ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΝΑΔΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΕΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Πόσο πραγματικά στοίχισε το έργο;

Εγκαινιάζεται σήμερα το έργο, που η ιστορία του ξεκινά από τη σκανδαλώδη σύμβαση με τον Δ. Κοπελούζο, όταν υπουργός Βιομηχανίας ήταν ο Κ. Σημίτης

Ενα έργο βουτηγμένο στα σκάνδαλα και τη διαπλοκή εγκαινιάζει σήμερα ο Κ. Σημίτης. Εγκαινιάζοντας την πολυθρύλητη, για το κόστος της, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα, επιζητεί - ταυτόχρονα με το ψηφοθηρικό του παιχνίδι - να αμβλύνει τις διαστάσεις ενός σκανδάλου, του οποίου η εκκόλαψη πραγματοποιήθηκε επί της θητείας του στο υπουργείο Βιομηχανίας, με το περιβόητο «πρωτόκολλο Σημίτη» (19/12/94) επί της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας και υλοποιήθηκε με την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Με το πρωτόκολλο αυτό, που κυρώθηκε στο νόμο 2299/95, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε να παραδώσει το έργο κατασκευής ατμοηλεκτρικής μονάδας, ισχύος περίπου 330 MW, με απευθείας ανάθεση στην «Προμηθέας Γκαζ» (εταιρία συμφερόντων της ρωσικής «Gazexport» και του Κοπελούζου). Η απευθείας ανάθεση αποτελεί ένα μόνο μέρος του σκανδάλου. Το μείζον θέμα είναι η υπερκοστολόγηση του έργου, που υπολογίζεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δραχμές. Το έργο δεν είναι ακόμα πλήρως έτοιμο, αφού δεν έχει κατασκευαστεί το, απαραίτητο για τη λειτουργία του, φράγμα της Παπαδιάς.

Το σκάνδαλο, το οποίο σήμερα θα παρουσιαστεί «ως επίτευγμα και μεγάλο έργο για την περιοχή και την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας», είναι βουτηγμένο στις ύποπτες συναλλαγές της κυβέρνησης με τον Κοπελούζο, ο οποίος, τότε, αποτελούσε βασικό συνεταίρο της κυβέρνησης. Επισήμως, ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 179,5 δισεκατομμύρια δραχμές, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος κατασκευής της αυλής λιγνίτη και του φράγματος της Παπαδιάς. Τα έργα αυτά, αν και εντάσσονταν στην κατασκευή του σταθμού, δεν εντάχθηκαν στη σύμβαση. Οι επιπλέον συμβάσεις εκτόξευσαν το κόστος - πάντα επισήμως - στα 215 δισ. δραχμές.

Πρώτος ο «Ρ»

Ο «Ρ» ήταν ο πρώτος, που έφερε στο φως της δημοσιότητας τεράστιες διαστάσεις του σκανδάλου. Στις 26/10/97 δημοσίευσε πίνακα με το κόστος που είχαν 23 αντίστοιχοι σταθμοί ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον οποίο προέκυπτε πως: Το κόστος της μονάδας της Φλώρινας ανά παραγόμενο μεγαβάτ ήταν 2.413 δολάρια, όταν ανάλογοι σταθμοί σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου δεν ξεπερνούσαν τα 1.600 δολάρια ανά μεγαβάτ. Μόνο σε μια περίπτωση, στη Γερμανία, το κόστος καταγράφηκε στα 1.875 δολάρια. Μάλιστα, σε 9 περιπτώσεις, το κόστος της Φλώρινας ήταν υπερδιπλάσιο από εκείνο των αντίστοιχων μονάδων.

Η σχετική σύμβαση δεν κυρώθηκε ποτέ από τη ΔΕΗ και για άλλοθι η κυβέρνηση προσέλαβε ως ανεξάρτητο εκτιμητή τη γερμανική «Λαχμάγερ», η οποία έκρινε το τίμημα ως ...εύλογο. Για να καλύψει όμως τα νώτα της, στο σχετικό πόρισμα, ανέφερε: «Ολα τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη προέρχονται από τη σύμβαση και θεωρούνται δεδομένα»! Σύμφωνα με στοιχεία που τότε είδαν το φως της δημοσιότητας, η εταιρία, που κατασκεύασε τη μονάδα της Φλώρινας, πρότεινε την κατασκευή ίδιου σταθμού στην Τουρκία, φθηνότερου κατά 70 δισ. δραχμές... Βεβαίως, το ερώτημα για το πόσο πραγματικά κόστισε αυτό το έργο, δεν έχει απαντηθεί.

«ΤΖΑΜΠΟ ΑΕΕ»
Αύξηση κερδών κατά 27,42%

Την ώρα που η κυβέρνηση δημαγωγεί, εκφράζοντας ...συμπάθεια για τις μικρές επιχειρήσεις, τα υπερκέρδη των μεγάλων εμπορικών ομίλων και τα διαρκώς αυξανόμενα μερίδιά τους στην αγορά δείχνουν ποια ακριβώς συμφέροντα εξυπηρετεί η πολιτική που εφαρμόζεται. Το εξάμηνο Ιούλης - Δεκέμβρης του 2003, ο όμιλος «ΤΖΑΜΠΟ» πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 114 εκατ. ευρώ και αποκόμισε 20,7 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη προ φόρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 21,58% και τα κέρδη κατά 27,42%!

Το συγκεκριμένο εξάμηνο είναι το πρώτο της χρήσης 2003 - 2004. Η ΤΖΑΜΠΟ ΑΕΕ κατέχει, κατά δήλωσή της, το 26% της αγοράς παιχνιδιών, βρεφικών ειδών, ειδών παιδικού βιβλιοχαρτοπωλείου, ειδών δώρου και άλλων εποχιακών προϊόντων. Διακηρυγμένος στόχος της είναι να κατακτήσει το 28%. Το εμπορικό δίκτυο του Ομίλου περιλαμβάνει 33 καταστήματα λιανικής πώλησης συνολικής επιφάνειας 200.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα 16 από αυτά βρίσκονται στην Αττική και ένα στη Λευκωσία.

Σημαντικό στοιχείο, που συνοδεύει την εικόνα της επιχείρησης για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2003 - 2004, είναι η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της σε 18,8%.

Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχουν επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους είναι και η σύναψη δύο δανείων, συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος σχεδιάζει να επεκταθεί και στα Βαλκάνια, ειδικότερα στα Σκόπια.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
«Ψήλωσε» κατά 28,7%

Σε όλο και υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, στο οποίο αποτυπώνονται - σε αριθμούς - οι εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2003, το εμπορικό έλλειμμα, έσπασε και νέο ρεκόρ φτάνοντας σε 20,6 δισ. ευρώ (από 16 δισ. το 2002). Αυξήθηκε δηλαδή κατά 28,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο 10μηνο του 2002.

Με βάση τα στοιχεία του δεκαμήνου, το εμπορικό έλλειμμα, αντιπροσωπεύει πια το 6,5% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Η δυσμενής, αυτή εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα της ανισόμετρης ανταλλαγής εμπορευμάτων και της παραγωγικής υποβάθμισης της χώρας. Σ' αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι στο δεκάμηνο η αξία των εισαγωγών από άλλες χώρες αυξήθηκε σε ποσοστό 20,9% έναντι αύξησης μόλις 7,1% που εμφανίζει η αξία των εξαγωγών.

ΟΤΕ
Προσφυγή στο ΣτΕ για «πίτα» 100 εκατ. ευρώ

Την ακύρωση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που αφορά στα τέλη τα οποία καταβάλλουν στον ΟΤΕ οι ιδιωτικές εταιρίες σταθερής τηλεφωνίας (οι λεγόμενοι «εναλλακτικοί πάροχοι»), επιδιώκει η διοίκηση του Οργανισμού. Με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η διοίκηση του ΟΤΕ ζητά να μην ισχύσει η απόφαση της ΕΕΤΤ, με την οποία επιβάλλεται στον Οργανισμό να μισθώνει σε χαμηλές τιμές τα κυκλώματά του σε άλλες εταιρίες («εναλλακτικοί πάροχοι»).

Η προσφυγή αφορά στα τέλη χονδρικής και τα τέλη μισθωμένων κυκλωμάτων, που αποτελούν τη βάση για τον καθορισμό των τιμολογίων των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών φορέων. Και εναλλακτικοί φορείς, δεν είναι άλλοι, παρά οι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες αγοράζουν τηλεπικοινωνιακό χρόνο από τον ΟΤΕ για να τον μεταπωλούν στους δικούς τους συνδρομητές.

Οπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού, με την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ υποχρεώνεται «να πουλά κάτω του κόστους του». Παράλληλα, προσθέτουν ότι η απώλεια εσόδων του ΟΤΕ από τις υπηρεσίες αυτές, ανέρχεται στο 50%. Ποσοστό, που σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντιστοιχεί σε 100 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Ο ΟΤΕ προτίθεται να καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της ΕΕΤΤ, καθώς αναμένεται να καθυστερήσει η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ.

Στο 3,4% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός

Με ρυθμό αύξησης 3,4%, έτρεχε - σε μέσα επίπεδα - στο 12μήνο Γενάρης 2003 - Γενάρης 2004, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες. Από τη σύγκριση των δεικτών του Γενάρη 2004 με το Γενάρη του 2003 προκύπτουν ανατιμήσεις 3,1% έναντι 3,3% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2003 προς το 2002.

Μια σειρά από βασικά είδη της λαϊκής κατανάλωσης καταγράφουν αυξήσεις αρκετά πάνω από το μέσο όρο. Για παράδειγμα, η ανατιμήσεις για τις υπηρεσίες Υγείας έφτασαν το 3,9% για τη... «δωρεάν» εκπαίδευση 4,4%, για ένδυση - υπόδηση επίσης 4,4% κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ