ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη «μη κυβερνητικών οργανώσεων»

Ανοιχτή στήριξη στις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» ως προνομιακούς εκφραστές της «κοινωνίας των πολιτών» πρόσφερε ο Κ. Καραμανλής, ενώ τις αναγόρευσε σε «πολύτιμους συνεργάτες του κράτους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χτες σε σχετική εκδήλωση, κατέστησε σαφές ότι προκρίνει και πριμοδοτεί τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» σε σχέση με άλλες μορφές οργάνωσης του λαού, όπως τα συνδικάτα. «Η νέα κοινωνική πραγματικότητα επιβάλλει και νέες μορφές συλλογικής δράσης», είπε, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα τις χρησιμοποιεί ως «σύμμαχο διακυβέρνησης». Επικαλούμενος ότι «το κράτος, από μόνο του, αποδεικνύεται ανεπαρκές να ανταποκριθεί στη νέα πολύπλοκη πραγματικότητα», προσδιόρισε «χώρο» και ρόλο στις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» «από την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής έως την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων». Ειδικότερα αναφέρθηκε σε θέματα μεταναστών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβάλλοντος και χρήσης διαδικτύου. Και αυτό γιατί θεωρεί, όπως είπε, ότι είναι «το μάτι και το αυτί των ενεργών πολιτών», καθώς επίσης γιατί «σε τελική ανάλυση είναι κορυφαία ιδεολογική έκφραση της ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας». «Η ΝΔ, ως κατεξοχήν κόμμα της ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας θεωρεί τις "Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις" φυσικούς και ιδεολογικούς συμμάχους της», τόνισε.

Δέσμευσή του, είπε, είναι η «πολιτεία να ενισχύσει τις σχέσεις των "μη κυβερνητικών οργανώσεων" με το χώρο της αγοράς και των υπηρεσιών, αναδεικνύοντας την έννοια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης». Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την ίδρυση γραμματείας «μη κυβερνητικών οργανώσεων» που θα διασφαλίσει «στενότερη συνεργασία πολιτείας και τρίτου τομέα», φορολογικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις δωρεές και χορηγίες, ενθάρρυνση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές πηγές και ιδιωτικές δωρεές και ενίσχυση των υποδομών τους.

Τη διαβεβαίωση ότι «δε θα υπάρξει η παραμικρή απώλεια χρόνου» καθώς και ότι «όλοι όσοι εργάστηκαν, τα τελευταία χρόνια, για την επίτευξη του μεγάλου εγχειρήματος θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δουλιά τους», έδωσε στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζ. Ρογκ, ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση που είχαν χτες. Εμφανιζόμενος ως «αυριανός πρωθυπουργός» είπε ότι δε θα χαθεί ούτε μία από τις 169 μέρες που μένουν μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αδεια για να ψηφίσουν δικαιούνται οι μισθωτοί

Αδεια από μία έως και τρεις εργάσιμες μέρες δικαιούνται οι ετεροδημότες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θυμίζουμε ότι δεν ισχύει η απαλλαγή από την ψηφοφορία λόγω χιλιομετρικής απόστασης.

Με απόφαση, λοιπόν, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προβλέπεται ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές κι εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις κι εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς κι όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό κι υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές.

Στους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, χορηγείται η εξής άδεια:

  • Μία εργάσιμη μέρα, σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων.
  • Δύο εργάσιμες μέρες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων.
  • Τρεις εργάσιμες μέρες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω, εφ' όσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.

Στους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, χορηγείται η εξής άδεια:

  • Μία εργάσιμη μέρα σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων.
  • Δύο εργάσιμες μέρες σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, χωρίς και στην περίπτωση αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για όσους από τους παραπάνω μισθωτούς, η Κυριακή της 7ης Μαρτίου είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Ψήφος με αντίκρισμα

Η αποτελεσματικότητα της ψήφου, το αντίκρισμά της, είναι ένα από τα προσφιλέστερα θέματα αυτών των ημερών. Το επιχείρημα περί «αποτελεσματικότητας» είναι από τα προσφιλέστερα των μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την άσκηση πίεσης προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.

Υποστηρίζουν, και οι δύο, ότι η ψήφος έχει αντίκρισμα μόνο όταν δίνεται σε ένα κόμμα που έχει πιθανότητες να νικήσει. Υπαινίσσονται (αν δεν το λένε ευθέως) ότι μόνο έτσι ο ψηφοφόρος αποκτά δικαίωμα σε μερίδιο από τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας. Αυτή είναι η, κατά τη συνθήκη του δικομματισμού, «αποτελεσματικότητα» της ψήφου.

Λογικό επακόλουθο μιας τέτοιας σκέψης είναι ότι η ψήφος σε ένα άλλο κόμμα μένει χωρίς αντίκρισμα, είναι αναποτελεσματική.

Πρόκειται για μια διαστροφή της αλήθειας, για έναν συστηματικό εκμαυλισμό των συνειδήσεων των εργαζομένων, που καλούνται να εκχωρήσουν το δικαίωμα διαχείρισης των συμφερόντων τους στα κόμματα που ευθύνονται αποκλειστικά για την καταδολίευσή τους.

Ας δούμε λοιπόν την αποτελεσματικότητα της ψήφου των λαϊκών στρωμάτων υπό το φως της «επόμενης μέρας», όταν ένας εκ των δύο συνεταίρων του δικομματισμού θα βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία.

Παραδείγματος χάριν, στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 7 του Μάρτη, γαλάζια, ή πράσινη, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια πολιτική που θα περιλαμβάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτικών εταιριών στα συστήματα συνταξιοδότησης. Πώς θα κριθεί τότε η αποτελεσματικότητα;

Την «επόμενη μέρα», αποτελεσματικότητα για την κυβέρνηση θα σημαίνει επιτυχημένη εφαρμογή της πολιτικής της, εν προκειμένω, της κατεδάφισης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Σημαίνει όμως το ίδιο και για τον εργαζόμενο;

Αποτελεσματικότητα για τον εργαζόμενο θα σημαίνει απόκρουση αυτής της πολιτικής, θα σημαίνει υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, δηλαδή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Η ψήφος των εργαζομένων, στις 7 του Μάρτη, θα είναι αποτελεσματική αν χάσει δυνάμεις ο δικομματισμός, αν ενισχυθεί το ΚΚΕ. Και αυτό δεν είναι εκδήλωση κομματικού εγωισμού. Είναι η πραγματικότητα, την οποία αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Οτι, δηλαδή, το ΚΚΕ στάθηκε στην πρώτη γραμμή όλων των αγώνων για τα μικρά και τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Οτι είναι το μόνο κόμμα, που χωρίς ταλαντεύσεις αντιπαρατέθηκε σ' όλες τις εκδοχές της αντιλαϊκής πολιτικής. Το κόμμα που με την 85χρονη δράση του σφράγισε όλες τις μεγάλες κατακτήσεις της ελληνικής εργατικής τάξης. Το κόμμα των αγώνων, όχι των μάταιων όπως λένε οι αντίπαλοι και οι άσπονδοι «φίλοι» του, αλλά των κατ' εξοχήν αποτελεσματικών.

Απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των δικηγόρων

Αρνούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι τους ισχυρισμούς των δικηγόρων ότι διορίστηκε δυσανάλογα μεγάλος αριθμός δικαστικών αντιπροσώπων από τον κλάδο τους. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ) αναφέρει ότι εδώ και πολλά χρόνια οι δικαστικοί υπάλληλοι καλύπτουν το 22% του συνόλου των δικαστικών αντιπροσώπων, ενώ φέτος καλύφθηκε μόνο το 19,61%, με αποτέλεσμα να μη διοριστούν 500 δικαστικοί υπάλληλοι αν και το επιθυμούσαν.

Από τους δικηγόρους μαζί και τους ασκούμενους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, καλύφθηκε το 76,48% και το υπόλοιπο ποσοστό από συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ν. Αλεβιζάτος, ο οποίος αρνήθηκε ότι «ρίχτηκαν» οι δικηγόροι και πρόσθεσε ότι η κλήρωση έγινε από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Επίσης και η ΟΔΥΕ αναφέρει ότι στην κλήρωση παραβρίσκονταν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτες και εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ