ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταδικάζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Να αποσύρει ως «απαράδεκτη» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καλεί την κυβέρνηση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, με σχετικό ψήφισμά του.

Το θέμα έφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», καταθέτοντας πρόταση ψηφίσματος, στο οποίο σημειώνεται: «Η κυβέρνηση εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία επιδιώκει να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των μαθητών, που γίνονται για την αντιμετώπιση σοβαρότατων προβλημάτων στο χώρο της Παιδείας. Πιστεύουμε πως δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο οι μαθητικές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις και συνεπώς θεωρούμε απαράδεκτη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ζητάμε ως Νομαρχιακό Συμβούλιο την απόσυρσή της».

Ακολούθησε συζήτηση, όπου εκφράστηκαν διάφορες απόψεις για το ζήτημα των καταλήψεων, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβούλων καταδίκασε την κυβερνητική πράξη. Ο σύμβουλος της ΝΑΣ, Θεοχάρης Παπαμάργαρης, σημείωσε στην παρέμβασή του: «Χωρίς να υπεισέλθουμε στο τεράστιο ζήτημα των προβλημάτων που ταλανίζουν το χώρο της Παιδείας και στο αν είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις απέναντι στην εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης, πιστεύουμε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αντιβαίνει τις αρχές του Συντάγματος». Συνεχίζοντας ο σύμβουλος της ΝΑΣ υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να υπάρχει στο "οπλοστάσιο" της κυβερνητικής πολιτικής ένα μέτρο που κάνει νόμο την πολιτική βούληση της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη συγκυρία - παρακάμπτοντας το νομοθετικό ρόλο της Βουλής - και που ταυτόχρονα εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση της γνώμης των μαθητών και τους διδάσκει κατά τον πιο κυνικό τρόπο τη στάση της υποταγής».

Ανάγκη η ανάπτυξη συντονισμένων αγώνων

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΔΟΕ

Η αντιπροσωπεία της ΔΟΕ παρουσίασε τα προβλήματα που απασχολούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εστιάζοντας στις σοβαρές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, στα αναχρονιστικά βιβλία, στην προσπάθεια χειραγώγησης του εκπαιδευτικού μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης. Ιδιαίτερα τονίστηκε η παντελής έλλειψη προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποκαλύφτηκε ότι τα λεγόμενα «Σχολεία Διευρυμένου Ωραρίου» δεν αποτελούν παρά χώρους φύλαξης των μικρών μαθητών, ενώ και από τα υπόλοιπα 28 λεγόμενα «Ολοήμερα Σχολεία», έξι δε λειτουργούν καν, ενώ τα άλλα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για τις οποίες υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Τζιατζή, παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για την παιδεία, τονίζοντας ότι η συνεχής εγκατάλειψη και υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι χαρακτηριστική των στόχων και των επιδιώξεων της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», που εστιάζεται στο λύκειο, με μόνο σκοπό τη μαζική αποβολή μαθητών απ' αυτό και την απώθησή τους στη στενή κατάρτιση. Η ανάπτυξη συντονισμένων αγώνων από τη μεριά των εκπαιδευτικών, μαζί με το λαό, σ' ένα κοινό, παλλαϊκό Μέτωπο Παιδείας, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο σήμερα, τονίστηκε από τη μεριά του ΚΚΕ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ
«Φιλτράρισμα»... για μελλοντική υποβάθμιση

«Ενδιαφέρεται για την αναμόρφωση των νομικών σπουδών» ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, αλλά «ποτέ δεν έχει συζητήσει για Σχολή Δικηγορίας», όπως ισχυρίστηκε ο διευθυντής του ΔΣΑ σε συζήτηση που είχε χτες το πρωί με εκπροσώπους του Συλλόγου Φοιτητών Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποίησαν παράσταση και κατέθεσαν την απόφασή τους στο Δικηγορικό Σύλλογο.

Η απόφαση των φοιτητών της Νομικής είναι ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του πτυχίου, που όπως φαίνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σκοπό να το μετατρέψει σε μια απλή βεβαίωση γνώσεων, ενώ μόνο μια μικρή ελίτ αποφοίτων θα έχει το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει ήδη προτείνει το «φιλτράρισμα» των φοιτητών από το τρίτο έτος της σχολής και παραδέχεται ότι «πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αποφοίτων που καταλήγουν να δουλεύουν ως δικηγόροι, γιατί αυτό υπαγορεύει η αγορά». Σχετικά με τη Σχολή Δικηγορίας όμως, που στους νομικούς κύκλους συζητιέται έντονα εδώ και δύο χρόνια, παραπέμπει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Βέβαια, οι φοιτητές της Νομικής έχουν ήδη αποφασίσει παράσταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Δευτέρα 13/12 στις 12 το μεσημέρι.

Και για να μην ξεχνάμε το κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας των τελευταίων ημερών, από νωρίς χτες το πρωί ένα περιπολικό είχε σταθμεύσει έξω από τα γραφεία του ΔΣΑ και μάλιστα, την ώρα που οι φοιτητές συζητούσαν με τον διευθυντή, ένας αστυνομικός εισέβαλε στο γραφείο για να «ελέγξει» αν όλα πάνε καλά... Στάση που παραπέμπει φοιτητές και ΔΣΑ, σε σκέψεις για αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας.

Προσανατολίζουν στην εκτόνωση

Στην ίδια πορεία, αποπροσανατολισμού του σπουδαστικού κινήματος, από τα πραγματικά προβλήματα των σπουδαστών, συνεχίζουν τη δράση τους οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στο ΤΕΙ θεσσαλονίκης και πιο ειδικά στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας, όπου εδώ και τρία χρόνια, με κάθε τρόπο, αποτρέπουν την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης.

Την πρώτη ευθύνη για τη μη λειτουργία των Συνδικαλιστικών Οργάνων του Συλλόγου Φοιτητών, φέρουν αποκλειστικά οι ΔΑΠ - ΠΑΣΠ που προσανατολίζουν την «εκτόνωση» της αγανάκτησης των σπουδαστών, μέσα από συντεχνιακούς αγώνες, οι οποίοι αποφασίζονται από διαπαραταξιακά συμβούλια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές διαθέσεις της πλειοψηφίας των σπουδαστών. «ΔΑΠ - ΠΑΣΠ προσπαθούν να ποδηγετήσουν τους σπουδαστές, φοβούμενοι τις αντιδράσεις τους για την πλήρη εναρμόνισή τους με την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης. Ματαιώνουν Γενικές Συνελεύσεις, λέγοντας ψέματα στους σπουδαστές και απειλώντας, με ουραγούς στην επιχείρηση τρομοκράτησης ακόμη και εκπαιδευτικούς», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ ΣΔΟ - ΤΕΙΘ.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η ματαίωση της τελευταίας προσπάθειας πραγματοποίησης Γενικής Συνέλευσης που καλέστηκε μετά από συγκέντρωση υπογραφών από τους ίδιους τους Σπουδαστές. Συνδικαλιστές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ περιδιάβαιναν τους χώρους του ΤΕΙ και «ενημέρωναν» τους σπουδαστές πως πρόκειται για συνέλευση της ΠΚΣ και της ΚΝΕ, στην οποία αν παρευρεθούν θα στιγματιστούν. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και ο καθηγητής του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας κ.Σαμιώτης, ο οποίος επιτέθηκε με σπρωξιές και απειλές, σε μέλη της ΠΚΣ, την ώρα που ανακοίνωναν τα θέματα της ΓΣ στο τμήμα που διεξάγονταν το μάθημά του.

«Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας θα συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για ισχυροποίηση του Συλλόγου και προσανατολισμό του στα ουσιαστικά προβλήματα και στην αγωνιστική διέξοδο από αυτά», σημειώνει η ΠΚΣ ΣΔΟ ΤΕΙΘ.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Πρωτιά της «Πανσπουδαστικής»!

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Εστία Οικότροφων Σπουδαστών του ΤΕΙ Χαλκίδας, σημειώνοντας αύξηση των δυνάμεών της κατά 250%! Την ίδια στιγμή, όλες οι άλλες δυνάμεις παρουσιάζουν πτώση. Συγκεκριμένα, η ΠΚΣ έλαβε 61 ψήφους από τους 156 (στις προηγούμενες είχε 17), ποσοστό 39,1% και δ;yο έδρες στο ΔΣ.

Τα ποσοστά των υπόλοιπων δυνάμεων είναι: ΔΑΠ 52 ψήφους (είχε 93) και ποσοστό 33,3% (2 έδρες), ΕΑΑΚ 23 ψήφους (είχε 40) και 14,7% (1 έδρα) και ΠΑΣΠ 11 ψήφους (είχε 27) και 7%, χωρίς να καταφέρνει να πάρει έδρα στο ΔΣ.

Συνέλευση των σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών πραγματοποιεί τη Γενική του Συνέλευση, σήμερα Σάββατο 11/12, στις 12.30 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την πολιτική επικαιρότητα

Μια σειρά εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα, πραγματοποιεί η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στις σχολές, την επόμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα:

  • Την Τρίτη 14/12:

- Στην Πάντειο,στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Σύμφωνο σταθερότητας. Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ο ρόλος της Ελλάδας». Επίσης, την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μ' αυτό το θέμα στο Πολυτεχνείο.

- Στη Φιλοσοφική, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Η ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος! 10 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

- Στη Νομική, στη 1 μ.μ., με θέμα: «Νομιμότητα και δημοκρατικά δικαιώματα».

- Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), στη 1 μ.μ., με θέμα: «οι εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας και η αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού».

  • Την Τετάρτη 15/12:

- Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στη 1 μ.μ., με θέμα: «Οι εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας και η αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού».

  • Ακόμα, την Κυριακή 19/12, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας, διοργανώνει εκδρομή στα Μάρμαρα Φθιώτιδας, αφιερωμένη στον αγώνα του ΔΣΕ και στο διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, καπετάν Διαμαντή.
ΚΝΕ
Πολιτικές συγκεντρώσεις

Μια σειρά πολιτικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούν αυτό το διάστημα οι οργανώσεις της ΚΝΕ, πραγματοποιώντας και μ' αυτό τον τρόπο ένα πλατύ άνοιγμα στη νεολαία και συνδυάζοντας συχνά τη συζήτηση και την πολιτική παρέμβαση με ένα ζωντανό νεανικό γλέντι. Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες είναι:

  • Σήμερα, Σάββατο:

- Ο Τομέας Βορείων Συνοικιών, στη «Γωνιά του Πολιτισμού», κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι(οδός Μιλτιάδου 4).

- Η Τ.Ο. Α' Πειραιά, στις 9 μ.μ., στο γκαράζ του δήμου (Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασ. Γεωργίου), όπου θα μιλήσει η Γιώτα Κονταξιδάκη, μέλος της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει γλέντι.

- Οι ΟΒ Περάματος, στα γραφεία της κομματικής Οργάνωσης στο Πέραμα (Λεωφ. Ειρήνης).

  • Την Κυριακή 12/12, ο Τομέας Δυτικών Συνοικιών, στις 8.30 μ.μ. στο Δημαρχείο των Λιοσίων.
  • Τη Δευτέρα 13/12, η ΤΟ Περιστερίου, στην ταβέρνα «Δεδούσης», στο Λόφο Αξιωματικών.
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ
Ακύρωσαν το ξεπούλημα των Λεσχών

Οι φοιτητές των «Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας» ακύρωσαν, με το συνεχή και επίμονο αγώνα τους, το ξεπούλημα των Φοιτητικών Πανεπιστημιακών Λεσχών του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης, που είχε προγραμματιστεί μετά από απόφαση της Πρυτανείας, να πραγματοποιηθεί χτες με σχετικό διαγωνισμό.

Ενας διαγωνισμός που είχε προκηρυχτεί πριν λίγους μήνες με πρωτοβουλία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μετά από τη δήλωση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, που είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότησή τους, πως δε συμφέρει οικονομικά στο Ιδρυμα η λειτουργία τους. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε μετά από τη μαζική παρέμβαση των φοιτητών, οι οποίοι με την αγωνιστική στάση που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, κατάφεραν να αποτρέψουν το προγραμματισμένο ξεπούλημα της Λέσχης στους ιδιώτες. Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του «Δημοκρίτειου» Κ. Σιμόπουλος, απευθυνόμενος στους φοιτητές δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις προς το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει και τις Λέσχες της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας, οι οποίες ήδη βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών.

Οι ΠΚΣ καλούν όλους τους φοιτητές «σε αγωνιστική επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή» και δίνουν «αγωνιστικό ραντεβού στους δρόμους του αγώνα μαζί με τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους εργάτες για ένα μέτωπο παιδείας ενάντια στο συντηρητικό μέτωπο της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ