ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νεκροί και συλλήψεις

Κατοχικός στρατιώτης μαζεύει στοιχεία σε σημείο όπου έδρασε η ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Κατοχικός στρατιώτης μαζεύει στοιχεία σε σημείο όπου έδρασε η ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά βορείως της Βαγδάτης, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Ο ένας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός στο χωριό αλ Αμαρίγια, κοντά στη Φαλούτζα, προκειμένου να συλλάβει έναν ύποπτο για συμμετοχή σε αντικατοχικές επιθέσεις. Οι στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του υπόπτου, ο οποίος αντιστάθηκε μέχρι τέλους με αποτέλεσμα να σκοτώσει 1 Αμερικανό στρατιώτη και να τραυματίσει έναν δεύτερο, πριν πέσει νεκρός από αμερικανικά πυρά. Βορειότερα, στην πόλη Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο.

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 5 υπόπτους για τη δολοφονία της μοναδικής γυναίκας - μέλους του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Η διπλωμάτης Ακίλα αλ Χασεμί, σιιτικής καταγωγής, πυροβολήθηκε από αγνώστους στη Βαγδάτη, στις 20 Σεπτέμβρη, και υπέκυψε 5 ημέρες αργότερα. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριζαν χτες ότι πρόκειται για 5 «μισθοφόρους» που φαίνεται να είχαν πληρωθεί από στελέχη του κόμματος Μπάαθ για τη δολοφονία.

Κόλπα και... κόλπα

Στο μεταξύ, στην Αυστραλία χτες κοινοβουλευτική έρευνα απάλλασσε την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη για τις λανθασμένες πληροφορίες στις οποίες στήριξε τη συμμετοχή της χώρας στην εισβολή στο Ιράκ. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινής γνώμης, που ζητούν να γίνει «αξιόπιστη έρευνα».

Με ελιγμό προσπαθεί να αποφύγει τη διόγκωση των διαφόρων σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί και η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία «Halliburton», μετά από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες περί υπερτιμολόγησης διαφόρων υπηρεσιών που παρείχε, έπειτα από συμφωνία, στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, και ιδιαίτερα στον τομέα της παροχής συσσιτίου και πετρελαίου. Χτες, η θυγατρική της πετρελαϊκής εταιρίας «Kellog Brown and Root», που είναι υπεύθυνη για τη διανομή συσσιτίου και κατηγορείται ότι κοστολόγησε εκατομμύρια μερίδες φαγητού που δεν παρείχε ποτέ, ανακοίνωσε ότι «χαρίζει» στα αμερικανικά στρατεύματα γεύματα αξίας 140 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρία δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η κίνησή της αυτή δεν αποτελεί «ομολογία» κάποιας ενοχής.

ΙΡΑΝ
Ανοιχτό «κατηγορώ» κατά Χαμενεΐ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, για τα δεδομένα της ισλαμικής δημοκρατίας, προχώρησαν, τη Δευτέρα το βράδυ, δεκάδες «μεταρρυθμιστές» βουλευτές του απερχόμενου Κοινοβουλίου: υπέγραψαν επιστολή προς τον Ανώτατο Θρησκευτικό Ηγέτη της χώρας, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με την οποία τον κατηγορούν ανοιχτά και κατηγορηματικά για παραβίαση της ελευθερίας και των βασικών δικαιωμάτων του ιρανικού λαού. Μέχρι αργά χτες ο Χαμενεΐ δεν είχε αντιδράσει.

«Μάθαμε την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη θρησκεία και να λέμε την αλήθεια με τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί... Υπό την επίβλεψή σας, τα τελευταία 4 χρόνια, όλοι οι θεσμοί της δημοκρατίας μας περιφρονήθηκαν, όπως το εκλεγμένο Κοινοβούλιο, και απορρίψατε όλες τις νομοθεσίες... καταπατήσατε την ελευθερία στο όνομα του Ισλάμ...» αναφέρουν ανάμεσα σε πολλά άλλα, οι Ιρανοί βουλευτές. Οι υπογράφοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο αδελφός του νυν Προέδρου και ηγέτης του μεγαλύτερου «μεταρρυθμιστικού» κόμματος, του Ισλαμικού Μετώπου Συμμετοχής, Μουχάμαντ Ρεζά Χαταμί, εκτιμούν ότι οι «επικείμενες βουλευτικές εκλογές δε θα είναι ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες, αφού στερήσατε από τον ιρανικό λαό το θεμελιώδες δικαίωμά του να αποφασίζει ελεύθερα για τους εκπροσώπους του».

Το Ιράν βαίνει σε βουλευτικές εκλογές στις 20 του μήνα βυθιζόμενο ολοένα και περισσότερο στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μετά από την απόρριψη των αιτήσεων υποψηφιότητας περισσότερων των 2.000 «μεταρρυθμιστών» βουλευτών από το «συντηρητικό» Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, που ελέγχεται από τον Χαμενεΐ. Ο Ανώτατος Αρχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν απέρριψε τις εκκλήσεις για αναβολή των εκλογών, όπως και τις εκκλήσεις για παρέμβασή του προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το περασμένο Σάββατο απέσυραν την υποψηφιότητά τους άλλοι 550 «μεταρρυθμιστές» υποψήφιοι, ενώ η πλειοψηφία των κομμάτων τους θα μποϊκοτάρει τις εκλογές.

ΡΩΣΙΑ
Πρόθυμη για «συνεργασία» στην Τσετσενία η Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε χτες πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς «προς το συμφέρον μιας πολιτικής διευθέτησης και της ανοικοδόμησης στην Τσετσενία». Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου έγιναν έπειτα από συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σολομόν Πάσι, προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ.

ΓΑΛΛΙΑ
Χιλιάδες παιδιά στη φτώχεια

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενα εκατομμύριο παιδιά στη Γαλλία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας! Αυτό διαπιστώνει, όχι κάποια ανθρωπιστική οργάνωση, αλλά ένας κυβερνητικός οργανισμός, το Συμβούλιο για την Εργασία, το Εισόδημα και την Κοινωνική Συνοχή. Σύμφωνα με έκθεσή του, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, κατά την περίοδο 1999 - 2000, οπότε πραγματοποιήθηκε και η σχετική έρευνα, το 8% του συνόλου των παιδιών που ζουν στη Γαλλία ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο ορίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής στα 650 ευρώ το μήνα. Η έρευνα αποδεικνύει ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εύρεσης εργασίας, συνήθως οικογένειες μεταναστών, και συνήθως έχουν σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση και είθισται να αντιμετωπίζουν, στη συνέχεια, επίσης εργασιακά προβλήματα.

ΙΤΑΛΙΑ - «ΠΑΡΜΑΛΑΤ»
Συλλήψεις μελών της οικογένειας Τάντσι

ΠΑΡΜΑ.--

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν χτες τους Στέφανο, Φραντσέσκα και Τζιοβάνι Τάντσι, γιο, κόρη και αδερφό αντιστοίχως του ιδρυτή της «Παρμαλάτ» Καλίστο Τάντσι. Μαζί με τα τρία μέλη της οικογένειας συνελήφθησαν ακόμα 4 άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της χρεοκοπίας της εταιρίας παραγωγής τροφίμων. Η κόρη του Τάντσι δούλευε στην ταξιδιωτική εταιρία «Παρματούρ». Ο Καλίστο Τάντσι υπεξαίρεσε 500 εκατομμύρια ευρώ από την «Παρμαλάτ» για να χρηματοδοτήσει την «Παρματούρ».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εκδιώκονται χιλιάδες μετανάστες με νόμο...

ΧΑΓΗ.--

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες, με 83 ψήφους υπέρ και 57 κατά, νομοσχέδιο «πρόκληση» που προβλέπει την απέλαση εντός τριών χρόνων τουλάχιστον 26.000 μεταναστών οι οποίοι «απέτυχαν να εξασφαλίσουν» πολιτικό άσυλο.

Το αντι-μεταναστευτικό νομοσχέδιο, που αποτελούσε προεκλογική «δέσμευση» του «Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος» (το βασικό κόμμα στον κεντρο-δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό) καλύπτει όλους τους μετανάστες που βρέθηκαν στην Ολλανδία πριν από την 1η Απριλίου του 2001 και στους οποίους οι αρχές αρνήθηκαν την ασυλία. Μόλις 2.300 άτομα θα λάβουν πολιτικό άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι θα απελαθούν και μάλιστα όσο θα περιμένουν να εξεταστεί η «υπόθεσή» τους θα κρατούνται σε «κέντρα συγκέντρωσης»...

Το νομοσχέδιο «σκάνδαλο» έχει καταδικαστεί τόσο από τον ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Μετανάστες Ρουντ Λίμπερς (Ολλανδός) όσο και από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι Ευρωπαίοι πηγαινοέρχονται, η καταστολή μένει...

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.--

Σε βίαιη καταστολή εναντίον Κούρδων διαδηλωτών που ζητούσαν -την Κυριακή, στην πέμπτη επέτειο από τη μνημειώδη σύλληψή του... - να απελευθερωθεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προχώρησαν οι τουρκικές αρχές. Τουλάχιστον 24 διαδηλωτές συνελήφθησαν και εξακολουθούσαν χτες να κρατούνται, σύμφωνα με τα πρακτορεία «Ανατολή» και ΑΡ, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι «ελαφρά», από τη βίαιη επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Παρέμεναν χτες επίσης «προφυλακισμένοι» - και βασανίζονταν, σύμφωνα με καταγγελίες που φθάνουν στο «Ρ» - οι συλληφθέντες, από την περασμένη βδομάδα, 50 συγγενείς πολιτικών κρατούμενων, μέλη της «Ταγιάντ», που είχαν συλληφθεί σε έφοδο των ειδικών δυνάμεων εναντίον διαμαρτυρίας για τα Λευκά Κελιά στην πλατεία Ταξίμ.

Τα τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ χτες πάντως ασχολούνταν με... σοβαρότερα πράγματα, όπως το πόσο «απαράδεκτη» έκρινε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την πρόταση της ηγέτιδας του συντηρητικού κόμματος της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ να υπάρξει, αντί για ένταξη, «ειδική προνομιακή σχέση» ΕΕ - Τουρκίας, και την εκτεταμένη δίωξη κατά του Τζεμ Ουζάν.

Επίσης χτες, έγινε γνωστό ότι προσεχώς θα απολυθούν κάπου 8.000 συμβασιούχοι του τουρκικού Δημοσίου, εντός 2004...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ