ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΕΔΚΕ
Στην ίδια ρότα της φορομπηχτικής πολιτικής

Αόριστες υποσχέσεις από τον υπουργό για τους παρακρατηθέντες πόρους. Τοπική φορολογία ζητά η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ

Το δήθεν σεβασμό τους στο νόμο 1828, που διέπει τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), στην καταστρατήγηση του οποίου συνέβαλαν αμφότερες πλευρές, διατύπωσαν χτες η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ - συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Αθ. Νάκο και τον γενικό γραμματέα, Θ. Βεζυργιάννη - ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, υποσχέθηκε τη σταδιακή, από το 2005, απόδοση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που έχουν παρακρατηθεί από τους δήμους και τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει στα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Ξέχασε» ο νέος υπουργός πως το κόμμα στο οποίο πρόσκειται πρωτοστάτησε στην καταστρατήγηση του νόμου, παρακρατώντας με το «καλημέρα» της εφαρμογής του, το 1990, περίπου 20.185 ευρώ από τους ΚΑΠ, τακτική που συνέχισε το ΠΑΣΟΚ. Προσπέρασε ότι οι αιρετοί που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, σε πλήρη σύμπνοια με τις υπόλοιπες παρατάξεις της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - δεν προέβησαν σε καμία ουσιαστική διεκδίκηση των παρακρατημένων, παρά χρησιμοποίησαν αυτήν ακριβώς την κλοπή ως «δικαιολογία» για την παραπέρα φορολόγηση των δημοτών, επιλογή που διέπει τα περισσότερα επίσημα κείμενα και αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, κάτω από το μανδύα της «οικονομικής αυτοτέλειας». Επιλογή που επαναφέρεται από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ στο υπόμνημα που κατέθεσε χτες στον υπουργό, στο οποίο σημειώνεται το αίτημα για «την καθιέρωση ίδιων πόρων με τοπική φορολογία».

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου δε διευκρίνισε πώς και πότε θα δοθούν τα παρακρατημένα. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι αρνήθηκε ουσιαστικά την απόδοση των περίπου 159 εκατομμυρίων ευρώ που υπολείπονται να δοθούν στους δήμους, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι προηγούμενες ηγεσίες Εσωτερικών και Οικονομικών. Οπως είπε χτες ο Π. Παυλόπουλος, ο προϋπολογισμός του 2004 είναι δεσμευτικός, που σημαίνει ότι τίποτα επιπλέον - ή μάλλον από αυτά που δικαιούνται - δε θα δοθεί στους δήμους. Σημειώνουμε πως η νέα ηγεσία υπολογίζει τα παρακρατημένα από το 1997 και όχι από το 1990, οπότε και πρωτοεφαρμόστηκε ο νόμος, επειδή μετά την παρέλευση συγκεκριμένων ετών, τα χρέη παραγράφονται. Κατά τα άλλα, ο νέος υπουργός είπε ότι ο νόμος 1828 είναι αδιαπραγμάτευτος και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.

Ανοίγει ο Κώδικας

Από την αρχή θα συζητηθεί το θέμα του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς, όπως είπε χτες ο Π. Παυλόπουλος, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία του προγράμματος της ΝΔ, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Κώδικα που έχει διαμορφωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά είναι το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών πλειοψηφιών. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, εφόσον έχει συγκεντρώσει το 42% των ψήφων. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί Επιτροπή η οποία μέχρι τέλος του 2004 θα έχει ολοκληρώσει το έργο της και ζήτησε από την ΚΕΔΚΕ να καταθέσει τις προτάσεις της μέχρι τις 15 Απρίλη.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Προσλαμβάνει απασχολήσιμους με 300 ευρώ το μήνα!

Το σχετικό πρόγραμμα υπερψηφίστηκε από τις προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρατάξεις

Τέσσερις ώρες δουλιά τη μέρα, 300 ευρώ το μήνα, για ένα χρόνο, επιφυλάσσει ο Δήμος Πάτρας σε 43 εργαζόμενους τους οποίους αναμένεται να προσλάβει το επόμενο διάστημα. Αυτό αποφασίστηκε και με τη «βούλα» από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, προχτές το βράδυ, όταν το σχετικό «πρόγραμμα» μερικής απασχόλησης έφερε προς ψήφιση η δημοτική αρχή που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ (Καράβολας) και υπερψηφίστηκε και από την παράταξη της ΝΔ (Φλωράτος).

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μοχλό για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, υλοποιώντας ταυτόχρονα την κυβερνητική πολιτική. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μερικής απασχόλησης - το οποίο έχει ψηφιστεί και από άλλους δήμους (Καλαμάτα κ.ά.) - αντιτάχθηκε μόνο η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι».

Στο πρόγραμμα αυτό με τίτλο «Μερική απασχόληση - παροχή κοινωνικών υπηρεσιών» θα προσληφθούν 43 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση για διάστημα ενός χρόνου για την «υλοποίηση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα (Κοινωνική Μέριμνα - ΚΔΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, Κοινωνική Ενσωμάτωση Μεταναστών - Πολιτική Προστασία, Φύλαξη Σχολικών Κτιρίων, Αγροτική Ανάπτυξη, Προστασία Περιβάλλοντος, Υγεία - Πρόνοια)». Η δαπάνη για την απασχόληση των 43 εργαζομένων θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανέρχεται στο ποσό των 301.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της Κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι», Κώστας Πελετίδης, υπογράμμισε πως «η δημοτική αρχή, ξεχνώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του δήμου, έσπευσε πρώτη να υλοποιήσει το αντεργατικό σχέδιο που προωθεί το μεγάλο κεφάλαιο στην ΕΕ και στη χώρα μας και είναι θλιβερό το κατάντημά τους να πρωτοστατούν στο να υπάρχουν εργαζόμενοι - επιστήμονες στο δήμο με τέτοιες πανάθλιες αμοιβές και συνθήκες» και κατέληξε τονίζοντας: «Οσοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για να έχουν οι εργαζόμενοι δικαιώματα δεν μπορεί παρά να ανατριχιάζουν με αυτού του είδους τις αποφάσεις. Εμείς παλεύουμε ώστε η κοινωνική πολιτική να ασκείται υπό την αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να είναι δωρεάν, με εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, με πλήρη δικαιώματα και μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους».

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΓΙΑΝΗΣ
Χωρίς δημοτική αρχή

«Ακέφαλος» έχει μείνει εδώ και ένα μήνα ο Δήμος Γόργιανης στο Νομό Γρεβενών, ύστερα από την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης να κηρύξει έκπτωτη τη δημοτική αρχή, με το αιτιολογικό ότι στις προηγούμενες εκλογές η παράταξη που πλειοψήφησε δεν πληρούσε στο ψηφοδέλτιό της την προβλεπόμενη από το νόμο ποσόστωση των γυναικών.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση εκδόθηκε στις 9 Φλεβάρη, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει μέχρι σήμερα ορίσει υπηρεσιακό δήμαρχο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου, με τελικούς αποδέκτες τους δημότες και τους εργαζόμενους του Δήμου.

Το τακτικό προσωπικό παραμένει απλήρωτο, όπως και οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠ και τη Δημοτική Επιχείρηση, αφού ο δήμαρχος δε δικαιούται πλέον να υπογράψει τη μισθοδοσία τους. Η συγκομιδή των σκουπιδιών έχει σταματήσει, ενώ οι δημότες αδυνατούν να πάρουν ακόμα και μια βεβαίωση ή πιστοποιητικό από τις υπηρεσίες του Δήμου. Τεράστια είναι τα προβλήματα και στη μετακίνηση των αγροτικών ιατρών αλλά και των υπαλλήλων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις δημοτών που κινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες για επιδοτούμενα προγράμματα σχετικά την εργασία τους, καθώς ο Δήμος αδυνατεί να εκδώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Γόργιανης με ευθύνη της Περιφέρειας καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι του Δήμου, ζητώντας να οριστεί άμεσα υπηρεσιακός δήμαρχος, ο οποίος θα μεριμνήσει και για την ομαλή διεξαγωγή των νέων εκλογών που ορίστηκαν από τη Νομαρχία για τις 28 Μάρτη.

Δεν καταργείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα καταργηθεί ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) μετέφερε στους νομάρχες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος. Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες στα γραφεία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), ο υπουργός είπε ότι η ΝΑ θα συνεχίσει να αποτελεί το β' βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα, η πρόεδρος της Ενωσης, Φ. Γεννηματά, στο υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό υπερασπίζεται τους σχεδιασμούς της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για ενσωμάτωση της ΝΑ στην Περιφέρεια. Ο υπουργός ζήτησε από την ΕΝΑΕ να καταθέσει τις προτάσεις της για τις θεσμικές αλλαγές μέχρι τις 10 Απρίλη. Κατά τα άλλα, η Φ. Γεννηματά έθεσε το ζήτημα των υπαλλήλων στις Νομαρχίες, η σύμβαση των οποίων λήγει. Από το υπουργείο σημείωναν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια οι υπάλληλοι αυτοί να συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο του υπάρχοντος προϋπολογισμού, τον οποίον δεν ψήφισε η ΝΔ.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο πνέει τα λοίσθια

Η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, μετά από τόσες περιπέτειες, από εργαλείο ανάπτυξης υποβιβάζεται σε έναν απλό εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων υποθηκοφυλακείων, πράγμα που ισοδυναμεί με ουσιαστική κατάργησή του!

Αυτό επιβεβαιώνεται και από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ Μ. Μπαρνιέ σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος αναφέρει ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί μόνο με 110 εκατ. ευρώ μέχρι το 2006 (από τα οποία η ΕΕ θα δώσει μόνο το 50%, δηλαδή μόνο 55 εκατ. ευρώ) και ότι τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν στη ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, δηλαδή για τη δημιουργία μίας ψηφιακής βάσης δεδομένων, που θα περιλαμβάνει εμπράγματα δικαιώματα που επί του παρόντος είναι καταγεγραμμένα σε χαρτί σε αυτά!

Από κει και πέρα ο Επίτροπος δήλωσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσουν δύο ακόμη φάσεις ολοκλήρωσης του προγράμματος που υπολογίζεται ως το 2013. Συγκεκριμένα, σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η νομική επικύρωση των εγγραπτέων δικαιωμάτων, και, τρίτον, η «προετοιμασία και εμπορία δευτερευόντων προϊόντων και υπηρεσιών», που προφανώς θα καλείται να πληρώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος, όχι βέβαια με τα 20 ευρώ, όπως ισχυρίστηκε η πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ