ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΚΕΡΚΥΡΑ
Παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για τον τουρισμό

Ζωντανή συζήτηση με πλούσιο περιεχόμενο έγινε στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στο Επιμελητήριο Κέρκυρας τη Δευτέρα 16/2/04, με θέμα: «Οι εξελίξεις στον Τουρισμό και οι θέσεις του ΚΚΕ». Παραβρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, του Σωματείου Τουριστικών Καταστημάτων, του Σωματείο της Ταπετσαρίας, του Συλλόγου Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων και Μοτοποδηλάτων, του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, γενικότερα από το χώρο των ΕΒΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ εισηγήθηκε ο Γ. Κουλούρης, γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ενώ το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Κέρκυρα και μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Α. Λιτσαρδόπουλος.

Στην εισήγηση ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για τον τουρισμό, ενώ εκτενή αναφορά έκανε στις εξελίξεις που σημειώνονται στο συγκεκριμένο τομέα. Ξεκίνησε λέγοντας πως η συζήτηση γίνεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας ενιαίου φορέα τουρισμού στην Κέρκυρα, ο οποίος δεν πρόκειται να ωφελήσει και να υπερασπιστεί επί της ουσίας τα συμφέροντα της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ο Γ. Κουλούρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν κάνει τίποτα για την εξασφάλιση μίας στοιχειώδους τουριστικής υποδομής, για παράδειγμα στις συγκοινωνίες, στην ιατρική περίθαλψη, στην προστασία του περιβάλλοντος (π.χ., βιολογικός καθαρισμός), στην οδοποιία του νησιού. Επίσης, ο μονομερής προσανατολισμός της οικονομίας της χώρας στις υπηρεσίες και ειδικά στον τουρισμό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη. Εχει οδηγήσει στην παραγωγική αποδιάρθρωση της βιομηχανίας και στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, με τραγικές συνέπειες για την περιοχή και τους εργαζόμενους στους τομείς αυτούς. Για παράδειγμα, το ετήσιο εισόδημα του νομού στην τουριστική δραστηριότητα είναι σχεδόν το τριπλάσιο από το αγροτικό, με τη διαφορά ότι το αγροτικό μοιράζεται σε 14.000 οικογένειες ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού εισοδήματος καρπώνονται οι μεγάλες ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις, με ένα μικρό μόνο μέρος του να πηγαίνει στους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην κάμψη που παρατηρείται στον τουρισμό και στις συνέπειές της. Ακόμα, στις επιπτώσεις του ανταγωνισμού, της «ελεύθερης αγοράς», όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, και στην ασυδοσία των πολυεθνικών, που έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Ακολούθησε συζήτηση με αρκετούς ομιλητές. Οι ομιλητές επισήμαναν τις αρνητικές συνέπειες του μονομερούς προσανατολισμού της οικονομίας στον τουρισμό, την έλλειψη στοιχειώδους τουριστικής υποδομής, το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφανίζεται εξαιτίας του αδυσώπητου ανταγωνισμού. Επίσης, ευδιάκριτη ήταν η πρόθεση όλων για οργάνωση αγώνων αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα που στηρίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και φέρνει σε αδιέξοδο τον κερκυραϊκό λαό.

Ο Χ. Κατουλής, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πρότεινε την ίδρυση τμήματος τουριστικών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου. Εκπρόσωπος από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας περιέγραψε τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και την καταπάτηση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο νησί. Τέλος, ο Α. Λιτσαρδόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το Επιμελητήριο της Κέρκυρας εκτιμά πως έρχονται πολύ χειρότερες μέρες για τους ΕΒΕ ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Κάλεσε σε ισχυροποίηση του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Θολό το τοπίο στον τομέα της Ψυχικής Υγείας

Περιοδεία κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας ΚΚΕ και υποψηφίων βουλευτών

Περιοδεία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας πραγματοποίησε χτες 17/2/2004 της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, με τους υποψήφιους βουλευτές Χ. Χαραλάμπους και Κ. Ρούσσινο. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οι υποψήφιοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εργαζομένων, τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του νοσοκομείου. Συζήτησαν μαζί τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της ψυχικής υγείας, για ασθενείς και εργαζόμενους, στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας με την εφαρμογή της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», και ανέπτυξαν τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία, καλώντας τους να σκεφτούν τι τους συμφέρει πραγματικά και να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας πριν τη «μεταρρύθμιση» κάλυπτε τις ανάγκες ψυχιατρικής περίθαλψης για όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα, δηλαδή τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα και τη βόρεια Αιτωλοακαρνανία. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «μεταρρύθμισης» κάποιες δομές λειτουργούν κατά τόπους της περιφέρειας ευθύνης που είχε το ψυχιατρείο.

Στις συζητήσεις που είχαν οι υποψήφιοι βουλευτές με τους εργαζόμενους, έκδηλος ήταν ο προβληματισμός και η αγωνία των εργαζομένων για το πού πάει η κατάσταση μετά τη «μεταρρύθμιση». Επισήμαναν ότι υπάρχουν ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, το κτίριο είναι πολύ παλιό, υπάρχει έλλειψη τεχνικού προσωπικού. Σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τόνισαν ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η Διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου σημείωσε πως η γενική συνέλευση έχει αποφασίσει ότι το υπάρχον σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες με βάση τις εξελίξεις στον τομέα της ψυχικής υγείας. Γι' αυτό διεκδικεί δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα που να είναι ενταγμένη σε αυτό η ψυχική υγεία. Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αποκλειστικά από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καταδικάζει την εμπορευματοποίηση της Υγείας και την απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της από την εφαρμοζόμενη πολιτική που ανέχεται να παίρνουν «μερίδιο» στον τομέα της αποασυλοποίησης μη κερδοσκοπικές εταιρίες. Για παράδειγμα στην Κέρκυρα η εταιρία «ΚΛΙΜΑΚΑ» λειτουργεί δύο οικοτροφεία για λογαριασμό του νοσοκομείου, όπως επιβεβαίωσε και η ίδια διοίκηση του νοσοκομείου.

Ενα ακόμα ζήτημα που θέτει το σωματείο των εργαζομένων, η διεύθυνση και πολλοί από τους εργαζόμενους είναι οι προσλήψεις που πρέπει να γίνουν για τη δεύτερη φάση της «μεταρρύθμισης». Αν το προσωπικό δε μονιμοποιηθεί και δε ληφθεί ειδική μέριμνα για το θέμα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού και οι εργαζόμενοι να προστεθούν στις ουρές της ανεργίας. Ακόμα, η πολύχρονη καθυστέρηση στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου της Κέρκυρας, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί ψυχιατρικός τομέας σε συνδυασμό με το νέο οργανισμό του νοσοκομείου αποτελεί μία ακόμα αιτία για την ανασφάλεια που αισθάνονται οι εργαζόμενοι μπροστά στις «αλλαγές» που κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ