ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ πολεμικών δαπανών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον Οκτώβρη του 2001, λίγες μέρες μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, η «Λόκχιντ», μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες του κόσμου, ξεκίνησε μια καμπάνια με σύνθημα: «Η αίσθηση της ειρήνης σημαίνει λιγότερες δουλιές για τους Αμερικανούς»!

Ηταν, ίσως, η πιο ωμή, απροκάλυπτη ομολογία ότι ο καπιταλισμός, σε περίοδο κρίσης, δε διστάζει να καταφύγει στο έσχατο μέσο, τον πόλεμο, για να σωθεί. Οπως και έγινε. Και δεν ήταν η πρώτη φορά...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική ύφεση, έβαλε μπροστά το σχέδιο για τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας. Οι παραγγελίες για νέα οπλικά συστήματα πολλαπλασιάστηκαν και οι πολεμικές βιομηχανίες πήραν το ρόλο της ατμομηχανής για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση. Οι επιδρομές στο Αφγανιστάν και κατόπιν στο Ιράκ άνοιξαν ένα νέο γύρο εξοπλισμών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα αποτελέσματα αυτής της κούρσας καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), για τους εξοπλισμούς και τον αφοπλισμό. Στην έκθεση τονίζεται ότι οι κυβερνήσεις σ' όλο τον κόσμο δαπανούν, ετησίως, πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για εξοπλισμούς!

Από την παρουσίαση συγκριτικών στοιχείων για τις πολεμικές δαπάνες, την περίοδο 1996 - 2002, προκύπτει ότι αυτές οι δαπάνες αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια (1998 - 2002). Σημειώνεται ότι το 1999 οι στρατιωτικές δαπάνες δεν ξεπερνούσαν τα 800 δισ. δολάρια. Το SIPRI εκτιμά ότι σήμερα ο κόσμος δαπανά σε πραγματικές τιμές κατά 14% περισσότερα απ' ό,τι δαπανούσε το 1998 (1).

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τις ΗΠΑ, τη χώρα που μόνη της καλύπτει το 43% των παγκόσμιων πολεμικών δαπανών!

Οπως προκύπτει από την έκθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται επικεφαλής, με τεράστια διαφορά, σ' αυτή την κούρσα ακολουθούμενες από τις άλλες τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, και Κίνα). Ολες μαζί, οι πέντε χώρες, ξοδεύουν το 62% των παγκόσμιων πολεμικών δαπανών.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν να είναι «πρωταθλήτριες» σ' αυτό τον τομέα αφού, με το πιστόλι του ιμπεριαλισμού στον κρόταφό τους, υποχρεώνονται να δαπανούν το 5,2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους για όπλα, δηλαδή οι πολεμικές τους δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 14,2% των συνολικών κρατικών δαπανών τους. Υψηλές πολεμικές δαπάνες παρουσιάζουν και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες «φορτώθηκαν» τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ακόμη και κορυφαίοι παράγοντες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, όπως ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον, υποχρεώνονται να αναφερθούν στις συνέπειες αυτής της πολιτικής. «Είναι τρέλα. Αφιερώνουμε είκοσι φορές περισσότερα για τις στρατιωτικές δαπάνες από ό,τι ξοδεύουμε για να προσφέρουμε στέγη στους ανθρώπους»(2), δήλωσε ο Γούλφενσον εντοπίζοντας τις αβυσσαλέες ανισότητες και τους κινδύνους από αυτές για την ισορροπία του συστήματος.

(1) SIPRI: Yearbook 2003.

(2)«Οικονομικός Ταχυδρόμος» (26/2/2004).


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Διά βίου εργαζόμενοι

Η μεταρρύθμιση (δηλαδή η κατεδάφιση) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν απασχολεί μόνο τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τους κυβερνώντες των Ηνωμένων Πολιτειών. Φυσικά, στην ίδια κατεύθυνση, με τους ίδιους στόχους και τα ίδια μέτρα.

Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Αλαν Γκρίνσπαν, ζήτησε από το Κογκρέσο να προχωρήσει σύντομα στις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να κρατήσει υγιή τα προγράμματα συνταξιοδότησης και ιατρικής περίθαλψης, τονίζοντας ότι το «κλειδί» είναι ο περιορισμός των δαπανών.

Ο Γκρίνσπαν, τόνισε ότι το Κογκρέσο πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων, αυξάνοντας το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και περιορίζοντας τη «γενναιοδωρία» των μελλοντικών παροχών. Ο πρόεδρος της Federal Reserve προειδοποίησε ότι αν αυξηθεί η φορολογία για την κάλυψη των δαπανών του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας. Ο ίδιος τόνισε ότι το αμερικανικό έθνος θα βρεθεί αντιμέτωπο με δημοσιονομικές δυσχέρειες από το 2008, καθώς όσοι (και είναι μεγάλος ο αριθμός) γεννήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αρχίσουν να οδεύουν προς συνταξιοδότηση. «Αυτή η δραματική δημογραφική αλλαγή είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό τους εθνικούς μας πόρους, κάτι που δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αν δε λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα». Πρόσθεσε δε, ότι ακόμα και με τη λεγόμενη «φυσιολογική ηλικία συνταξιοδότησης» που αναμένεται να αυξηθεί από 65 στα 67 τις επόμενες δύο δεκαετίες, η διάρκεια ζωής των συνταξιούχων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη επειδή έχει αυξηθεί η διάρκεια ζωής των Αμερικανών...

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΜΑΪΜΟΥ Η παραχάραξη επώνυμων προϊόντων ανέρχεται στο 5-7% του παγκόσμιου εμπορίου ετησίως, ενώ στον τομέα των ανταλλακτικών για αυτοκίνητα ανέρχεται σε περίπου 12 δισ. δολάρια. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του οργανισμού Underwriters Laboratories. Σύμφωνα με την έρευνα, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή προέλευσης ανταλλακτικών «μαϊμού», ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράνομοι αντιγραφείς, υπό τη μορφή εταιριών από την Ταϊβάν, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ» ΔΕΙΚΤΕΣ Κατά 1,8% μειώθηκαν το Γενάρη οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ έναντι αύξησης κατά 1,6% το Δεκέμβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 1,4%.

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΗΠΑ Τις 350.000 έφθασαν τη βδομάδα μέχρι τις 21 Φλεβάρη οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ από 344.000 το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των εν λόγω αιτήσεων στις 345.000.

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

ΠΙΕΣΕΙΣ Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ιταλού υφυπουργού Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο, που υπογράμμισε: «Η μείωση των εξαγωγών προς Κίνα και ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στην τεχνητή άνοδο του κόστους των προϊόντων μας. Για το λόγο αυτό ζητούμε διαφορετική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ