Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, νέα μέτρα και «διαβεβαιώσεις»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με ένα νέο γύρο αντικατοχικών επιθέσεων «συνοδεύτηκαν» οι εξαγγελίες του Πολ Μπρέμερ για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των διαφόρων συμμετεχόντων στην κατοχή έσπευδαν να διατυπώσουν την προσήλωσή τους στο «έργο» τους μετά την προαναγγελία του νικητή των ισπανικών εκλογών ότι προτίθεται να αποσύρει, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ, σε περίπτωση που ο ΟΗΕ δεν αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Αρκετά αιματηρό ήταν το Σαββατοκύριακο για τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, μετά από λίγα εικοσιτετράωρα σχετικής ηρεμίας. Το Σάββατο, στο Τικρίτ, σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες από βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο από όπου πέρασε το όχημά τους. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις, 4 Αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη, το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή.

Χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ, στο κέντρο της Μοσούλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Αμερικανοί πολίτες και να τραυματιστούν άλλοι 2, πιθανότατα εργολάβοι που συμμετέχουν στα έργα «ανοικοδόμησης». Δε διευκρινίστηκε ποιος ήταν ο ακριβής στόχος της επίθεσης. Επίσης, χτες, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι κατοχικές δυνάμεις διεξήγαγαν «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις σε περιοχή δυτικά της Βαγδάτης, η οποία δεν ανακοινώθηκε, κατά την οποία τραυματίστηκαν 19 Αμερικανοί στρατιώτες, συνελήφθησαν 7 «ύποπτοι» και εξουδετερώθηκαν 5 βόμβες.

Επιπλέον μέτρα στα σύνορα

Του νέου αυτού μπαράζ επιθέσεων, είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες του κατοχικού διοικητή περί ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων του Ιράκ, κυρίως στη μεθόριο με το Ιράν, καθώς, όπως επανέλαβε, αποτελεί την κύρια είσοδο «ξένων τρομοκρατών» στο Ιράκ. Οπως ανακοίνωσε ο Πολ Μπρέμερ, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ελαχιστοποιηθούν τα μεθοριακά περάσματα Ιράκ - Ιράν, μέχρι να μείνουν μόνο 3.

Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, θα διπλασιαστεί, κατ' αρχάς, η δύναμη των 8.000 μεθοριακών φυλάκων, και στη συνέχεια θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του αριθμού αυτού. Τέλος, θα χρησιμοποιηθεί ένα νέο σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης των εισερχομένων και εξερχομένων προς και από το Ιράκ, αντιστοίχως. Για το σύστημα αυτό δε δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Κατοχικές διαβεβαιώσεις

«Η επικράτηση του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ισπανία και οι εξαγγελίες του περί απόσυρσης των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, δεν επηρεάζουν τη βρετανική πολιτική», υπογράμμισε, χτες, με νόημα, ο Βρετανός πρέσβης στη Γαλλία. Ο σερ Τζον Χολμς υποστήριξε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ είναι δύσκολη αλλά «γίνεται πρόοδος στον πολιτικό τομέα της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς». Ο Βρετανός διπλωμάτης χαρακτήρισε «θλιβερό» το ενδεχόμενο ισπανικής αποχώρησης, συμπληρώνοντας, όμως, ότι δεν πρόκειται παρά για μια δύναμη 1.300 ανδρών μεταξύ δεκάδων χιλιάδων άλλων. «Θα αντικατασταθούν, άλλωστε, αμέσως» κατέληξε.

Δηλώσεις «πίστης» έγιναν και από τον Πολωνό πρωθυπουργό, ο οποίος εκτίμησε ότι μια αποχώρηση θα σημάνει «τη νίκη των τρομοκρατών». Ο Λεστζέκ Μίλερ προσφέρθηκε να παραμείνει η Πολωνία στη διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων στο κεντρικό και στο νότιο Ιράκ, σε περίπτωση αποχώρησης των Ισπανών που έχει προγραμματιστεί να αντικαταστήσουν, στη διοίκηση, τους Πολωνούς, την 1η Ιουλίου.

Αντίθετα, μετά και από όλες αυτές τις εξελίξεις, εξαιρετικά ευχαριστημένοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησής τους στο θέμα του Ιράκ, εμφανίζονται οι Καναδοί. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση, το 74% θεωρεί σωστή την απόφαση για μη συμμετοχή στον πόλεμο, το 63% εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έκαναν τεράστιο λάθος, το 67% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Μπους είπε, εν γνώσει του, ψέματα και το 59% δε θεωρεί ότι η 11η Σεπτεμβρίου δικαιολογεί την οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ