ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μετά τον παγετό οι κυβερνητικές «κρυάδες»...

Ολοκληρωτική η καταστροφή στα εσπεριδοειδή σε Αχαΐα και Αργολίδα και μεγάλες ζημιές στα θερμοκήπια

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Πελοποννήσου τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, μετά τις χιονοπτώσεις στα μέσα του Φλεβάρη και του παγετού που ακολούθησε.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στα εσπεριδοειδή σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, καθώς όσα πορτοκάλια και λεμόνια ήταν επάνω στα δέντρα καταστράφηκαν, ενώ οι αγρότες εκφράζουν έντονους φόβους για το μέγεθος της ζημιάς στο φυτικό κεφάλαιο, δηλαδή στα δέντρα, όπου η ζημιά είναι δεδομένη και αναζητείται το ύψος που θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ολοκληρωτική είναι και η καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες κηπευτικών και θερμοκηπίων στις περισσότερες περιοχές του Μοριά.

Η Αχαΐα και η Αργολίδα ήταν οι δύο νομοί που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Στην Αργολίδα, όση παραγωγή είχε μείνει στα δέντρα (πορτοκαλιές - λεμονιές) καταστράφηκε. Για πρώτη φορά χιόνισε στην Επίδαυρο όπου πέρα από την παραγωγή σημαντικές ζημιές διαφαίνονται και στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς μέρα με τη μέρα τα αποτελέσματα του παγετού γίνονται ακόμα πιο ευδιάκριτα. Ταυτόχρονα, μεγάλες είναι και οι ζημιές στα κηπευτικά, όπου οι αγκινάρες και τα μαρούλια «κάηκαν» σχεδόν ολοσχερώς.

Οσο ένας καφές...

Στην Αχαΐα, η Αιγιάλεια και η Δυτική Αχαΐα υπέστησαν τρομερές ζημιές. «Κανείς δε θυμάται χειρότερη χιονόπτωση εδώ και πενήντα χρόνια από τη φετινή. Το χιόνι εδώ στην Αιγιάλεια και μάλιστα στην παραλία έφτασε τους 30 και 35 πόντους. Σε συνδυασμό με τον παγετό που ακολούθησε τα "έκαψε" όλα» μας λέει ο Γιώργος Πληθάκης από τα Σελιανίτικα και δείχνει την καταστραμμένη του παραγωγή στο περιβόλι όπου και τον βρήκαμε, συνοδευόμενοι από τον Κώστα Κερκουλά, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Σελιανίτικων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιγιάλειας των Αγροτών.

«Φέτος περιμέναμε να πάρουμε κάτι από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Τώρα τίποτα. Εγώ συντηρώ εφταμελή οικογένεια, τα έξοδα τρέχουν και λεφτά δεν υπάρχουν. Πού να βρω άκρη;» μας λέει απογοητευμένος ο Γ. Πληθάκης και συμπληρώνει: «Μας κοροϊδεύουν. Οχι μόνο δεν έχουν έρθει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ μέχρι στιγμής να δουν τις ζημιές, αλλά λένε πως θα δώσουν 2 ευρώ το δέντρο (πορτοκαλιά - λεμονιά) και 0,50 ευρώ την ελιά για αποζημίωση. Κοστολογούν τα δέντρα μας όσο κάνει ένας καφές».

«Η αναλγησία της κυβέρνησης παρουσιάζεται μπροστά μας το τελευταίο διάστημα σε όλο της το μεγαλείο», σημειώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Κ. Κερκουλάς και συνεχίζει: «Αντί, μετά και τις πρόσφατες καταστροφές στις καλλιέργειες, να δώσει τα χρήματα που οφείλει εδώ και μήνες στους ελαιοπαραγωγούς και τους σταφιδοπαραγωγούς από την επιδότηση της περσινής παραγωγής που τώρα τα έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ, βρίσκει και τους μοιράζει χημικά!»


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Κι εδώ «μετράνε» πληγές και... κοροϊδία

Μεγάλες καταστροφές εκτιμάται ότι έχουν γίνει στη φυτική παραγωγή, και πιθανά στο φυτικό κεφάλαιο των εσπεριδοδειδών, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, με βάση τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ αλλά και τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών.

Στο νομό της Αρτας έχει γίνει 100% ζημιά στην παραγωγή πορτοκαλιών που ήταν στα δέντρα. Καταστράφηκε η παραγωγή λεμονιών και ο ελαιόκαρπος. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) επισημαίνει ότι οι καταστροφές που έχουν γίνει θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πληθυσμό του νομού. Μπορούν να προκαλέσουν την οικονομική καταστροφή του αγροτικού πληθυσμού με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Οι αγρότες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών, γιατί δεν υπάρχουν αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έχει τάξει προεκλογικά 6 με 7 φορές και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Το περασμένο φθινόπωρο, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, ολόκληρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν καθώς μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε λίμνες. Η ΟΑΣΝΑ υπογραμμίζει ότι λύση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι καταστροφές πρέπει να γίνει μέλημα των μικρομεσαίων αγροτών. Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι η δύναμη που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας, από τα χιόνια στις 23-25/1/04 και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από τις 13-16/2/04, μεγάλη ζημιά έχει γίνει κυρίως στα εσπεριδοειδή και στα χειμερινά κηπευτικά. Λιγότερο στις φράουλες, τα δημητριακά ενώ στις ελιές είχε γίνει η συγκομιδή και έτσι δεν παρατηρούνται μέχρι στιγμής καταστροφές. Εχουν γίνει γύρω στις 2 με 3 χιλιάδες αιτήσεις. Οι εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα με ενάμισι μήνα. Πιθανά το κόστος των καταστροφών στην παραγωγή να φτάνει το 1 με 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να είναι μεγάλη η καταστροφή και στο φυτικό κεφάλαιο των εσπεριδοειδών.

Στο νομό Θεσπρωτίας υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί 3 χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια «βαλέντσια» και 2 χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια «ναβαλίνες». Αν έχουν καταστραφεί τα δέντρα τότε δε θα υπάρχει καθόλου παραγωγή τη χρονιά που έρχεται, τουλάχιστον. Δηλαδή, θα υπάρχει απώλεια στην παραγωγή 10-15 χιλιάδων τόνων πορτοκαλιών και 25-35 τόνων μανταρινιών.

Στο νομό Πρέβεζας, έχουν καταστραφεί 100% τα λεμόνια, το 80% της παραγωγής των πορτοκαλιών και ο ελαιόκαρπος. Επίσης, σοβαρές ζημιές έχουν γίνει στα θερμοκήπια με τα κηπευτικά.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ

ΚΡΗΤΗ
Δεν ξανάγιναν τέτοιες ζημιές

Τις πληγές της συνεχίζει να μετρά η Κρήτη, μετά τον καταστροφικό χιονιά και την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το νησί τις προηγούμενες μέρες. Η έντονη και διαρκής χιονόπτωση, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μέχρι και 100% σε αρκετές περιπτώσεις της φυτικής παραγωγής, των θερμοκηπίων, είδη κηπευτικών, στην κτηνοτροφία, ενώ από το βάρος του χιονιού καταστράφηκαν ελιές και εσπεριδοειδή.

Πολύ μεγάλες είναι οι καταστροφές στο νομό Ηρακλείου, στην περιοχή Τυμπάκι, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές φτάνουν το 100% σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα θερμοκηπίων και 460 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στο ζωικό κεφάλαιο.

Ο «Ριζοσπάστης» που βρέθηκε στην περιοχή μίλησε με παραγωγούς για τις καταστροφές και το ζήτημα των αποζημιώσεων, οι οποίοι όπως μας δήλωσαν βρίσκονται σε απόγνωση.

Ακόμα, από τις πλημμύρες του 2001 και το χαλάζι το 2002 έχουν να δουν αποζημιώσεις οι αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν αφού τα έξοδα είναι τεράστια, το ίδιο και τα χρέη.

Μας οδηγούν στην εγκατάλειψη της παραγωγής μας, μας είπε ο Στέλιος Χατζηδάκης, παραγωγός στην περιοχή Τυμπακίου στον Κόκκινο Πύργο. «Καλλιεργούσα εννιά στρέμματα και τα τελευταία χρόνια μόνο πέντε, αφού δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα έξοδα και αυτά θα μειωθούν και άλλο», μας δηλώνει και προσθέτει. «Το 2001 το ύψος των καταστροφών στις καλλιέργειές μου, από τις πλημμύρες εκτιμήθηκε πάνω από 5 εκατομμύρια, τελικά το κατέβασαν στις 300.000 δρχ. που ακόμα δε μου έχουν δοθεί. Εχω καταθέσει όλα τα τιμολόγια που απαιτούνται χωρίς όμως να έχει γίνει κάτι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις καταστροφές από το χαλάζι το 2002, δόθηκαν κάτι λεφτά από τα ΠΣΕΑ όχι όμως και από τον ΕΛΓΑ. Γιατί να περιμένω τώρα ότι κάτι θ' αλλάξει;».


Λαμπρινή ΠΙΤΑΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ