Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ηρθε η ώρα να ξανανταμώσουμε

Πέρασαν 15 χρόνια από τις ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Λίγα χρόνια, αλλά αρκετά για να κατακάτσει ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε τότε, για να αποκαλυφθούν οι θεωρίες περί «ανανέωσης», «εκσυγχρονισμού», για δήθεν δογματικούς απαρχαιωμένους κλπ.

Δικαιολογημένα κάποιος κόσμος μπερδεύτηκε τότε. Ηταν, άλλωστε, πρωτόγνωρη και μεγάλη η πίεση, κυρίως ιδεολογική, που δέχτηκαν τα λαϊκά στρώματα, οι αγωνιστές.

Σήμερα, μπορούμε με πιο ξεκάθαρο μάτι να δούμε τις αιτίες, τις εξελίξεις.

Αυτά τα δύσκολα χρόνια, το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση να στηρίζει αγωνιστικά το λαό στην πάλη του για τα καθημερινά προβλήματα. Κράτησε άσβεστη τη σπίθα, την αγωνιστική και επαναστατική προοπτική. Δεν υπέστειλε ούτε για μια στιγμή τη σημαία του αγώνα. Δεν παγιδεύτηκε και συνέβαλε να μην παγιδευτούν τα πρωτοπόρα τμήματα του λαού στην παγίδα του εφικτού, της καπιταλιστικής, δήθεν αριστερής, διαχείρισης.

Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλήρως για το ρόλο της ΕΕ, για το χαρακτήρα της παγκοσμιοποίησης, για τις αρνητικές συνέπειες από τις ανατροπές του σοσιαλισμού. Οταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, μαζί και η ηγεσία του ΣΥΝ, πανηγύριζαν ότι με αυτές τις εξελίξεις ανοίγονται νέοι δρόμοι και προοπτικές για τη λαϊκή ευημερία και την ειρήνη.

Το ΚΚΕ συνέβαλε, μαζί με άλλες δυνάμεις, να διατηρηθεί η φλόγα της αντίστασης και της αμφισβήτησης. Να γίνουν σοβαρά βήματα στη λαϊκή συσπείρωση και πάλη με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, τα μπλόκα, τις καταλήψεις κλπ.

Αυτή η πείρα με έσπρωξε να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του ΚΚΕ, με όσους βρεθήκαμε μαζί στο μετερίζι του αγώνα μετά τη μεταπολίτευση, να ξανανταμώσουμε σήμερα. Κρατώντας τυχόν επιφυλάξεις, διαφωνίες, πικρίες και απογοητεύσεις, να δούμε το κύριο, την ανάγκη να αντέξουν και να ενισχυθούν οι ζωντανές αγωνιστικές δυνάμεις στην πίεση.

Δεν πείθουν τα ψεύτικα προεκλογικά καλέσματα και τρικ της ηγεσίας του ΣΥΝ για ενότητα της αριστεράς και εκλογική συνεργασία. Γιατί η αντιλαϊκή πολιτική δεν αντιμετωπίζεται με την έντονη φραστική προεκλογική ρητορεία, ούτε με κινήσεις εντυπωσιασμού.

Υπάρχει η εμπειρία, ψήφισε το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Υψώνει τώρα προεκλογικά τους τόνους κατά του ΠΑΣΟΚ και αφήνει «θολό τοπίο» μετεκλογικά, γιατί θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή της συμπληρωματικής δύναμης στο ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό, καθένας που θεωρεί τον εαυτό του αριστερό πρέπει να ψηφίσει ΚΚΕ. Εχουμε πολλά κοινά. Τις όποιες διαφορές μας μπορούμε να τις συζητάμε μέσα στην κοινή δράση, θα τις λύσουμε στην πορεία. Θα βοηθήσει και η ζωή σε αυτό.


του
Δήμου ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Δήμος Αναστόπουλος είναι εργαζόμενος του ΟΤΕ, υποψήφιος Βουλευτής με το ΚΚΕ στην Αρκαδία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-05-22 00:00:00.0)
Ψήφο «κατά συνείδηση» ...στο ΠΑΣΟΚ (2010-11-13 00:00:00.0)
Οι «ερμηνείες» του «Βήματος» (2009-12-01 00:00:00.0)
Ας προχωρήσουμε με νέα δυναμική για την προοπτική (2007-09-17 00:00:00.0)
Κοροϊδεύουν τον κόσμο (2004-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ