ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αλληλεγγύη στις άδικα καταδικασμένες γυναίκες

Ανακοίνωση από 34 νεολαιίστικες οργανώσεις μέλη της ΠΟΔΝ

Την ενεργό και συναισθηματική αλληλεγγύη τους στις εφτά γυναίκες που καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Πορτογαλίας, επειδή διέκοψαν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, κάτι που χαρακτηρίζεται παράνομο στη συγκεκριμένη χώρα, εκφράζουν σε κείμενό τους 34 νεολαιίστικες οργανώσεις μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ). Την ερχόμενη Τρίτη, 17 Φλεβάρη, το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την ποινή των 7 γυναικών, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για ακόμα μια φορά το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας θα παρουσιάσει στη Βουλή πρόταση για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων, στη συνεδρίασή της στις 3 Μάρτη.

Για προσβολή της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των γυναικών κάνει λόγο η διακήρυξη των νεολαιίστικων οργανώσεων, και καλεί τις αρμόδιες αρχές να ασκήσουν δικαιοσύνη και να απαλλάξουν τις συγκεκριμένες γυναίκες από τις κατηγορίες αυτές.

Οι υπογράφοντες εκφράζουν την «αλληλεγγύη τους στις 7 γυναίκες και κάνουν έκκληση στα όργανα, στις δημοκρατικές και πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Πορτογαλίας, στο όνομα της προστασίας της αξιοπρέπειας και της υγείας των Πορτογάλων Γυναικών, να πάρουν μέτρα για ευσυνείδητη και υπεύθυνη μητρότητα και να σταματήσει η αυστηρή τιμωρία και ποινικοποίηση των εκτρώσεων, που επιβάλλει η νομοθεσία της Πορτογαλίας».

Τη διακήρυξη - έκκληση υπογράφουν οι: Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας της Συρίας (Νεολαίας Μπάγκντας), Εθνική Ενωση Φοιτητών της Συρίας, Νέοι Σοσιαλιστές της Νέας Ζηλανδίας, ΕΔΟΝ, Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, ΚΝ Βενεζουέλα, Κίνημα της ΚΝ Γαλλίας, Σοσιαλιστική Ενωση Μαρόκο, Νεολαιίστικη Ενωση Μπαχρέιν, Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας της Ιορδανίας, Κιμ Ιλ Σουνγκ Σοσιαλιστική Ενωση Νέων, Ανατολικό Αφρικανικό Συμβούλιο Νέων, Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Ιαπωνίας, ΚΝΕ, Νέοι του ΚΚ στη Δανία, Ενωση Νεολαίας Δυτικής Σαχάρας, ΠΟΔΝ, Γενική Ενωση Νεολαίας της Υεμένης, Κομμουνιστική Ενωση Νέων Χο Τσι Μινχ, Γενική Ενωση Αράβων Φοιτητών, Νέοι Σοσιαλιστές της Ισλανδίας, Νέοι του Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας - Βενεζουέλα, Νέοι Σοσιαλιστές των ΗΠΑ, Ενωση ΚΝ της Κούβας, ΚΝ Μεξικού, Ενωση ΚΝ Ισπανίας, Αφρικάνικη Εθνική Ενωση Ζιμπάμπουε - Λαϊκό Μέτωπο, ΚΝ ΗΠΑ, ΚΝ Νορβηγίας, Νέοι Αριστεροί της Σουηδίας, Δημοκρατική Εθνική Ομοσπονδία Νεολαίας του Νεπάλ, Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας της Βραζιλίας, Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας του Λιβάνου.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Η Ντελ Πόντε «ξαναχτυπά»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, επανήλθε χτες για πολλοστή φορά στις γνωστές δηλώσεις της περί Κάρατζιτς, ισχυριζόμενη πως ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων (που καταζητείται από το Δικαστήριο της Χάγης) βρίσκεται στο Βελιγράδι...

«Πληροφορήθηκα από αξιόπιστη πηγή την περασμένη βδομάδα πως ο Κάρατζιτς διαμένει τώρα στο Βελιγράδι... που παραμένει ασφαλές καταφύγιο για φυγόδικους», είπε η Ντελ Πόντε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προκαλώντας τις αναμενόμενες αντιδράσεις των σερβικών αρχών και ηγετών πολιτικών κομμάτων.

Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών αρκέστηκε σε μια τυπική ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας πως «η Σερβία δεν έχει πληροφορίες, που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Κάρλα ντελ Πόντε».

Πιο αιχμηρά ήταν τα σχόλια του Τόμισλαβ Νίκολιτς, αντιπροέδρου του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (που ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος στις εκλογές της 28ης Δεκέμβρη). Ο Νίκολιτς δήλωσε σαρκαστικά πως «εάν ο Κάρατζιτς ήταν στο Βελιγράδι, η φιλοαμερικανική κυβέρνηση θα έσπευδε να τον παραδώσει και να τον απελάσει εν ριπή οφθαλμού...».

Και ενώ εντείνονται οι πληροφορίες για τη σε ένα μήνα επανάληψη των σερβικών γενικών εκλογών (καθώς παρατηρείται «δυστοκία» στα μετεκλογικά παζάρια πολιτικών αρχηγών κομμάτων για τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης), ο υφυπουργός Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Αγροτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Αλαν Λάρσον, μιλώντας χτες στο Βελιγράδι σε εκδήλωση του Αμερικανοσερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «ξεκαθάρισε» πως οι επενδύσεις Αμερικανών επενδυτών στη Σερβία θα γίνουν «εάν επέλθει πολιτική σταθεροποίηση και εάν οι σερβικές αρχές συνεργαστούν πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία»...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Καθαρό» προβάδισμα Κέρι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ηρθε από το «πουθενά» και τα παίρνει όλα μέχρι στιγμής, εξαναγκάζοντας τον στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ να δηλώσει και αυτός με τη σειρά του ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών αλλά και τον πρόεδρο Μπους να σκέφτεται ότι το Γενάρη ίσως εξαναγκαστεί να μετακομίσει από το Λευκό Οίκο.

Ο λόγος για το γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι, ο οποίος ισχυροποίησε το προβάδισμά του έναντι των συνυποψηφίων του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς επικράτησε και στο Νότο, στις προκριματικές αναμετρήσεις σε Τενεσί και Βιρτζίνια.

Ετσι, ο γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη έφτασε τις 12 νίκες σε 14 πολιτείες και το γεγονός ότι επικράτησε στις χτεσινές αναμετρήσεις οδήγησε τον συνυποψήφιό του Ουέσλι Κλαρκ να αποχωρήσει από την κούρσα για την ανάδειξη υποψηφίου των Δημοκρατικών. Επόμενος σταθμός των προκριματικών εκλογών είναι το Ουισκόνσιν, όπου επικεντρώνει τις προσπάθειές του ο Χάουαρντ Ντιν, αφού ακόμη και αν ο Κέρι κερδίσει στο Ουισκόνσιν, θα απομένει να αναδειχτεί άλλο ένα 75% των 4.322 εκλεκτόρων για το συνέδριο των Δημοκρατικών.

Εντούτοις, όλα δείχνουν Κέρι και μάλιστα ακόμη και τα αμερικανικά ΜΜΕ δείχνουν ότι τον προτιμούν από τον Τζορτζ Μπους. Αλλος ένας πόλεμος ενόψει και ο Κέρι δείχνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τα «συμφέροντα». Εξάλλου, στο βιογραφικό του υπάρχει και το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας που εξέταζε τις καταγγελίες για το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας...

Στις 28 Ιούλη του 1988 δύο πράκτορες της DEA, καταθέτοντας ενόρκως ενώπιον της «Επιτροπής Κέρι» αναφορικά με υπόθεση διείσδυσης στο καρτέλ του Μεντεγίν, είπαν ότι ο Ολιβερ Νορθ το 1985 είχε προτείνει να «αποσπαστούν» τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια δολάρια από το Καρτέλ με τη μέθοδο του εκβιασμού και να διοχετευτούν στους Κόντρας. Και το πόρισμα της επιτροπής απάλλαξε τον Ολιβερ Νορθ, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα: «κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν απρόσβλητοι στην ιδέα ότι τα χρήματα από το ναρκεμπόριο είναι η ιδανική λύση για το "χρηματοδοτικό πρόβλημα" των Κόντρας»!

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Επαφές Σαακασβίλι - Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο είχε χτες ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της περιοδείας του στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ITAR-TASS», τα θέματα που απασχόλησαν τους δύο άντρες, ήταν η κατάσταση στην αποσχισθείσα επαρχία της Αμπχαζίας, η φύλαξη των ρωσο-γεωργιανών συνόρων, το χρέος της Γεωργίας προς της Ρωσία ύψους 157 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και οι δύο ρωσικές βάσεις στη Γεωργία.

Μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Σεργκέι Πρικχόντκο, ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξαναρχίσουν διάλογο για το θέμα της Αμπχαζίας. Ο Πρικχόντκο πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία θεωρεί τον Σαακασβίλι ηγέτη με τον οποίο μπορεί να έχει «αντικειμενικές συνομιλίες».

Το κλίμα αυτό επικράτησε και στις δηλώσεις των δύο Προέδρων πριν την έναρξη των συνομιλιών. Ο Σαακασβίλι αφού ευχαρίστησε τον Πούτιν για την πρόσκληση, δήλωσε ότι η Γεωργία είναι μία «μικρή χώρα» φίλη της «μεγάλης δύναμης» Ρωσίας και πως ελπίζει για μια «καλή αρχή» μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, ο Γεωργιανός Πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του έχει και αυτή «τα συμφέροντά της, την υπερηφάνεια και την ιστορία της». Ο Πούτιν από την πλευρά του χαρακτήρισε τις δηλώσεις «φιλίας» του Σαακασβίλι «θετική ένδειξη προς την κατεύθυνση της ανανέωσης των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ