ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μονομερείς διακηρύξεις Σαρόν και αναμονή αντιποίνων

Η νεολαία της Παλαιστίνης ακόμα αντιστέκεται

Associated Press

Η νεολαία της Παλαιστίνης ακόμα αντιστέκεται
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΣΝΤΟΝΤ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ.--

«Δεν υπάρχει Παλαιστίνιος ηγέτης που να έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή καμία διαπραγμάτευση με τους Παλαιστινίους». Με αυτά τα λόγια, ο Αριέλ Σαρόν παρουσίασε, χτες, στο Κοινοβούλιο τα σχέδιά του περί «μονομερών κινήσεων», χρησιμοποιώντας ως βασικό του επιχείρημα τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο λιμάνι Ασντόντ, στο Βόρειο Ισραήλ, την Κυριακή. Ισραηλινές πηγές ασφαλείας χαρακτήριζαν τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας, τα ξημερώματα χτες, μόνο μια «πρόγευση» μπροστά σε όσα, πιθανότατα, θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο των ισραηλινών αντιποίνων.

«Εφόσον δεν υπάρχει εταίρος για τον οποιοδήποτε διάλογο, το Ισραήλ υποχρεώνεται να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση με μονομερή τρόπο, πάντα σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ», διακήρυξε ο Αριέλ Σαρόν, παρουσιάζοντας στην Κνέσετ τα σχέδια μονομερούς εκκένωσης μέρους της Λωρίδας της Γάζας και ολοκλήρωσης του τείχους εντός παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη. Το σχέδιο Σαρόν εγκρίθηκε με ισχνή πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο, 46 υπέρ - 45 κατά, καθώς απείχαν της ψηφοφορίας διαφωνώντας με την προοπτική αποχώρησης, έστω και από ένα εκατοστό παλαιστινιακής γης, τα δύο ακροδεξιά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, το κόμμα Εθνικής Ενωσης και το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα.

Ο ισραηλινός στρατός «περιποιείται» Παλαιστίνιους αγρότες

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός «περιποιείται» Παλαιστίνιους αγρότες
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στήριξε μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας του στην επίθεση, της Κυριακής, στο λιμάνι Ασντόντ, του Βόρειου Ισραήλ. Δυο καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν προκαλώντας το θάνατο άλλων 10 ανθρώπων, κυρίως εργαζομένων στο λιμάνι. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν από κοινού η «Χαμάς» και οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των οργανώσεων, που μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία, στόχος της επίθεσης, που δεν επιτεύχθηκε, ήταν οι αποθήκες καυσίμων. Επίσης, υποστήριξαν ότι οι δύο καμικάζι ήταν 17χρονοι μαθητές από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ενίσχυση μέτρων ασφαλείας και προετοιμασία αντιποίνων

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσαν και οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες φέρονταν, όπως υποστηρίζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, να είναι ιδιαίτερα ανήσυχες καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει μια «αναβάθμιση» των επιθέσεων των παλαιστινιακών οργανώσεων. Υποστηρίζουν ότι αυτό αποδεικνύεται, καταρχάς, από το συντονισμό των οργανώσεων, από την επιλογή των στόχων, από τον τύπο των εκρηκτικών, που ήταν πλαστικά εκρηκτικά για πρώτη φορά, με εξαίρεση μια επίθεση πέρυσι στο Τελ Αβίβ, και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά, από το 2002, οι καμικάζι προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργώντας πλήθος ερωτηματικών για το πώς κατάφεραν να εξέλθουν από την περιφραγμένη λωρίδα γης.

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ ήταν η εξαπόλυση πυραυλικών επιθέσεων, από ελικόπτερα, τα ξημερώματα, χτες, στην πόλη της Γάζας. Στόχος ήταν 2 μεταλλουργίες, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα. Επίσης, έκλεισε, επ' αόριστον, το μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, ενώ νωρίς το πρωί ισραηλινά τανκς και οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισέβαλαν, πάλι, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου κατεδάφισαν σπίτια και σκοτώθηκε ένας 27χρονος Παλαιστίνιος. Εντούτοις, ισραηλινές πηγές ασφαλείας διέρρεαν ότι αναμένεται σκληρότερος κύκλος αντιποίνων αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Αμυνας, από την Ουάσιγκτον. Διαρρεόταν, επίσης, ότι έχουν, ήδη, αποφασιστεί οι δολοφονίες υψηλόβαθμων στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων, πιθανότατα ακόμη και του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς», Σέικ Αχμέντ Γιασίν.

Πριν από την επίθεση στο Ασντόντ, 3 Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, επειδή «θεωρήθηκαν ύποπτοι». Χτες, στην ίδια περιοχή, εξερράγη βόμβα τη στιγμή που περνούσε ισραηλινή φάλαγγα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι εντόπισε ένα 10χρονο Παλαιστίνιο, σε σημείο ελέγχου κοντά στη Νάμπλους, ο οποίος μετέφερε ζώνη με εκρηκτικά. Διευκρίνισε ότι θα αφεθεί ελεύθερος.

«Εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, τις διακηρύξεις Σαρόν περί τερματισμού του οποιουδήποτε διαλόγου. Η παλαιστινιακή ηγεσία καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας απευθύνοντας έκκληση τόσο στις παλαιστινιακές οργανώσεις, όσο και στο Ισραήλ «να διακόψουν αυτόν τον κύκλο βίας».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, νέα μέτρα και «διαβεβαιώσεις»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με ένα νέο γύρο αντικατοχικών επιθέσεων «συνοδεύτηκαν» οι εξαγγελίες του Πολ Μπρέμερ για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των διαφόρων συμμετεχόντων στην κατοχή έσπευδαν να διατυπώσουν την προσήλωσή τους στο «έργο» τους μετά την προαναγγελία του νικητή των ισπανικών εκλογών ότι προτίθεται να αποσύρει, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ, σε περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Αρκετά αιματηρό ήταν το Σαββατοκύριακο για τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, μετά από λίγα εικοσιτετράωρα σχετικής ηρεμίας. Το Σάββατο, στο Τικρίτ, σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο από όπου πέρασε το όχημά τους. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις, 4 Αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη, το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή.

Χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ, στο κέντρο της Μοσούλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Αμερικανοί πολίτες και να τραυματιστούν άλλοι 2, πιθανότατα εργολάβοι που συμμετέχουν στα έργα «ανοικοδόμησης». Δε διευκρινίστηκε ποιος ήταν ο ακριβής στόχος της επίθεσης. Επίσης, χτες, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι κατοχικές δυνάμεις διεξήγαγαν «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις σε περιοχή δυτικά της Βαγδάτης, η οποία δεν ανακοινώθηκε, κατά την οποία τραυματίστηκαν 19 Αμερικανοί στρατιώτες, συνελήφθησαν 7 «ύποπτοι» και εξουδετερώθηκαν 5 βόμβες.

Επιπλέον μέτρα στα σύνορα

Του νέου αυτού μπαράζ επιθέσεων, είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες του κατοχικού διοικητή περί ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων του Ιράκ, κυρίως στη μεθόριο με το Ιράν, καθώς, όπως επανέλαβε, αποτελεί την κύρια είσοδο «ξένων τρομοκρατών» στο Ιράκ. Οπως ανακοίνωσε ο Πολ Μπρέμερ, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ελαχιστοποιηθούν τα μεθοριακά περάσματα Ιράκ - Ιράν, μέχρι να μείνουν μόνο 3.

Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, θα διπλασιαστεί, κατ' αρχάς, η δύναμη των 8.000 μεθοριακών φυλάκων, και στη συνέχεια θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του αριθμού αυτού. Τέλος, θα χρησιμοποιηθεί ένα νέο σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης των εισερχομένων και εξερχομένων προς και από το Ιράκ, αντιστοίχως. Για το σύστημα αυτό δε δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Κατοχικές διαβεβαιώσεις

«Η επικράτηση του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ισπανία και οι εξαγγελίες του περί απόσυρσης των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, δεν επηρεάζουν τη βρετανική πολιτική», υπογράμμισε, χτες, με νόημα, ο Βρετανός πρέσβης στη Γαλλία. Ο σερ Τζον Χολμς υποστήριξε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ είναι δύσκολη αλλά «γίνεται πρόοδος στον πολιτικό τομέα της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς». Ο Βρετανός διπλωμάτης χαρακτήρισε «θλιβερό» το ενδεχόμενο ισπανικής αποχώρησης, συμπληρώνοντας, όμως, ότι δεν πρόκειται παρά για μια δύναμη 1.300 ανδρών μεταξύ δεκάδων χιλιάδων άλλων. «Θα αντικατασταθούν, άλλωστε, αμέσως» κατέληξε.

Δηλώσεις «πίστης» έγιναν και από τον Πολωνό πρωθυπουργό, ο οποίος εκτίμησε ότι μια αποχώρηση θα σημάνει «τη νίκη των τρομοκρατών». Ο Λεστζέκ Μίλερ προσφέρθηκε να παραμείνει η Πολωνία στη διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων στο κεντρικό και στο νότιο Ιράκ, σε περίπτωση αποχώρησης των Ισπανών που έχει προγραμματιστεί να αντικαταστήσουν, στη διοίκηση, τους Πολωνούς, την 1η Ιουλίου.

Αντίθετα, μετά και από όλες αυτές τις εξελίξεις, εξαιρετικά ευχαριστημένοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησής τους στο θέμα του Ιράκ, εμφανίζονται οι Καναδοί. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση, το 74% θεωρεί σωστή την απόφαση για μη συμμετοχή στον πόλεμο, το 63% εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έκαναν τεράστιο λάθος, το 67% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Μπους είπε, εν γνώσει του, ψέματα και το 59% δε θεωρεί ότι η 11η Σεπτεμβρίου δικαιολογεί την οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική δράση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Στις 23 Οκτώβρη θα διεξαχθούν (οι δεύτερες μετά την έναρξη της ΝΑΤΟικής κατοχής) βουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε χτες ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ, Χάρι Χόλκερι.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Νικόλα Ραντοβάνοβιτς είναι το όνομα του πρώτου υπουργού Αμυνας που αποκτά η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αφότου μετατράπηκε σε προτεκτοράτο ΟΗΕ-ΝΑΤΟ μετά τη συνθήκη Ντέιτον του '95. Η απόφαση για διορισμό υπουργού Αμυνας ελήφθη μόνον και μόνον για να προωθηθεί η μεσοπρόθεσμη ένταξη του Σεράγεβο στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»...

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ενορκη κατάθεση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Τσικουνίμπι έδωσαν χτες οι 64 ξένοι ύποπτοι μισθοφόροι που συνελήφθησαν στις 7 του μήνα από τις αρχές της Ζιμπάμπουε με την κατηγορία σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης της Δυτικοαφρικανικής Γουινέας. Οι κρατούμενοι αναμένεται να παραπεμφθούν σε δικαστήριο της Χαράρε με τις κατηγορίες της παραβίασης της νομοθεσίας περί ξένων ανατρεπτικών οργανισμών, μετανάστευσης και οπλοφορίας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Επιστρέφουν, τελικά, στο Ιράν στις 27 Μάρτη, οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Η απόφαση αυτή έρχεται να ανατρέψει την αποχώρηση του Ιράν από τη ΔΕΑΕ, την περασμένη βδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σκληρό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε, επικρίνοντας το επίπεδο συνεργασίας του στις επιθεωρήσεις.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σε κοιμητήριο της συριακής πρωτεύουσας θα ταφεί ο ηγέτης του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αμπού Αμπάς, που πέθανε, την περασμένη βδομάδα, κρατούμενος των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ. Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη μεταφορά της σωρού του στη Ραμάλα, όπως ζητήθηκε από την παλαιστινιακή ηγεσία, παρά τη θετική γνωμοδότηση των ΗΠΑ.

ΡΙΑΝΤ.-- Η σαουδαραβική πρωτεύουσα είναι ο πρώτος σταθμός περιοδείας που άρχισε, χτες, στις χώρες του Κόλπου ο Βρετανός ΥΠΕΞ, υπό άκρα μυστικότητα. Λίγο πριν την άφιξή του, σε ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν από τις αρχές ασφαλείας 2 καταζητούμενοι ως τρομοκράτες σε συνοικία του Ριάντ.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Τρομο-διάσκεψη» στο Τόκιο, ανησυχία στην Καμπέρα...

ΤΟΚΙΟ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Την εντατικοποίηση της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας ανάμεσα στα κέντρα εξουσίας Ευρώπης και Ασίας συζητούν από χτες στο Τόκιο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και ειδικοί επί θεμάτων «ασφαλείας» από χώρες της Ασίας και τον 55μελές Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Τα πραγματικά αποτελέσματα της «αντιτρομοκρατικής» διάσκεψης δεν είναι σίγουρο πως θα δουν άμεσα το φως της δημοσιότητας, αν και ο Μασατόσι Αμπε, υφυπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, κηρύσσοντας χτες την έναρξη των εργασιών της συνάντησης έδωσε το γνωστό τρομολαγνικό στίγμα δηλώνοντας: «Ασία και Ευρώπη αντιμετωπίζουμε σοβαρές απειλές... όχι μόνον συμβατικές συρράξεις μεταξύ χωρών αλλά και απειλές όπως η διεθνής τρομοκρατία, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και πυραύλων»...

Ο Μασατόσι πρόσθεσε πως Ευρώπη και Ασία πρέπει να πολεμήσουν αυτές τις απειλές «συλλογιζόμενες τον ηγετικό ρόλο του ΝΑΤΟ»... «για να εμποδίσουν μελλοντικούς πολέμους».

Ο Χάουαρντ «καθησυχάζει»...

Στο μεταξύ, στον απόηχο των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων της Μαδρίτης στην Αυστραλία μοιάζει σαν να έχουν ζώσει «μαύρα φίδια» την κυβέρνηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ. Ο Χάουαρντ έσπευσε χτες να καθησυχάσει τις έντονες ανησυχίες ΜΜΕ περί ενός ενδεχόμενου ανάλογου χτυπήματος και στην Αυστραλία, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καθόλου άμεση σχέση ανάμεσα σ' αυτό που συνέβη στην Ισπανία και στην Αυστραλία»... Αντίθετα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η συμμετοχή της Καμπέρα σε κάθε ιμπεριαλιστική επιχείρηση της Ουάσιγκτον, λέγοντας πως η απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία είναι «η καλύτερη συνεργασία μεταξύ ξένων μυστικών υπηρεσιών» αλλά και μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών κάθε χώρας... Στο τέλος, βέβαια, ο Χάουαρντ συμπλήρωσε πως ούτε αυτός ούτε κανένας μπορεί να εγγυηθεί πως δε θα εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση και στην Αυστραλία...

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Διαμαρτυρίες κατά της κατοχής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως συγγενείς Αμερικανών στρατιωτών που είτε έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ είτε έχουν τραυματιστεί είτε βρίσκονται ακόμη στην κατεχόμενη χώρα, διαδήλωσαν, την Κυριακή, έξω από την αεροπορική βάση Ντόβερ στο Ντέλαγουερ, ζητώντας την άμεση επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων στις ΗΠΑ. Η διαδήλωση είχε και χαρακτήρα «τελετής» προς τιμήν των νεκρών, «αδελφών, συζύγων και παιδιών μας, αλλά και Ιρακινών αθώων όπως και πολιτών άλλων χωρών». Στην αεροπορική βάση Ντόβερ φθάνουν οι σοροί των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών, μια διαδικασία που γίνεται πάντα βράδυ και υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην προσεγγίσουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι συγκεντρωμένοι κατηγόρησαν την ηγεσία του Τζορτζ Μπους ότι αποκρύπτει το πραγματικό μέγεθος των αμερικανικών απωλειών, τόσο σε νεκρούς όσο και σε τραυματίες καθώς και τη σοβαρότητα της κατάστασης των περισσότερων τραυματιών. Επίσης, καταγγέλλουν αυξημένα κρούσματα αυτοκτονιών ή απόπειρας αυτοκτονίας καθώς και εμφάνισης ψυχικών ασθενειών στους κόλπους των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων.

Η διαδήλωση έγινε από την οργάνωση MFSO - Military Families Speak Out - «Οικογένειες των Στρατιωτών Μιλούν Ανοιχτά», η οποία ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 2002, λίγο πριν την εξαπόλυση της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ, τασσόμενη εξαρχής κατά του πολέμου και της κατοχής. Η οργάνωση, σήμερα, πρόκειται να πραγματοποιήσει νέα διαδήλωση μπροστά στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ουάσιγκτον, όπου έχει μεταφερθεί μεγάλος αριθμός τραυματισμένων στρατιωτών. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να συνεχίσει με πορεία διαμαρτυρίας προς το Λευκό Οίκο.

ΣΥΡΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Διαδηλώσεις για τον αιματηρό αγώνα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Επί ώρες παρέμειναν μέσα στη συριακή πρεσβεία στη βελγική πρωτεύουσα, δεκάδες Κούρδοι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτίριο, το Σάββατο το βράδυ, διαμαρτυρόμενοι για αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα του συριακού πρωταθλήματος ανάμεσα σε Κούρδους και Αραβες. Τα επεισόδια σημειώθηκαν, την Παρασκευή, στην πόλη Καμισλί, της Συρίας, πριν τον αγώνα του συριακού πρωταθλήματος μεταξύ των ομάδων «αλ Τζιχάντ» και «αλ Φάτουα» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, πιθανότατα, 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν 100, και από τις δύο κοινότητες.

Οι Κούρδοι κατηγορούν τις συριακές αρχές για την επίθεση που ξεκίνησαν εναντίον των Κούρδων οπαδών οι Αραβες. Στις Βρυξέλλες, στη συριακή πρεσβεία κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του προέδρου Ασαντ, ενώ ένας διαδηλωτής αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί αλλά αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της βελγικής αστυνομίας, που δεν παρενέβησαν μετά από αίτημα του Σύρου πρέσβη ο οποίος κατάφερε με διαπραγματεύσεις να βγάλει από το κτίριο τους διαδηλωτές. Εγιναν 30 συλλήψεις.

Τελεσίγραφο Σαακασβίλι σε Βατούμι

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Σε νέα περίοδο κρίσης εισήλθε η Γεωργία μετά την κλιμάκωση της διένεξης μεταξύ του Προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι και του προέδρου της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας Ασλάν Αμπασίτζε.

Η κρίση που υποβόσκει από την Παρασκευή (όταν ο Σαακασβίλι δήλωσε ότι θα εντάξει την Αντζαρία στη Γεωργία με οποιοδήποτε τρόπο) κορυφώθηκε την Κυριακή, όταν δυνάμεις της πολιτοφυλακής της αυτόνομης επαρχίας εμπόδισαν τον Γεωργιανό Πρόεδρο από το να εισέλθει στην περιοχή. Ο Σαακασβίλι επιθυμούσε να επισκεφτεί το Βατούμι ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Μαρτίου.

Μετά το γεγονός, και ενώ ο Αμπασίτζε επέστρεψε από τη Μόσχα όπου βρισκόταν, ο Πρόεδρος της Γεωργίας έκλεισε τα σύνορα με την Αντζαρία και κήρυξε οικονομικό εμπάργκο εναντίον της. Παράλληλα ο Σαακασβίλι κάλεσε την ηγεσία της Αντζαρίας να δεχτεί την εξουσία της Τιφλίδας και να αφοπλίσει την πολιτοφυλακή της ή να δεχτεί τις συνέπειες. Ωστόσο, δεν έγινε σαφές τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι συνέπειες. Ως απάντηση ο Αμπασίτζε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξάλλου χτες ο Γεωργιανός Πρόεδρος ανακοίνωσε το ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού Βατούμι, ώστε να εμποδιστεί ενδεχόμενη εισαγωγή όπλων και σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε τη δημιουργία «επιτελείου» που θα διαχειρίζεται την κρίση με την Αντζαρία.

Οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να λύσουν τις διαφορές τους.

Η Ρωσία πάντως έχει προειδοποιήσει ήδη από την Παρασκευή τη Γεωργία με «σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες», σε περίπτωση που οι γεωργιανές δυνάμεις εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Αντζαρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ