ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πινακοθήκη «Πολιτιστικής Παρέμβασης»

Τη μικρή Πινακοθήκη «Θεσσαλονίκη: Πολιτιστική Παρέμβαση» φιλοξενεί από προχθές ο Δήμος Αγίου Παύλου στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης -Κέντρου Νεότητας. Πρόκειται για τη συλλογή έργων, η οποία άρχισε να δημιουργείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» κατά της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και θα ακολουθήσει την πορεία της «Ολυμπιάδας Ειρήνης» μέχρι το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Η μικρή Πινακοθήκη της «Θεσσαλονίκη: Πολιτιστική Παρέμβαση» περιλαμβάνει έργα, που χάρισαν καλλιτέχνες από Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κούβα, Ουρουγουάη, τις ΗΠΑ και από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι είναι μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, των Συλλόγων Εικαστικών Καλλιτεχνών Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, μίλησαν για τους σκοπούς αυτής της εκδήλωσης η Αφροδίτη Καραμανλή, υπεύθυνη για τη διοργάνωση της έκθεσης και ο Γιάννης Πρόιος, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Επιτροπής Ειρήνης.

«Οι καλλιτέχνες και όλοι οι άνθρωποι που ζουν στο καπιταλιστικό σύστημα υφίστανται όλα τα δεινά του καπιταλισμού», τόνισε η Αφρ. Καραμανλή. «Η εμπορευματοποίηση της Τέχνης έχει αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο βαθμό της... η παιδεία για την ανάπτυξη των Τεχνών από πλευράς της πολιτείας συνειδητά υποβαθμισμένη. Τα οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας έχουν οξυνθεί και ο καπιταλισμός προσπαθεί να επιβιώσει με πολέμους σε διάφορα σημεία της Γης. Εμείς οι καλλιτέχνες μάθαμε από τους δασκάλους μας να αγαπούμε το ωραίο στη ζωή και να σεβόμαστε την ανθρώπινη ύπαρξη».

«Κλασικοί» του κινηματογράφου

«Αλφαβίλ»
«Αλφαβίλ»
Μεγάλο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ με τίτλο «Επαναστάτης και Ποιητής» διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, από 27/2-4/3 στο «Τριανόν».

Ο Γκοντάρ συγκαταλέγεται δικαίως μεταξύ των δημιουργών που «σφράγισαν» τον κινηματογράφο του τελευταίου μισού του 20ού αιώνα. Το αφιέρωμα προσφέρει μια σπάνια, αν όχι μοναδική, ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει ένα «πανόραμα» του έργου του. Το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής: 27/2: «Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα» (1962), «Με κομμένη την ανάσα» (1959, σε νέα κόπια), «Η κυρία θέλει έρωτα» (1961). 28/2: «Η περιφρόνηση» (1963), «Ζούσε τη ζωή της» (1962), «Ο μικρός στρατιώτης» (1963). 29/2: «Οι καραμπινιέροι» (1963), «Ο τρελός Πιερό» (1965, σε νέα κόπια), «Αλφαβίλ» (1965). 1/3: «Συνέβη στην Αμερική» (1966), «WEEKEND» (1967), «Αρσενικό - Θηλυκό» (1966). 3/3: «Ολα πάνε καλά» (1972), «Δυο - τρία πράγματα που ξέρω γι' αυτήν» (1967), «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» (1980). 4/3: «Αρια» (1987), «Η ελεγεία του έρωτα» (2001), «Το πάθος» (1982). Οι προβολές ξεκινούν στις 7 μμ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΚΚ «Ραντεβού με τους κλασικούς» κάθε Σάββατο στις 4.30 μμ στο «Τριανόν», στις 28/2 θα προβληθεί η ταινία του Νικίτα Μιχαλκόφ «Πέντε βράδια» (1978). Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά ενός έργο του Βολόντιν, προσεγμένη με τον ίδιο περίτεχνο τρόπο που προσέγγισε και τον Τσέχοφ. Ενας από τους καλύτερους «ψυχογράφους» της Ρωσίας, σε μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές.

Στις 2/3, 9 μμ, επίσης στο «Τριανόν», το ΕΚΚ θα προβάλει το αριστούργημα του Μπάστερ Κίτον «Ο στρατηγός» (1926). Πρόκειται για ένα σκηνοθετικό «κομψοτέχνημα» βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Μια ιδιοφυής κωμωδία, που συγκαταλέγεται στις 12 καλύτερες από καταβολής κινηματογράφου. «Η δράση περιφέρεται γύρω από ένα όχημα (ένα τρένο, το οποίο ο ήρωας λατρεύει φετιχιστικά), ωστόσο η φύση παίζει πρωταρχικό ρόλο στη δράση, ενώ όλη η ταινία είναι μια συνεχής καταδίωξη, όπου οι όροι του κυνηγού και του κυνηγημένου ανατρέπονται συνεχώς». Στο πλαίσιο της προβολής ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης θα ερμηνεύσει τζαζ του αμερικανικού νότου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΚΚ «Σινεμά και λογοτεχνία» (κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι) στον «Απόλλωνα», στις 29/2 θα προβληθεί η ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ «Ναζαρέν» (Μεξικό, 1958, Ειδικό βραβείο επιτροπής Φεστιβάλ Καννών 1959). Πρόκειται για διασκευή ενός θρησκευτικού μυθιστορήματος του Γκαλδός, «κάτω από την αθεϊστική οπτική του Μπουνιουέλ, ο οποίος παρουσιάζει μια δονκιχωτική μορφή του Ναζωραίου, μέσα σε ένα καταπιεστικό και άθλιο κοινωνικό πλαίσιο, που θα μπορούσε να είναι το Μεξικό, αλλά και η Ισπανία της εποχής του Φράνκο».

Εικαστικές «Πυξίδες»

Εργα του Μάρκου Κόγια
Εργα του Μάρκου Κόγια
«Πυξίδες» τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Τα έργα ανήκουν στη συλλογή του Μάρκου Κόγια, η οποία «διατρέχει» την ελληνική τέχνη, όπως διαμορφώθηκε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και καλύπτει δειγματοληπτικά σημαντικές στιγμές και μορφές της. Την επιμέλεια της έκθεσης έκανε η Αθηνά Σχινά. Παράλληλα με την έκθεση (έως τις 28/3), συνεχίζεται η παρουσίαση έργων του Δημήτρη Γιολδάση και δημιουργίες Καρδιτσιωτών καλλιτεχνών.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων παρουσιάζεται η περιοδεύουσα έκθεση «Ολυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη», που διοργανώνουν οι εκδόσεις «Αδάμ - "Πέργαμος"». Παρουσιάζονται 57 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιακής φωτογραφίας και βιντεοκατασκευές. Δημιουργίες των: Π. Τέτση, Γ. Ψυχοπαίδη, Π. Ζουμπουλάκη, Φ. Πατρικαλάκη, Μ. Μανουσάκη, Ε. Σακαγιάν, Ν. Καναγκίνη, Β. Τσαλαματά κ.ά. Επιμέλεια έκθεσης: Π. Κουνενάκη.

Γλυπτά και ζωγραφική των Τάκη Λουκάτου και Ελένης Χατζηπουλίδου παρουσιάζονται στο Μορφωτικό Κέντρο Εκδηλώσεων - Ομιλιών (Μιχ. Βόδα 28). Τα έργα αποτελούν ερεθίσματα των καλλιτεχνών από την ποίηση, το θέατρο και το χορό. Διάρκεια έκθεσης έως τις 22/2.

Στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών «Γ. Καρύδη» (Αριάδνης 13 και Νιόβης, Φιλοθέη) παρουσιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου.

Υπουργικά... «αντίποινα»;

Για «αντίποινα» καταγγέλλει, ουσιαστικά, το Ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, με αφορμή τα ψηφίσματα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης του φορέα τον περασμένο Γενάρη.

Θυμίζουμε, ότι η ΓΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS ενέκρινε δύο ψηφίσματα, στα οποία καταγγέλλεται ο υπουργός Πολιτισμού για τους χειρισμούς του στο θέμα της κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, για τους ανεπιτυχείς χειρισμούς του στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και για το συνεχιζόμενο οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στο Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, ακριβώς επειδή «δεν το ελέγχει και το οποίο έχει αντιταχθεί σε πολλές ενέργειες του υπουργού Πολιτισμού».

«Αμεση ήταν η προεκλογική ανταπόκριση του υπουργού» σημειώνει ο φορέας, αφού: «α) Δεν προήγαγε στο βαθμό του διευθυντή δυο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ICOMOS, που είναι καταξιωμένοι και με μεγάλη εμπειρία υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, προάγοντας άλλους με "άγνωστα" κριτήρια και β) Μετέθεσε δυσμενώς στην επαρχία, δυο άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ICOMOS, που είναι επίσης υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, σε εφαρμογή των "ίδιων" κριτηρίων. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS εκφράζει τη βαθιά λύπη του διότι η Ελλάς έχει τον εν λόγω Υπουργό Πολιτισμού», καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του φορέα, Νίκος Αγριαντώνης, εκ μέρους του ΔΣ.

Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» επιστρέφουν στο «Gagarin 205» (Λιοσίων 205) σήμερα και αύριο (10 μ.μ). Ο Αργύρης Μπακιρτζής και η συντροφιά του ξεδιπλώνουν την παράσταση «Καίτη πάρε το παιδί και πάμε!».

Την καυστική, επίκαιρη σάτιρα των Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε «Η μαριχουάνα της μαμάς... είναι η καλύτερη» ανέβασε - και σήμερα παρουσιάζει σε επίσημη πρεμιέρα - το θέατρο «Αλμπέρτα Τσοπανάκη». Παίζουν: Σταύρος Παράβας, Ολγα Πρωτονοταρίου, Θ. Παναγόπουλος, Μ. Δημητριάδου, Α. Αυγέρης, Δ. Μποζώνης, Γ. Μουρελάτος. Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Νέζης.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα «Η Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, 1864-2004» διοργανώνουν (24-27/2), η Βουλή και η Ακαδημία Αθηνών. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στη Βουλή των Ελλήνων (6μ.μ.), ενώ οι εργασίες θα διεξαχθούν στην Ακαδημία Αθηνών (Πανεπιστημίου 28) και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ