Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Συγκλίσεις και αποκλίσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Προχτές, δόθηκε στη δημοσιότητα το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, που αποτελεί και μια πρόγευση των μέτρων που θα εφαρμόσει, αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με τη δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, πήραν τέλος και οι κατηγορίες των διαφόρων στελεχών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως ότι η ΝΔ «δεν έχει προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας» ή «αντιγράφει» την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ»! Θα σταθούμε στη δεύτερη κατηγορία που απηύθυνε μέχρι προχτές η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή «η ΝΔ αντιγράφει την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ», για ν' απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα «ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΠΟΙΟΝ».

Την απάντηση σ' αυτό το κρίσιμο ερώτημα, μπορεί να τη βρει ο καθένας, αν συγκρίνει τις ομοιότητες και τις διαφορές στην οικονομική πολιτική που επαγγέλλονται οι μονομάχοι του δικομματισμού. Και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα, θα κάνουμε τις συγκρίσεις μόνο για 3 μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Την αντιμετώπιση της ανεργίας (στους νέους), τη φορολογική μεταχείριση των μικρών επιχειρήσεων και τη διατήρηση ή και ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης. Γι' αυτά τα 3 προβλήματα, υπάρχουν οι θέσεις που διατύπωσε στις προεκλογικές του περιοδείες ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, και τις θέσεις της ΝΔ, όπως αποτυπώνονται στο οικονομικό της πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Ο Γ. Παπανδρέου, υποσχέθηκε την «καταπολέμηση» της ανεργίας στη νεολαία (υπολογίζονται κοντά στις 200.000 νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι άνεργοι), με την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για μια 4ετία και άλλα προνόμια στους επιχειρηματίες που προσλαμβάνουν νέους άνεργους. Στην ουσία, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε την καθιέρωση της ανασφάλιστης εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για τα ελλείμματα του ΙΚΑ. Οπως το ΠΑΣΟΚ έτσι και η ΝΔ, υπόσχεται να «καταπολεμήσει» την ανεργία με την ενίσχυση και διεύρυνση των κάθε είδους προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο. Ανάμεσα σ' αυτά, είναι και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτικών κατά 50% για δύο χρόνια, στις επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν άνεργους νέους, άνεργες μητέρες, καθώς και ανέργους πάνω από 55 ετών.

Ο Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε προχτές ότι το ΠΑΣΟΚ θα μειώσει τη φορολογία στα κέρδη των μικρών και «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, μέχρι και 10 ποσοστιαίες μονάδες (5 μονάδες στο συντελεστή φορολογίας των κερδών 10 μονάδες για τις περιπτώσεις συνένωσης δύο επιχειρήσεων σε μια). Οπως το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η ΝΔ, υπόσχεται - με το οικονομικό της πρόγραμμα - μείωση του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στις μεγάλες επιχειρήσεις (από 35% που είναι σήμερα σε 25%) και κατά 5 μονάδες στις μικρότερες επιχειρήσεις (από 25% που ισχύει σήμερα για τις ΟΕ και ΕΕ στο 20%).

Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου, δεν έκρυψε πως το «νέο» ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τη διατήρηση ή και αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (δηλαδή την ενίσχυση του εγχώρια παραγόμενου πλούτου) με την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», αλλά και το «άνοιγμα των αγορών» (διάβαζε ενίσχυση των προνομίων και της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου). Και όπως εξηγεί με άρθρο του στην «Ημερησία» του περασμένου Σαββάτου, το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα με τη διάθεση μεγαλύτερων κονδυλίων από τα ταμεία του κράτους για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά της, η ΝΔ, υπόσχεται πλήρη απελευθέρωση αγορών με ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα και την εμβάθυνση των ιδιωτικοποιήσεων στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΣΕ, την «Ολυμπιακή» και άλλα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Από τα παραπάνω 3 παραδείγματα, είναι ολοφάνερο, ότι οι διαφορές στην οικονομική πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι από ελάχιστες μέχρι μηδαμινές, αν δεν έχουν εξαφανιστεί. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - μαζί με τους κάθε είδους ευρωθιασώτες - δεν καταρτίζεται στην Ελλάδα αλλά στις Βρυξέλλες από το Διευθυντήριο. Πρόκειται για το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που αποφασίστηκε το 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και «εκσυγχρονίζεται» κατά διαστήματα από τα διάφορα όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλια υπουργών Οικονομίας) με την «Επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης», με γνώμονα τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού πολυεθνικού κεφαλαίου.

Την κοινή αυτή αλήθεια, την ομολόγησε και η Αννα Διαμαντοπούλου (Ελληνίδα επίτροπος στην ΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), η οποία μιλώντας προχτές στη ΝΕΤ, επισημαίνοντας πως τα περιθώρια άσκησης διαφορετικής πολιτικής ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Κι αυτό, γιατί - όπως εξήγησε - τα δύο μεγάλα κόμματα (και όχι μόνο) έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν την οικονομική πολιτική που αποφασίζεται στα διάφορα όργανα της ΕΕ. Με βάση αυτή την αλήθεια, οι κατηγορίες που ανταλλάσσουν τα διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι δήθεν το ένα κόμμα αντιγράφει την πολιτική του άλλου, είναι εκ του πονηρού, καθώς τόσο οι «δεξιοί» της φιλελεύθερης παράταξης με αρχηγό τον Κ. Καραμανλή όσο και οι «σοσιαλιστές» ή «κεντροαριστεροί» της «δημοκρατικής παράταξης» με επικεφαλής τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, απλά αντιγράφουν και υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ, που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόσχεται μακρόχρονη πολιτική λιτότητας για τους εργαζόμενους (2009-06-21 00:00:00.0)
Αγωνιώδης προσπάθεια να οριοθετηθεί από τη Ν.Δ. (2007-09-12 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής (2007-03-20 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚικός φαρισαϊσμός (2004-11-05 00:00:00.0)
Συμφωνούν στην ουσία, διαφωνούν στη ...διαδικασία! (2004-02-08 00:00:00.0)
«Πολιτική αλλαγή» αντίγραφο του ΠΑΣΟΚ (2004-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ