ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Ολοι γνώριζαν ότι το κτίριο ήταν επικίνδυνο

Με τις μαρτυρίες 15 συγγενών των 39 νεκρών της ΡΙΚΟΜΕΞ, μετά το σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999, συνεχίστηκε χτες η δίκη των κατηγορούμενων μηχανικών Νικολάου Σχολίδη, Αλέξανδρου Ντόβα, Αδαμάντιου Βασιλάκη και Εμμανουήλ Κοτζαστράτη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Παρά τον πόνο τους βρήκαν το θάρρος να καταθέσουν ότι το κτίριο ήταν επικίνδυνο, αφού έλειπαν κολόνες, ότι κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Να πουν για την «κόκκινη γραμμή στο πάρκινγκ» εξαιτίας της έλλειψης αντιστήριξης του τοίχου δίπλα στο ρέμα της Χελιδονούς. Για το σεισμό (σσ αναφέρθηκε και στη δίκη της ΦΑΡΑΝ) που έγινε τρεις μέρες μετά το μεγάλο και ο οποίος αν και δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, έκανε το συγκεκριμένο κτίριο να τρέμει τόσο, που όλοι οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και βγήκαν στο δρόμο. Να πουν τέλος για τον πρόχειρα στηριγμένο ημιώροφο, όπου εργάζονταν περίπου 40 άτομα από τις δύο εταιρίες (ΕΣΤΙΑ και ΡΙΚΟΜΕΞ), χωρίς να υπάρχει έξοδος κινδύνου.

Η μάρτυρας Κ. Σοφίδου, δεν έδωσε χτες το «παρών» για να συνεχίσει την κατάθεσή της. Οπως τόνισαν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και υποστηρίζεται από ψυχολόγους προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει και να δώσει συνέχεια στην κατάθεσή της στο Ολοι οι μάρτυρες έδωσαν στις καταθέσεις τους το στίγμα της επικινδυνότητας του κτιρίου και της εργοδοτικής ασυδοσίας. Από αυτές ξεχώρισαν οι μαρτυρίες της Δ. Χατζηδημητρίου και του Ι. Τζαβέλλα. Η πρώτη έφερε ένα κομμάτι από τα σίδερα που υπήρχαν στις πλάκες, χαρακτηρίζοντάς το ως λεπτό και σκουριασμένο. Οπως τόνισε, ένα τμήμα της πλάκας υπάρχει ακόμα στο σημείο για τους δύσπιστους, ενώ πρόσθεσε πως το κτίριο έπεσε σε δευτερόλεπτα. Ο Ι. Τζαβέλας, επισήμανε πως οι εργαζόμενοι είχαν διαμαρτυρηθεί στους ιδιοκτήτες της ΡΙΚΟΜΕΞ, ότι ο ημιώροφος όπου δούλευαν αντιμετώπιζε προβλήματα, αλλά είχαν πάρει την απάντηση ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης, πώς οι ιδιοκτήτες είναι δυνατόν να γνώριζαν τους κινδύνους που έκρυβε το κτίριο και άφηναν συγγενικά τους πρόσωπα να εργάζονται εκεί, ο Ι. Τζαβέλας απάντησε ότι είχαν γνώση του κινδύνου που έκρυβε η κακή κατασκευή, αλλά δεν έλεγαν τίποτα.

«Κάμερα - χαφιές» στη Νομαρχία Κοζάνης

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Την έντονη διαμαρτυρία της για την εγκατάσταση κάμερας παρακολούθησης στο σαλόνι εισόδου της Νομαρχίας Κοζάνης, χωρίς μάλιστα να προϋπάρξει συζήτηση και απόφαση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

«Αυτό αποτελεί μια μείζονος σημασίας αντιδημοκρατική ενέργεια, η οποία βαρύνει, προς το παρόν, τον νομάρχη Κοζάνης κ. Ανδρεάδη. Δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο νομάρχης μπήκε στο χορό της τρομοϋστερίας, που έντεχνα αξιοποιείται και καλλιεργείται, ιδιαίτερα τελευταία, με τα "έργα και τις ημέρες" της "ασφάλειας" των Ολυμπιακών Αγώνων», επισημαίνεται.

Η ΝΑΣ θεωρεί ότι το θέμα αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και ζητά την άμεση απομάκρυνση της κάμερας - χαφιέ από τη Νομαρχία, καθώς, όπως γράφει, δε συνέτρεχε κανένας σοβαρός λόγος τοποθέτησής της.

«Δεν είναι τόσο αθώα αυτή η κίνηση, σημειώνεται, ούτε οι προθέσεις τόσο αγνές. Οι πολίτες είναι πιο έμπειροι τώρα και πιο πολύ υποψιασμένοι, γι' αυτό δικαιολογημένα δε θέλουν τις κάμερες που μπαίνουν παντού στη ζωή τους... Ζητάμε να συνεδριάσει άμεσα το ΝΣ Κοζάνης για το θέμα αυτό. Καλούμε τους εργαζόμενους της Νομαρχίας και τους άλλους φορείς του νομού να αντιδράσουν συντονισμένα για να μην μπουν στο μάτι του νέου κυκλώνα, της τρομοκρατικής κάμερας».

Στα δύο χώρισε τη Μενεμένη ο ΟΣΕ!

Οι κάτοικο προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις

Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι κάτοικοι ενός συνοικισμού του Δήμου Μενεμένης Θεσσαλονίκης, αν άμεσα δεν υπάρξει δέσμευση από τον ΟΣΕ για τη δημιουργία υπόγειας ή υπέργειας διάβασης που να δίνει λύση στο πρόβλημα πρόσβασής τους στο κέντρο του δήμου τους.

Ο συνοικισμός που βρίσκεται στην περιοχή που είναι γνωστή και ως «Τρεις Γέφυρες», είναι δομημένος κάτω από τις γραμμές του ΟΣΕ. Χρόνια τώρα οι κάτοικοι απαιτούν περίφραξη των σιδηροδρομικών γραμμών για την προστασία τους αλλά και δημιουργία ασφαλούς διάβασης για την πρόσβασή τους στο κέντρο και τις άλλες περιοχές του δήμου που βρίσκονται πάνω από τις γραμμές του ΟΣΕ, σε απόσταση 100 - 200 μέτρων. Τελικά ο ΟΣΕ προχώρησε στην ικανοποίηση του ενός μόνο αιτήματος. Περιέφραξε τις σιδηροδρομικές γραμμές, και έθεσε σε «απομόνωση» τον συνοικισμό, όπου ζουν περίπου 500 οικογένειες.

Και ενώ μέχρι πριν οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να διασχίζουν τις γραμμές του τρένου - με ό,τι κινδύνους επιφύλασσε αυτό - προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο δήμο, στα σχολεία, στα ιατρεία, στο ΚΑΠΗ, στην αγορά κλπ., τώρα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε καθημερινή βάση, επειδή ο ΟΣΕ δε θέλει να επωμιστεί το οικονομικό κόστος για την κατασκευή της διάβασης.

Κι άλλη πυρκαγιά στο Αγιο Ορος

Σε αναμμένο καντήλι αποδίδονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα αίτια της νέας πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Αγιο Ορος προκαλώντας ζημίες στο καμπαναριό του ιστορικού ιερού ναού του Πρωτάτου, στις Καρυές. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο καμπαναριό και απείλησε το ναό, που ανεγέρθηκε το 10ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 14ο. Το καμπαναριό του Πρωτάτου ανεγέρθηκε το 16ο αιώνα, ενώ μέσα στην εκκλησία υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας ιερά κειμήλια, μεταξύ των οποίων η εικόνα «Αξιον Εστί».

«Φύλλο συκής» και Σπ. Βούγιας

Φύλλο συκής για την ανυπαρξία αντιπολιτευτικού λόγου αναζητά ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας. Ετσι απηύθυνε πρόσκληση για... συνεργασία της αντιπολίτευσης, τώρα που το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κυβέρνηση και άλλαξαν οι συνθήκες.

Ο Σπ. Βούγιας, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενοχλήθηκε όταν ο Αγάπιος Σαχίνης αρνήθηκε την «πρόσκληση» δηλώνοντας πως η παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» δε θα γίνει «φύλλο συκής». Και μέσα από πολιτικούς ακροβατισμούς κατέληξε να κατηγορεί τον Αγ. Σαχίνη για «προσωπική εμπάθεια» και για «στήριξη» και «συγκάλυψη» του έργου της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του χώρου του, της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», άρχισε να πετά λάσπη, ελπίζοντας ότι κάπου θα πιάσει. Ξεχνά όμως πως πιασμένοι χέρι χέρι, χρόνια τώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν μπαλάκι και ενέπαιζαν τους εργαζόμενους του Δήμου που διεκδικούσαν την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας. Ξεχνά πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από κοινού έχουν προωθήσει και στηρίξει όλες τις επιλογές, που οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση στην αποψίλωσή της από τον κοινωνικό της ρόλο και τη μετατρέπουν ολοένα με μεγαλύτερη ταχύτητα σε «Αυτοδιοίκηση ΑΕ».

Η «κοντή» μνήμη, ευτυχώς, είναι μόνο χαρακτηριστικό των δικομματικών συνεταίρων. Ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, που χρόνια τώρα νιώθει το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη του, έχει συσσωρευμένη πείρα. Και αυτός τελικά θα κρίνει τη συνέπεια λόγων και έργων του καθένα.


Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ