Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ψήφος τιμωρίας
  • Νικητές χωρίς αυτοδυναμία οι Σοσιαλιστές
  • Συνεχίζονται οι έρευνες

Αστυνομικοί ψάχνουν για στοιχεία στα σημεία των εκρήξεων

Associated Press

Αστυνομικοί ψάχνουν για στοιχεία στα σημεία των εκρήξεων
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τρεις μέρες μετά τη σφαγιαστική βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 201 άτομα, το μήνυμα των γενικών εκλογών δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Ο ισπανικός λαός ψήφισε κατά των ψεμάτων και της εγκληματικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Ψήφισε για να καταδικάσει τη συμμετοχή της Ισπανίας στον πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ αλλά και ενάντια στα ψέματα της συντηρητικής κυβέρνησης τόσο σε ό,τι αφορά στην ίδια την πολεμική εκστρατεία όσο και στην υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης.

Κερδισμένοι των εκλογών της Κυριακής ήταν οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, που πριν από τα γεγονότα της Πέμπτης φαινόταν ότι θα έχαναν με περίπου 4 μονάδες. Τελικά η ψήφος τιμωρίας λειτούργησε υπέρ τους και το κόμμα έλαβε το 42,64% των ψήφων με 164 έδρες (από τις συνολικά 350). Το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 37,64% και 148 έδρες.

Τρίτο σε ψήφους ήρθε το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (IU) με 4,96% και μόλις 5 έδρες, ενώ ακολούθησε το κόμμα των Καταλανών κεντροδεξιών εθνικιστών (CiU) με 3,24% και 10 έδρες. Η έκπληξη των εκλογών ήταν η ενίσχυση του κόμματος της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) που έλαβε περίπου 2,5% και 8 έδρες (από 1 στις προηγούμενες εκλογές). Το κόμμα αυτό τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και προεκλογικά είχε κατηγορηθεί από τον Αθνάρ για σχέσεις με την τρομοκρατία επειδή ο ηγέτης του, Καρό Νοβίρα, είχε διαπραγματευτεί με την ΕΤΑ κατάπαυση του πυρός για την περιοχή του.

Ισπανοί που μετέχουν στην κατοχή στο Ιράκ

Associated Press

Ισπανοί που μετέχουν στην κατοχή στο Ιράκ
Πάντως, το Λαϊκό Κόμμα διατήρησε την υπεροχή του στη Γερουσία (με 102 έδρες σε σύνολο 209 που διεκδικούνταν), γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της νέας κυβέρνησης. Οσον αφορά τώρα στη σύνθεση αυτής, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι γνωστό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην Καταλονία οι Σοσιαλιστές κυβερνούν σε συνεργασία με το ERC και την Ενωμένη Αριστερά.

Αποχώρηση από το Ιράκ

Ο νικητής των εκλογών στις πρώτες του δηλώσεις επανέλαβε ότι θα διατάξει την επιστροφή των περίπου 1.300 Ισπανών στρατιωτών που συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ (πράγμα που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευσή του). Ο Θαπατέρο πάντως δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία για την επιστροφή, ενώ έκανε σαφές ότι αν προκύψει κάτι διαφορετικό (δηλαδή αν αναλάβει τον έλεγχο ο ΟΗΕ) οι στρατιώτες δε θα αποχωρήσουν. Ο Θαπατέρο διευκρίνισε ότι θα ανακοινώσει την επιστροφή μόνο μετά τη συγκρότηση της νέας Βουλής, μετά τις 2 του Απρίλη.

Ο Θαπατέρο χαρακτήρισε επίσης τον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ «καταστροφή», ενώ αποκάλεσε τη συμμετοχή της Ισπανίας σε αυτή την εκστρατεία «λάθος». Παράλληλα, δήλωσε ότι ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ θα πρέπει να «κάνουν αυτοκριτική» και κατέληξε λέγοντας ότι «πόλεμοι σαν αυτόν στο Ιράκ επιτρέπουν στο μίσος, στη βία και στον τρόμο να πολλαπλασιαστούν».

Βέβαια δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι θα διατηρήσει την «εγκάρδια» σχέση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και ότι θα ξαναφτιάξει τις «έξοχες» σχέσεις της Ισπανίας με το γαλλο-γερμανικό άξονα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έσπευσε πάντως, διά στόματος Κόλιν Πάουελ και Κοντολίζα Ράις, να διαμηνύσει στην Ισπανία να μην προχωρήσει στην απομάκρυνση των δυνάμεών της από το Ιράκ, αφού «η επίθεση στη Μαδρίτη απέδειξε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να πολεμηθεί η τρομοκρατία».

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οσον αφορά στις έρευνες για τους υπεύθυνους του μακελειού, οι αρχές, μετά και τη σύλληψη τριών Μαροκινών και 2 Ινδών το Σάββατο, έχουν στρέψει την προσοχή τους στους πιθανούς δεσμούς των Μαροκινών με την ισλαμική οργάνωση που φέρεται ως υπεύθυνη για την πολύνεκρη επίθεση πέρσι στην Καζαμπλάνκα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ-Παΐς», η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πιστεύει ότι τουλάχιστον ο ένας από τους Μαροκινούς (ο Τζαμάλ Ζουγκάμ) έχει σχέση με την οργάνωση «Σαλαφίγια Τζιχαντία» που οργάνωσε τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα. Επίσης, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζουγκάμ είχε σχέσεις και με τον φυλακισθέντα Ιμάντ Γιάρκας (Αμπού Ναχντάχ), που φέρεται ως ο ηγέτης του ισπανικού πυρήνα της «Αλ Κάιντα».

Παράλληλα, οι αρχές εξετάζουν ακόμα την ταυτότητα του φερόμενου ως «πράκτορα» της «Αλ Κάιντα», που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε βιντεοκασέτα που βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο μεγαλύτερο τζαμί της Μαδρίτης το Σάββατο. Η ανάληψη της ευθύνης γίνεται από άνδρα με αραβική περιβολή, ο οποίος μιλά αραβικά με μαροκινή προφορά, εξ ονόματος «του στρατιωτικού εκπροσώπου της "Αλ Κάιντα" στην Ευρώπη, Αμπού Ντούχαν Αλ Αφγκάνι». Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να βρουν στοιχεία για τον Αφγκάνι.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ασα Χάτσινσον, ο οποίος δήλωσε «ικανοποιημένος» από τη συμμετοχή της «Αλ Κάιντα» στην επίθεση αφού δείχνει ότι «η οργάνωση έχει αποκτήσει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, πράγμα που πρέπει να κάνει τη διεθνή κοινότητα να την πάρει ακόμη περισσότερο στα σοβαρά απ' ό,τι στο παρελθόν»...

«Τρομο-υστερία» μεθοδεύει η ΕΕ

Χτες ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρότεινε την έκτακτη σύνοδο των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να συντονίσουν την απάντηση στις επιθέσεις της Μαδρίτης. Ο ντε Βιλπέν πάντως πρόσθεσε ότι πρέπει όχι μόνο να υπάρξει συντονισμός των μέτρων ασφαλείας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά και να εξαλειφθούν οι πηγές της αστάθειας στον κόσμο.

Ακόμη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, κάλεσε χτες τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα «πραγματικά συγκεκριμένο» σχέδιο αντιτρομοκρατικής δράσης κατά την επόμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 του Μάρτη στις Βρυξέλλες. Επίσης, ο Πρόντι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΕ να διορίσει έναν ειδικό επίτροπο με αρμοδιότητες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Εξάλλου, την πρόταση για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών επανέλαβε χτες από τη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Ερνστ Στράσερ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ε. Στράσερ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι κάποια «νήσος των μακαρίων», αλλά «στόχος επιθέσεων τρομοκρατών» και ως εκ τούτου είναι «αναγκαίες μεγαλύτερες επενδύσεις σε μια δικτύωση των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών».

Τέλος, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επικύρωση από το σύνολο των κρατών-μελών του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των κατηγορουμένων για εγκληματικές ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ