Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΝΕΤ
«Οραμα» - εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα

Το όραμα της «νέας εποχής», που ευαγγελίζεται ο Γ. Παπανδρέου, σκιαγράφησε, κατά τη χτεσινοβραδινή πρώτη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, με νεφελώδη μεν τρόπο αλλά σαφή προσανατολισμό, στην κατεύθυνση της πλήρους υποταγής της κοινωνίας στους νόμους της αγοράς και στην αδηφάγο λογική του κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος, με τον οποίο οραματίζεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Παιδείας. Ξεχωρίζει η πρότασή του για συγχώνευση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, καθώς και για καθιέρωση διαδικασίας πιστοποίησης των σπουδών, ανεξαρτήτως τρόπου μάθησης και φορέα εκπαίδευσης.

«Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, είπε, πηγαίνουμε σε μια λογική που καθορίζει το τι γνώσεις έχεις άσχετα από τι και πού έχεις σπουδάσει». Θα πάμε, σημείωσε, σε μια εποχή που η πιστοποίηση θα καθορίζει και τη θέση κάποιου στην αγορά εργασίας. Δε θα παίζει ρόλο, αν έχεις σπουδάσει σε ένα δημόσιο ή σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα ή και πουθενά. Δηλαδή η Παιδεία, ένα κοινωνικό αγαθό, ουσιαστικά κατεδαφίζεται, κατακερματίζεται και εκποιείται μέσα από μια εμπορική διαδικασία «προσφοράς» και «ζήτησης».

Γίνεται έτσι η μόρφωση βορά στην εμπορευματοποίηση και ταυτόχρονα υποτάσσεται πλήρως στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των φορέων του. Από κει και πέρα, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «το κράτος θα ελέγχει την... ποιότητα». Μάλιστα, όπως ανέφερε, σε μια νέα διακυβέρνηση όπου το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εργασίας θα έχουν ενοποιηθεί, η περιφέρεια θα σχεδιάζει τα προγράμματα κατάρτισης. Ετσι θα έχουμε, πρόσθεσε, «σύζευξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα για την απορρόφηση της ανεργίας».

Στην ίδια λογική ο Γ. Παπανδρέου εντάσσει και το ζήτημα των συντάξεων και συνολικά της κοινωνικής πολιτικής. «Πιστεύω - είπε απαντώντας σε ερώτημα για την αύξηση των συντάξεων - σε μια νέα γενιά πολιτικών και πολιτών που πιστεύουν σε μια αλληλεγγύη, σε απόδοση αξιοπρέπειας και σεβασμού στην τρίτη ηλικία. Στη νέα εποχή δεν υπάρχει κάποιος που δεν είναι χρήσιμος». Για να προσθέσει, αμέσως μετά, ότι δε θα μπει σε μια διαδικασία πλειοδοσίας συντάξεων, καθώς στόχος του είναι όχι μόνο να προστατεύσει τους πολίτες που είναι στην τρίτη ηλικία, αλλά και να τους ...δίνει διεξόδους. Οσο για τις συντάξεις, αυτές θα αυξηθούν στο βαθμό που θα αντιμετωπιστεί η ...φοροδιαφυγή, το ίδιο και για την υγεία. Ενώ έδωσε και ελπίδες στους συνταξιούχους, παρέχοντάς τους ευκαιρίας για την αντιμετώπιση του ...ψηφιακού χάσματος.

Ο Γ. Παπανδρέου έριξε όλη την ευθύνη για τη διαφθορά «στο συγκεντρωτικό κράτος» και «την πολυνομία», αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί σε πολιτικές ευθύνες. Οσο για την καρατόμηση των εννέα βουλευτών και την «υπόθεση Πάχτα», θέλοντας εκ νέου να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Ηταν μια αναγκαία σηματοδότηση για τη νέα εποχή»...

Ο υπουργός απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για τις αυξήσεις στους μισθούς, ενώ για το τεράστιο θέμα της ακρίβειας, βρήκε λύση στη στήριξη από την πλευρά του κράτους του «υγιούς ανταγωνισμού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προερχόμενη από το κοινό, ουσιαστικά κάλεσε τον ιρακινό λαό, να σταματήσει τις «πράξεις βίας», όπως τις χαρακτήρισε, γιατί αυτό δεν πρόκειται να τον οδηγήσει σε μια «ανεξάρτητη χώρα».

Τέλος, σε σχετικές ερωτήσεις επανέλαβε όσα πολλάκις έχει αναφέρει για τη «συμμετοχική» δημοκρατία, την αναγκαιότητα για αλλαγές στο κόμμα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ