίκι τους.

Μου έλεγαν το εξής και το βρίσκω πολύ θετικό: Εχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των παιδιών που σπουδάζουν στα μαθήματα της θεατρολογίας και γενικότερα στον τομέα του πολιτισμού. Δε βρίσκουν δουλιά. ΄Η στην κοινωνική ψυχολογία: Ξέρετε πού δουλεύουν τα παιδιά; Στις διαφημιστικές εταιρίες, για να διαφημίζουν τις γκοφρέτες και τα παιχνιδάκια στα παιδιά.

Δηλαδή, εδώ πρέπει να δούμε αυτή την πλευρά: Πέρα από αυτό που λέμε "το ψωμί" και "τη δουλιά" και την αξιοπρέπεια του νέου που πρέπει να σταθεί στα πόδια του, υπάρχει κι ένα θέμα ετεροαπασχόλησης.

Για μας, για το ΚΚΕ, αυτά τα προβλήματα θα οξυνθούν με εκρηκτικό τρόπο τα επόμενα χρόνια. Αντικειμενικά, αυτό θα τροφοδοτήσει και τους αγώνες. Τι θα κάνουν οι νέοι άνθρωποι, θα παραιτηθούν; Η μοιρολατρία σε μια πορεία θα μειώνεται».

Για τη συντηρητική στροφή στις αξίες

«Αυτό είναι το σύστημα αξιών που περνάει από την ώρα που θα ανοίξουμε τα μάτια μας μέχρι που θα τα κλείσουμε. Ενα παράδειγμα: Εχει αντικατασταθεί, από τα προγράμματα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η λέξη - όρος "δικαιώματα" με τον όρο "ευκαιρίες".

Είναι άλλο πράγμα να πεις έχω μια πολιτική που κατοχυρώνει τα δικαιώματά σου κι άλλο οι ευκαιρίες. Ευκαιρίες θα πει ζούγκλα που δίνω μάχη εναντίον σου, εναντίον του, ανταγωνισμός, αυτό είναι οι ευκαιρίες.

Τα δικαιώματα είναι λίγα, οι δυνατότητες λίγες κι όποιος καταφέρει να επιβιώσει επιβίωσε. Και πάντα η επιβίωση δεν έχει σχέση με την ικανότητα.

Είναι πολιτικό ζήτημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ