ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέζουν για «λύση» οι ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζ. Μπους με Κ. Καραμανλή

Ασφυκτικό χαρακτήρα προσλαμβάνουν οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της ΝΔ, για να υπάρξει «λύση» στο Κυπριακό στη βάση του «σχεδίου Ανάν» μέχρι την 1η Μάη.

Χαρακτηριστικό του κλίματος και των διαθέσεων των Αμερικανών είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπους έθεσε για δεύτερη φορά το θέμα μέσα σε λίγες μέρες στον Κ. Καραμανλή. Σε 15λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος αξίωσε να βρεθεί άμεσα λύση στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να βοηθήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα όσα διαδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου, απάντησε ότι η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη, λειτουργική και εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε ότι ο Κ. Καραμανλής αποδέχτηκε την πρόσκληση του Κόφι Ανάν και θα παραστεί στις «διευρυμένες συνομιλίες» για το Κυπριακό, που θα γίνουν στις 28 Μάρτη, στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Στις διευρυμένες συνομιλίες, Ελλάδα και Τουρκία θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο πρωθυπουργών, καθώς και ο Τ. Ερντογάν αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια στάση θα κρατήσει «μέχρι τέλους» ο Κ. Καραμανλής και αν θα γίνει «αγωγός πιέσεων» προς τη Λευκωσία. Συνεργάτες του αποκλείουν το τελευταίο και δηλώνουν ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά, στη βάση της θέσης για λύση του Κυπριακού εντός του κοινοτικού κεκτημένου «χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις».

Στην κατεύθυνση αυτή, συνηγορούν και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι «το μήνυμα που θέλω να δώσω και να μεταφέρω στον κυπριακό λαό είναι ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας είναι απόλυτη και αμέριστη». Μάλιστα, ανέφερε πως «η θέση του πρωθυπουργού είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με διεκδικητικό τρόπο, επιδιώκοντας μια λύση που να επιτρέπει την επανένωση της Κύπρου, ώστε, με την ένταξή μας την 1η Μάη, να εντάσσεται και ενωμένο το νησί». Στην ερώτηση, αν η συμμετοχή του Κ. Καραμανλή στην τετραμερή στις 28 του μήνα σημαίνει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τη λύση, απάντησε ότι «θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία». Αν η Τουρκία, είπε, επιδείξει διαλλακτικό πνεύμα, με όσα τουλάχιστον διακηρύσσει, υπάρχουν οι ελπίδες να υπάρξει και η λύση. Ταυτόχρονα, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι η λύση θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσει η Λευκωσία: «Εξαρτάται και από εμάς». Ανέφερε ακόμα ότι δεν ήταν προαποφασισμένο από τη Νέα Υόρκη, αν θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας στην τελική φάση και ότι η απόφαση ελήφθη «μετά την επιστολή του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, που προσωπικά πλέον προσκαλεί, τόσο τον κ. Ερντογάν, όσο και τον Ελληνα πρωθυπουργό να είναι παρόντες στις 28 Μαρτίου και μετά».

Προβληματισμένη η Λευκωσία

Η απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να μη μεταβεί στην Ελβετία για την τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό (24 - 29 Μάρτη, με τη συμμετοχή των ηγεσιών Ελλάδας, Τουρκίας και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου) προβληματίζει την κυπριακή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την απόφαση του κατοχικού ηγέτη «παιγνίδια ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν ήθελε ποτέ να λυθεί το Κυπριακό». Συνέστησε ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, αλλά και εγρήγορση και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το ίδιο ζήτημα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε πως η απόφαση Ντενκτάς να μην παραστεί στις συνομιλίες προκαλεί επιπλοκές επί της ουσίας, αλλά και επί της διαδικασίας. Οτι το όλο θέμα εγείρει ουσιαστικά, αλλά και διαδικαστικά προβλήματα. Οι συνομιλίες διεξάγονταν πάντοτε στο επίπεδο των δυο κοινοτήτων και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ντενκτάς τώρα αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό των δικών μας θέσεων και αποφάσεων, σημείωσε.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δύο οι εισηγήσεις στην ΚΠΕ

Και στις δύο ομολογείται πως στόχος ήταν το ΚΚΕ

Επί δύο κειμένων-εκτιμήσεων των εκλογικών αποτελεσμάτων θα κληθεί να τοποθετηθεί η ΚΠΕ του Συνασπισμού που συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Τα δύο κείμενα - της πλειοψηφίας της ΠΓ το ένα και το δεύτερο των Σπ. Λυκούδη και Γ. Μπαλάφα, που υποστηρίχτηκε και από τους Θ. Μαργαρίτη, Μ. Παπαγιαννάκη και Κ. Πουλάκη - δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα και με την πρώτη ματιά γίνεται φανερή η προσπάθεια άμβλυνσης των διαφορών.

Και στις δύο εισηγήσεις καταγράφονται ως ικανοποιητικές οι εκλογικές επιδόσεις του Συνασπισμού και αναγνωρίζεται η συνεισφορά των δυνάμεων που εκφράστηκαν μέσα από τα ψηφοδέλτιά του. Βεβαίως, η εισήγηση της μειοψηφίας, όπως αναμενόταν, διαθέτει πιο έντονο το στοιχείο της κριτικής στις επιλογές της πλειοψηφίας. Η αναγνώριση αυτή δε θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται με την επισήμανση της ανάγκης να συνεχιστεί η συνεργασία, πολύ περισσότερο που αυτή αντιμετωπίζεται ως το όχημα «της αλλαγής των συσχετισμών μέσα στην Αριστερά», σε βάρος δηλαδή του ΚΚΕ, που όπως ομολογεί η εισήγηση της μειοψηφίας ήταν ένας στόχος που δεν επιτεύχθηκε σ' αυτές τις εκλογές. Αλλά και στο κείμενο της πλειοψηφίας σημειώνεται πως τα εκλογικά αποτελέσματα «δεν άλλαξαν τον γενικότερο συσχετισμό των δυνάμεων αλλά και το συσχετισμό στο χώρο της Αριστεράς». Και τα δύο κείμενα αποφαίνονται υπέρ της συντηρητικής στροφής της ελληνικής κοινωνίας ως παράγοντα καθορισμού του εκλογικού αποτελέσματος.

Στην εισήγηση της πλειοψηφίας αποδίδονται στο ΚΚΕ «προσπάθειες για κοινοβουλευτική εξαφάνιση του ΣΥΝ», ενώ εμμέσως πλην σαφώς το ΚΚΕ εγκαλείται και για την εκλογική ενδυνάμωση της ΝΔ, αφού επισημαίνεται ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους η λαϊκή δυσαρέσκεια εκφράστηκε υπέρ της και «ο κατακερματισμός της Αριστεράς». Η πλειοψηφία εκτιμά πως οι επιλογές της δικαιώθηκαν και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να παραιτηθεί απ' αυτές. Απεναντίας προαναγγέλλει δράση για τη διαμόρφωση ενός «ισχυρού ΣΥΝ», με εμβάθυνση «της αριστερής ταυτότητας και ενωτικό λόγο προς τον κόσμο της Αριστεράς, τις ηγεσίες των αριστερών κομμάτων, τον αριστερό κόσμο του ΠΑΣΟΚ».

Αναφορικά με το ότι δεν επιτεύχθηκε η εκλογή του Γ. Μπανιά η πλειοψηφία εκτιμά πως «δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα» και τονίζει πως «πρέπει να αναζητηθούν όλοι οι πρόσφοροι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει προκύψει».

Η μειοψηφία με τη σειρά της εκφράζει την πεποίθησή της πως ο ΣΥΝ μπορεί «να αναδειχτεί σε κέντρο έλξης του ευρύτερου κόσμου της δημοκρατικής Αριστεράς». Εκτιμά πως η είσοδος στη Βουλή οφείλεται «στους πάντες, μέλη, φίλους και συμμάχους», παρότι όπως τονίζεται η συμμαχία «δεν επέδειξε κάποια ιδιαίτερη δυναμική ούτε άλλαξε τους συσχετισμούς εντός της Αριστεράς σε σχέση με το ΚΚΕ, όπως υποστηρίχτηκε στη φάση της συγκρότησής του. Αλλά αυτά ας τα εξηγήσουν άλλοι»!

Προειδοποιεί ακόμα πως «η ανανεωτική Αριστερά δεν μπορεί να κινείται συνεχώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» και ζητά μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής λειτουργίας των οργανώσεων, οι οποίες «δε συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών κατευθύνσεων του κόμματος». Ενόψει των ευρωεκλογών προτρέπει σε «σταθερότητα στις ευρωπαϊκές μας πολιτικές, στην ευρωπαϊκή μας φυσιογνωμία και στις θέσεις του ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς», ενώ, τέλος, διατυπώνει τη θέση για αναβολή του τακτικού συνεδρίου - το οποίο ήδη έχει αναβληθεί μία φορά - για μετά τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα το φθινόπωρο.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δικάζονται στελέχη της ΚΝΕ

Κατηγορούνται γιατί... προπαγάνδιζαν το 26ο Φεστιβάλ «ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ»

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από μήνυση της αστυνομίας, κάθονται σήμερα, Παρασκευή 19 Μάρτη, στο Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, 3 στελέχη της ΚΝΕ στη Μεσσηνία, επειδή το 2000 έγραφαν συνθήματα σε τοίχους.

Τα στελέχη της ΚΝΕ είχαν συλληφθεί από άνδρες της αστυνομίας στις 24 Ιούλη του 2000 στην Κυπαρισσία, επειδή προπαγάνδιζαν το 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η παραπομπή τους σε δίκη, επειδή έγραψαν «26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή», έχει προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στη Μεσσηνία, καθώς στο νομό είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο να διώκεται η πολιτική προπαγάνδα των κομμουνιστών και να μένει στο απυρόβλητο η δράση των άλλων κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγους μήνες πριν, στις εθνικές εκλογές, η Κυπαρισσία είχε «βομβαρδιστεί» από συνθήματα και αφίσες του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη - ορισμένες απ' αυτές είχαν τοποθετηθεί ακριβώς μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα της Κυπαρισσίας - χωρίς η τελευταία να έχει ενοχληθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ, ο γραμματέας Δημήτρης Οικονομάκος τόνισε πως «αυτή η δίωξη όπως και οι προηγούμενες, ειδικά σε όσους αντιστέκονται σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, δεν πρόκειται να μας φοβίσουν και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πολιτική μας δράση, δίνοντας το μήνυμα στη νεολαία πως συνεχίζουμε αγωνιστικά και σταθερά στο πλευρό της εργατικής τάξης και της νεολαίας». Στη συνέχεια κάλεσε τους φορείς της Μεσσηνίας να καταδικάσουν με κάθε τρόπο τη νέα αυτή πολιτική δίωξη και ταυτόχρονα κάλεσε το λαό και τη νεολαία της Καλαμάτας να εκδηλώσουν ενεργά τη συμπαράστασή τους μπροστά στο δικαστήριο, σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ