ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εκανε άνοιγμα στο ΣΥΝ

Για μετεκλογική συνεργασία με κάποια κόμματα, έκανε λόγο χτες ο Γ. Παπανδρέου, «φωτογραφίζοντας» όμως βασικά το ΣΥΝ, με τον οποίο θεωρεί ότι υπάρχει πεδίο κοινής πολιτικής πλεύσης σε επιμέρους τομείς... Εξάλλου, πρώην στελέχη του ΣΥΝ βρίσκονται ήδη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «ΠΛΑΝΕΤ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι υπάρχουν τομείς, στους οποίους το κυβερνών κόμμα μπορεί να συνεργαστεί με κάποια άλλα κόμματα και υπονοώντας ουσιαστικά το ΣΥΝ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Πιστεύω ότι σε κάποια θέματα, όπως η παιδεία και η εξωτερική πολιτική, υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να διαμορφώσουμε μια εθνική πολιτική ή και εν πάση περιπτώσει επιμέρους τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε πιο στενά με κάποια κόμματα».

Ο ίδιος, παράλληλα, υποστήριξε: «Εγώ ήμουν πάντα ανοιχτός σε συνεργασίες. Είμαι ανοιχτός και σε μετεκλογικές συνεργασίες και όχι απλώς προεκλογικές. Αυτά όλα βεβαίως αν είναι να γίνουν, θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες, θα πρέπει να συζητήσουμε σε ποιους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε».

Εξάλλου χτες ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης και στη Λάρισα. Εξηγώντας τους λόγους που έθεσε υποψηφιότητα στις συγκεκριμένες περιφέρειες, υποστήριξε ότι «η Λάρισα σηματοδοτεί τη δύναμη που έχει ο αγροτικός κόσμος, να γίνει δύναμη ανάπτυξης στη νέα οικονομία που έρχεται».., ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «η Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί τη δύναμη της αποκέντρωσης».

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Απόπειρα φίμωσης του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η απόπειρα φίμωσης του ΚΚΕ, στο Δήμο Πρέβεζας, όπου δήμαρχος είναι το εξέχων στέλεχος του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ του κόμματος, Μιλτ. Κλάπας, ο οποίος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στηρίχτηκε και από το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Πρέβεζας κατέβασαν τα πανό του ΚΚΕ, που καλούσαν το λαό να ψηφίσει το Κόμμα στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Μάρτη.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ «καταγγέλλει την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, με το να διατάξει τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου να κατεβάσουν τα πανό του ΚΚΕ. Και όλα αυτά στο όνομα της διατήρησης της καθαριότητας και του κάλλους της πόλης και της συμμόρφωσης με τον αντιδραστικό νόμο - τον οποίο το ΚΚΕ δεν ψήφισε». Και παρακάτω επισημαίνεται: «Στη διακομματική σύσκεψη που έγινε με αυτό το θέμα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ δήλωσε καθαρά και ευθαρσώς ότι το ΚΚΕ δε θα συμμορφωθεί με αυτή την παραίνεση, με το σκεπτικό ότι δεν έχει άλλο τρόπο να προβάλει τις απόψεις του γιατί είναι αποκλεισμένο από τα ΜΜΕ».

«Για άλλη μια φορά τους λέμε», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ότι όσες φορές και να τα κατεβάσουν εμείς θα τα ξαναβάλουμε. Γιατί φαίνεται ότι έχουν εξαντλήσει την ευαισθησία τους, όταν διάφορα τσίρκα, μπουζουξίδικα και άλλα "πολιτιστικά κέντρα" διαφημίζουν με αφίσες την πραμάτεια τους».

Και τονίζεται: «Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για εμπορική διαφήμιση αλλά για διάδοση ιδεών και οποιαδήποτε στέρηση αυτού του δικαιώματος είναι αντισυνταγματική. Εκτός και αν η παραπάνω πράξη αποτελεί συμμόρφωση με άνωθεν εντολές περί μαζέματος και φιμώματος της μόνης φωνής που αντιστέκεται (δεύτερο κρούσμα σε μια βδομάδα, μετά την επίθεση στους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στην ΑΕΝ Πρέβεζας). Το ΚΚΕ δεν τα μασάει στο όνομα δήθεν του πολιτικού πολιτισμού και μικροαστικού σαβουάρ βιβρ, τέτοιοι "καθωσπρεπισμοί" είναι αντιδραστικοί φερεντζέδες».

«Αμα θέλει ο Κύριος Δήμαρχος», καταλήγει η ανακοίνωση, «που είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ, να μας πείσει ότι δε δίνει καθημερινά εξετάσεις σε αυτούς που τον στήριξαν και επιδεικνύοντας το δημοκρατικό του ήθος περί πολυφωνίας και ασπασμού των διαφορετικών απόψεων, ας σταματήσει τώρα αυτό τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Πάντως, ό,τι και να κάνει ο Κύριος Δήμαρχος, εξάλλου δική του δουλιά είναι το τι θέση θα κρατήσει, εμείς καλούμε το λαό της Πρέβεζας, να καταδικάσει τέτοιες πρακτικές και στην επερχόμενη εκλογική μάχη να αποσκιρτήσει από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) προς ριζοσπαστική κατεύθυνση και να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ».

Υπεκφυγές...

Με άρθρο του στη χτεσινή «Αυγή» ο Στ. Πιτσιόρλας, συντονιστής της ΠΓ του ΣΥΝ, ανακυκλώνει τα όσα καταλόγισε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το Γραφείο Τύπου του κόμματός του προχτές, με αφορμή κάποιες παρατηρήσεις της σχετικά με την ανυπαρξία προγράμματος του εκλογικού συνδυασμού του ΣΥΝ και ποιες σκοπιμότητες αυτό εξυπηρετεί.

Ξεκινώντας την ανάγνωση του άρθρου περιμέναμε αυτό που δεν υπήρχε στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ. Μια απάντηση επί της ουσίας του ζητήματος που έθεσε η Αλ. Παπαρήγα. Μια αιτιολόγηση της προγραμματικής ένδειας. Αντ' αυτής διαβάσαμε υπεκφυγές, όπως «από τις εκλογές είναι μάλλον απίθανο να προκύψει κυβέρνηση της Αριστεράς, γι' αυτό και κανείς δεν προτείνει κυβέρνηση Συνασπισμού - ΚΚΕ. Ούτε, προφανώς, και πρόγραμμα μιας τέτοιας κυβέρνησης». Σε ελεύθερη απόδοση ο ΣΥΝ ισχυρίζεται πως το πρόγραμμα είναι κάτι το δευτερεύον, το επουσιώδες. Πως δεν αποτελεί πυξίδα προσανατολισμού της δράσης κάθε πολιτικής δύναμης και της στάσης που θα τηρήσει σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει, ανεξάρτητα απ' το αν βρίσκεται στην εξουσία ή όχι, από το αν έχει βάσιμες ελπίδες κατάκτησής της ή όχι.

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρεται και στα περί «διαχείρισης» και κάνει λόγο για «χονδροειδή παραποίηση» της πολιτικής του Συνασπισμού. Μα αν δεν τον ενδιαφέρει η διαχείριση, τότε τον ενδιαφέρει η ανατροπή του συστήματος. Από ποιο ντοκουμέντο του ή πρακτική του προκύπτει αυτό; Από κανένα. Ολες οι προτάσεις του είναι προτάσεις διαχείρισης και ανεξάρτητα από το αν αυτή είναι καλύτερη ή χειρότερη δεν παύει να είναι διαχείριση. Μήπως έτσι δεν αιτιολόγησε τη θετική του ψήφο σε συνθήκες και αποφάσεις της ΕΕ, ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί. Τις αποδέχτηκε, τις ψήφισε, εστίασε την κριτική του στην κακή διαχείριση των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και καλλιέργησε φρούδες ελπίδες πως αν αυτή αλλάξει, θα αλλάξει και ο χαρακτήρας μιας ιμπεριαλιστικής ένωσης και αίφνης αυτή θα αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο.

Γιατί ο Συνασπισμός και τα στελέχη του καταφέρονται εναντίον της Αλ. Παπαρήγα και της επισήμανσής της «ας μας φέρει ένα παράδειγμα η ηγεσία του που να δείχνει ότι μέσω της κυβερνητικής συνεργασίας έγινε δυνατό να αλλάξει η πολιτική γραμμή ενός αστικού κόμματος»; Ο πρόεδρος του Συνασπισμού δεν ήταν αυτός, κι όχι ο μόνος από την ηγεσία, που όπου βρισκόταν κι όπου στεκόταν εκθείαζε το παράδειγμα της κεντροαριστερής κυβέρνησης Ζοσπέν ως παράδειγμα προς μίμηση;

Οσο για το κρίσιμο θέμα, όπως το χαρακτηρίζει ο Στ. Πιτσιόρλας, της «αντίστασης την επομένη των εκλογών στον νεοφιλελευθερισμό», αυτή δεν είναι ξεκομμένη από όλα τα προηγούμενα. Συνδέεται άρρηκτα και με το πρόγραμμα εξουσίας κάθε πολιτικής δύναμης, που ο ΣΥΝ το παρακάμπτει, συνδέεται και με τη στάση της όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν είναι έργο μιας πράξης. Ο ΣΥΝ όχι μόνον απουσίαζε από την προσπάθεια οργάνωσής της τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την υπονόμευε σκορπώντας αυταπάτες και σύγχυση, αποπροσανατολίζοντας, εγκλωβίζοντας έναν κόσμο στα ασφυκτικά όρια του «εφικτού». Το ίδιο κάνει και σήμερα διακηρύττοντας πως η πάλη σε εθνικό επίπεδο είναι ξεπερασμένη και αναποτελεσματική. Το μόνο που δεν έκανε ακόμα είναι να καλέσει το λαό και τους εργαζόμενους την επομένη των εκλογών, με τις παντιέρες τους παραμάσχαλα, να διαδηλώνουν στο ...Τιμπουκτού για έναν «άλλο κόσμο εφικτό», πλην όμως τόσο αόριστο. Αλλά πάλι η αοριστία αρέσει πολύ στον ΣΥΝ...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Απαράδεκτη συμπεριφορά του δημάρχου

Τη διοίκηση του δήμου και το δήμαρχο Στέφανο Χρήστου, για τις μεθοδεύσεις αποκλεισμού του ΚΚΕ στην εκλογική διαδικασία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κορυδαλλού - Κοκκινιάς του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο δήμαρχος αρνήθηκε να παραχωρήσει χώρο του δήμου (το Β' ΚΑΠΗ Κορυδαλλού) για την πραγματοποίηση προεκλογικής συγκέντρωσης με υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στη Β' Πειραιά, τη στιγμή που λίγες μέρες πριν, είχε παραχωρήσει σχεδόν όλους τους χώρους του δήμου και υλικοτεχνική υποδομή για τις ανάγκες της εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η συγκέντρωση, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί και αν χρειαστεί έξω από το χώρο του Β' ΚΑΠΗ, στην πλατεία Τζουμαγιά, την ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Φλεβάρη 2004, στις 6μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ