ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
Οι δύο «όχθες»

Το χτεσινό «ντιμπέιτ» είχε τα προβλήματά του. Κατ' αρχήν η τυποποίηση της διαδικασίας δεν επέτρεψε την αντιπαράθεση, δε ζωντάνεψε το διάλογο, δεν έθιξε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, άφησε κενά. Ισως δεν ικανοποίησε και όσους τηλεθεατές έχουν εκπαιδευτεί, χρόνια τώρα, να βγάζουν συμπεράσματα για την πολιτική από... ενδυματολόγους.

Παρ' όλα αυτά όμως έγινε μια σοβαρή έμμεση συζήτηση, η οποία, για όποιον είχε τη διάθεση να καταλάβει, οδηγεί στο σαφές συμπέρασμα ότι στην πολιτική σκηνή υπάρχουν δύο όχθες. Σαφής είναι επίσης η εικόνα σε ποια όχθη στέκεται ο κάθε πολιτικός αρχηγός, το κάθε κόμμα.

Ηδη αμέσως μετά τη χτεσινή συζήτηση ξεκίνησε από «ειδικούς» η αποτίμηση της εμφάνισης των αρχηγών. Ποιος ήταν πιο άμεσος, πιο χαμογελαστός, ποια η καλύτερη γραβάτα... Πολύς λόγος έγινε και επί της «ασφυκτικής» διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Ομως όλα αυτά δεν έχουν άλλο στόχο από το κρύψουν την ουσία: Τι εκφράζει και ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπεί το κάθε κόμμα.

Η Αλέκα Παπαρήγα - και χτες - δεν έκρυψε σε ποια όχθη της πολιτικής σκηνής στέκεται και για ποιων τα συμφέροντα αγωνίζεται το ΚΚΕ.

Eurokinissi

Αλλοι είχαν ρίξει δίχτυα χτες για το «μεγάλο ψάρι», άλλος το ψάρεψε...

Οι «παίκτες»

Καλή η θεωρία, όμως όλα κρίνονται στο γήπεδο. Υπό αυτήν την έννοια, σχετική μόνον αξία έχουν οι γνώσεις του προέδρου της ΝΔ περί των ποδοσφαιρικών. Αυτές οι γνώσεις δεν εξασφαλίζουν ότι θα «παίξει μπάλα», όταν μπει στο γήπεδο. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν καμιά δεκαριά εκατομμύρια προπονητές. Αλλοι τόσοι, πάνω - κάτω, είναι κι αυτοί που έχουν κάποια στιγμή σιγοψιθυρίσει: «Α, ρε, και να 'μουν πρωθυπουργός για μια μέρα»...

Στην περίπτωση του κυρίου Καραμανλή, η γνώση του περί των ποδοσφαιρικών, που ξεδίπλωσε στην αθλητική εκπομπή του ΜΕΓΚΑ την περασμένη Τετάρτη, προφανώς δεν τον βοήθησε, όταν, πριν από μερικά χρόνια, νέος αρχηγός τότε, επιχείρησε να κλοτσήσει το «τόπι».

Ομως, ο κύριος Καραμανλής έχει τη βάσιμη πιθανότητα να ικανοποιήσει την άλλη του μεγάλη επιθυμία. Να γίνει πρωθυπουργός. Και σ' αυτήν την περίπτωση όμως, σημασία δεν έχουν τα λόγια, αλλά τα έργα. Στα λόγια, ο κύριος Καραμανλής τα πάει μια χαρά.

Δίχως να θέλουμε να υποτιμήσουμε τον οίστρο του, όλα αυτά μας θυμίζουν τις κουβέντες στα καφενεία των φιλάθλων, που ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Οι ανοησίες που ακούγονται δεν υποκρύπτουν, συνήθως, κακές προθέσεις, αλλά ελλιπή γνώση του αντικειμένου. Σε αντίθεση με αυτούς, όμως, ο κύριος Καραμανλής το ξέρει το «άθλημά» του.

Μάλλον θα ξέρει, λοιπόν, πως, για να «πετύχει», η ψήφος της «κερκίδας» είναι απαραίτητη. Ομως, τον τελευταίο λόγο, τον έχουν οι «πρόεδροι», που οι επιδιώξεις και οι προσδοκίες τους από τον «παίκτη» καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των ψηφοφόρων. Αυτοί, ως συνήθως, θα μείνουν για μια ακόμη φορά με τον ανεκπλήρωτο πόθο να δουν και ταυτόχρονα να πάρουν μέρος σε ένα «παιχνίδι» που θα γίνει για το συμφέρον τους.

Ο κύριος Καραμανλής, όπως και ο κύριος Παπανδρέου επίσης, είναι βέβαιο ότι δεν είναι «παίκτες» τέτοιας κλάσης...


Βαστάζοι

«Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι η ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόμος ορίζει. Ο άμεσος έλεγχος του κράτους έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την υποχρεωτική και δωρεάν μετάδοση των εργασιών της Βουλής και των επιτροπών της, καθώς και προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».

Τα παραπάνω αποτελούν την παράγραφο 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος της Ελλάδας και ο «Ημεροδρόμος» τα αφιερώνει εξαιρετικά στους τηλεοπτικούς αστέρες - διευθυντές, υποδιευθυντές και λοιπούς βαστάζους της «ενημέρωσης» - που προσπάθησαν διακαναλικά όλοι μαζί προχτές να μας πείσουν ότι το βάρος που κουβαλούν στις πλάτες τους ουδεμία σχέση έχει με τα συμφέροντα των αφεντικών τους... Ας μην ορκίζονται. Οι κύριοι Κουίκ, Λιάγκας, Ευαγγελάτος, Χατζηνικολάου, η κυρία Στάη και οι υπόλοιποι της ωραίας προχτεσινής διακαναλικής συντροφιάς. Τους πιστέψαμε...

1905 Ο ιαπωνικός στρατός απωθεί τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαντζουρία και περνάει τον ποταμό Σα.

1908 Η Οκλαχόμα γίνεται η 46η πολιτεία των ΗΠΑ.

1939 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θέτει εκτός νόμου τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις καθιστικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

1939 Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας αναγνωρίζουν τη φασιστική κυβέρνηση του Φράνκο.

1948 Ομαδική δολοφονία κρατούμενων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στη Μακρόνησο.

1969 Χιλιάδες σπουδαστές και εργαζόμενοι πραγματοποιούν μεγάλη συγκέντρωση στη Ρώμη, διαμαρτυρόμενοι για την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην Ιταλία.

1991 Η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», όπως δηλώνει ο Μπους, θα συνεχιστεί «μέχρις εσχάτων».

Διαιτησία «στημένη»

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον ΓΓ του ΟΗΕ καθ' όλο το διάστημα που οργανωνόταν η εισβολή στο Ιράκ. Την «απίστευτη» αυτή καταγγελία έκανε η Clare Short, πρώην μέλος των κυβερνήσεων του Τ. Μπλερ. Μάλιστα, η καταγγέλλουσα Βρετανίδα πολιτικός υποστήριξε ότι διάβασε η ίδια κάποιες απομαγνητοφωνήσεις, προφανώς προϊόντα υποκλοπής, συνομιλιών του Γενικού Γραμματέα!

Αν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έσπευσε να χαρακτηρίσει την καταγγελία «ανεύθυνη», η ιστορία αυτή ενισχύει την εικόνα ενός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που, δεμένος σαν μαριονέτα, κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες και τις επιθυμίες των «ισχυρών». Σ' αυτόν τον Γενικό Γραμματέα, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να ανατεθεί η επιδιαιτησία για το Κυπριακό. Υπάρχει, άραγε, κανείς - εκτός ίσως από τον μέχρι πρότινος Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ - που εμπιστεύεται τη «δικαιοσύνη» της ...αμερικανοκινούμενης επιδιαιτησίας;

Ωραίες γραβάτες

στο ντιμπέιτ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ