Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αναστήλωση φιλολαϊκών μασκών

Σε προσωπική «διορθωτική» δήλωση υποχρεώθηκε ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σχετικά με τις θέσεις του κόμματός του για το Ασφαλιστικό μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στη Ρηγίλλης διαπιστώθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του φιλολαϊκού προσωπείου και η μεγάλη εκλογική ζημιά που μπορεί να προκληθεί καθώς το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το καυτό θέμα του συνταξιοδοτικού. Στη βάση αυτή επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς, μια αναστήλωση των φιλολαϊκών μασκών με τις φραστικές διαβεβαιώσεις που έδωσε χτες ο Κ. Καραμανλής, ότι «δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας και οι εισφορές των ασφαλισμένων», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για παραποίηση των θέσεων του κόμματός του. Μάλιστα, προσπάθησε να πείσει ότι οι συντάξεις θα βελτιωθούν σημαντικά τα επόμενα οκτώ χρόνια, χωρίς όμως να γίνει συγκεκριμένος, περιοριζόμενος να επαναλάβει την εξαγγελία για αύξηση του ΕΚΑΣ από τα 140 ευρώ στα 230 το 2008. Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ επέμενε ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της «κλονισμένης εμπιστοσύνης» συνολικά για την οικονομική πολιτική της ΝΔ. «Η νέα οικονομική μας πολιτική δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, την ανεργία, τη φτώχεια, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, και διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος στους πολλούς και όχι στους λίγους», τόνισε, και όποιος το πιστέψει...

Την ίδια στιγμή, είχαν προκληθεί σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και μια σειρά στελεχών «έδειχναν» τον Γ. Σουφλιά ως υπαίτιο για το «επικοινωνιακό αυτογκόλ». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να καλύψει, όπως ήταν αναμενόμενο, τον υπεύθυνο του προγράμματος. Σε δηλώσεις του, στο αεροπλάνο που τον μετέφερε χτες στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είπε ότι είχε πλήρη γνώση και συμφωνούσε απόλυτα με τα όσα ανέφερε το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Απέδωσε στο «σύστημα του ΠΑΣΟΚ» τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί δεν υπήρχαν αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όταν πρωτοδιατυπώθηκαν οι ίδιες θέσεις της ΝΔ για το Ασφαλιστικό το 2001.

Χτες, όμως, μια σειρά βουλευτών έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον Γ. Σουφλιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συντονιστή Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος δήλωσε (στον «Φλας») ότι «τη συγκεκριμένη διατύπωση (σ.σ. για το Ασφαλιστικό) εγώ δεν την είχα δει ποτέ»! Βέβαια, έσπευσε να συμφωνήσει με την ουσία της πολιτικής της ΝΔ, λέγοντας: «Η συγκεκριμένη διατύπωση λέει ότι θα εφαρμοστεί το ασφαλιστικό σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα, αυτό λέει, μετά από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν το '90-'93 και τις ενδιάμεσες μεταρρυθμίσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ και από κει και πέρα θ' αλλάξει, αυτό είναι το επιπλέον πράγμα που λέμε για το Ασφαλιστικό, ότι θα αυξηθεί το επίδομα της κοινωνικής ασφάλισης, το ΕΚΑΣ, από τα 140 στα 230 ευρώ». Αίσθηση όμως προκάλεσε και η αρχική αντίδραση του γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλη, ο οποίος δήλωσε ότι δε θα ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στην περίπτωση που ήταν προγραμματική δέσμευση του κόμματός του η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων. Στη συνέχεια όμως αφού άκουσε τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΝΔ δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια θέμα, αλλά «όργιο παραπληροφόρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ