ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Χορός» συμβάσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων

Το Κλειστό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι
Το Κλειστό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι
Την ίδια μέρα που η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά ομολογούσε ότι τα Ολυμπιακά έργα έχουν ήδη υπερβεί κατά 50% τους αρχικούς προϋπολογισμούς τους, υπογραφόταν από την Ειδική Υπηρεσία Ολυμπιακών Εργων, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, μία νέα - συμπληρωματική - σύμβαση ύψους 8,158 εκατ. ευρώ (2,7 δισ. δρχ.) που αφορά το έργο «Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και Ρυθμικής Γυμναστικής Γαλατσίου».

Ετσι, η νέα ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει ακάθεκτη το... έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και μοιράζει δισεκατομμύρια στους εργολάβους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη σύμβαση είχε εγκριθεί προεκλογικά και υπεγράφη μόλις πριν από λίγες μέρες.

Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του γυμναστηρίου, την κατασκευή των οδικών προσβάσεων στο γυμναστήριο, δεντροφυτεύσεις, τη δημιουργία χώρου στάθμευσης 200 θέσεων και την πεζογέφυρα επί της Βεΐκου. Το έργο θα παραδοθεί στις 22 Ιούλη. Υπενθυμίζεται ότι το «Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και Ρυθμικής Γυμναστικής Γαλατσίου», προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ, παραδόθηκε από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία τα πρώτα test events που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.

Μία ακόμα σύμβαση μεταξύ της «Αθήνα 2004» και της κοινοπραξίας «J&P-Αβαξ» υπεγράφη και αφορά τη μίσθωση αγαθών και την παροχή συναφών, παρακολουθηματικών υπηρεσιών - εργασιών για τις «Αθλητικές Διοργανώσεις του 2004», τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, προϋπολογισμού 21,7 εκατ. ευρώ.

Στο έργο περιλαμβάνονται όλες οι προσωρινές εγκαταστάσεις που θα γίνουν σε 20 Ολυμπιακά Κέντρα ανά την Ελλάδα για την τέλεση των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων και οι οποίες θα διατηρηθούν ως την 31η Αυγούστου 2004 ή για όσες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2004.

Μία τρίτη σύμβαση υπεγράφη επίσης από την «Αθήνα 2004» για τη σύμβαση που αφορά την προμήθεια με μίσθωση λυομένων κερκίδων, εδράνων και εξεδρών και την παροχή συναφών, παρακολουθηματικών υπηρεσιών - εργασιών για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ. Στο έργο περιλαμβάνεται η προμήθεια με μίσθωση λυομένων κερκίδων, εδράνων Τύπου/ανταποκριτών, εδράνων ραδιοτηλεοπτικών μέσων και εξεδρών τηλεοπτικής κάλυψης σε 11 Ολυμπιακά Κέντρα ανά την Ελλάδα και πρέπει να έχουν τοποθετηθεί εξοπλισμένες για πλήρη λειτουργία έως την 1 Ιούλη 2004, ενώ η περίοδος μίσθωσης έχει διάρκεια έως τις 30 Σεπτέμβρη 2004.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Εξέτασε Ολυμπιακά... τρομο-σενάρια

Τη δεύτερη συνεδρίασή του πραγματοποίησε χτες το Συντονιστικό Συμβούλιο Ολυμπιακής Ασφάλειας, με προεδρεύοντα τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, τα μέλη του Συντονιστικού ενημερώθηκαν για την πορεία και τις προτεραιότητες του Σχεδιασμού Ολυμπιακής Ασφάλειας, ενώ συζητήθηκαν και θέματα σύνθεσης και αρμοδιοτήτων του.

Η πρώτη του συνεδρίαση είχε γίνει στην άσκηση «Ασπίς του Ηρακλέους» όπου είχαν συμμετάσχει και 400 Αμερικανοί στρατιωτικοί, ενώ «συμβουλές» για αυτή είχαν δώσει εμπειρογνώμονες από τη Μ. Βρετανία, το Ισραήλ, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ισπανία και τη Ρωσία. Σε αυτή αντιμετωπίστηκαν κρίσεις όπως βομβιστικές επιθέσεις, αεροπειρατείες, εντοπισμός υπόπτων δεμάτων στο αεροδρόμιο των Σπάτων, χτυπήματα με βιολογικά και χημικά όπλα αλλά και διαδηλώσεις έξω από ξένες πρεσβείες.

Αρμοδιότητες του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας είναι οι εκτιμήσεις κρίσεων, η συνεργασία με τη ΔΟΕ, η διαμόρφωση της επικοινωνιακής τακτικής αντιμετώπισης της κρίσης, η λήψη αποφάσεων για επεμβάσεις ειδικών δυνάμεων, εκκένωσης ή αποκλεισμού χώρων καθώς και για τη συμμετοχή στο χειρισμό της κρίσης μη κυβερνητικών οργανώσεων και φορέων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί: Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης, Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, καθώς επίσης η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου. Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν ακόμα ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φώτης Νασιάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ, Παύλος Αποστολίδης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων Βασίλειος Κωνσταντινίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αναζητείται συντονισμός

Πέρα από τις καθυστερήσεις στα Ολυμπιακά Εργα και τα «πανωπροίκια» δισεκατομμυρίων για τις «επιταχύνσεις» των εργολάβων, ένα άλλο «αγκάθι» που απασχολεί την κυβέρνηση είναι ο συντονισμός των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται στη διοργάνωση.

Ακριβώς αυτό το θέμα, δηλαδή η συγκρότηση ομάδας εργασίας για το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, ήταν το αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, Μεταφορών Μ. Λιάπη, της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά, του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλου, της προέδρου του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, των γενικών γραμματέων Δημοσίων Εργων Γ. Τρυφωνίδη και Ολυμπιακών Αγώνων Σπ. Καπράλου, του εντεταλμένου συμβούλου του «Αθήνα 2004» Γ. Πυργιώτη, καθώς και του γενικού διευθυντή του υπουργείου Πολιτισμού Δ. Στάμου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, αντικείμενο της ομάδας εργασίας, της οποίας επικεφαλής τέθηκε ο Σπ. Καπράλος, είναι να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις και να γίνεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων φορέων και υπουργείων, που έχουν σχέση με το λειτουργικό κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οπως φάνηκε από τις δηλώσεις, τόσο του Γ. Σουφλιά, όσο και των δύο άλλων υπουργών Μ. Λιάπη και Φ. Πετραλιά, ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν τα θέματα αλληλοεπικαλύψεων και συναρμοδιοτήτων, όσον αφορά στην κατασκευή των έργων, για το οποίο αποφασίστηκε να υπάρχει συντονισμός για το ξεπέρασμά τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συναντήσεις με πρέσβεις ΗΠΑ - Ισραήλ

Διαβεβαιώσεις για την υγειονομική κάλυψη σε όλα τα επίπεδα των Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης στις συναντήσεις του με τους πρέσβεις των ΗΠΑ Τ. Μίλερ και του Ισραήλ Ρ. Αβιράμ.

Ο Νικ. Κακλαμάνης είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους πρέσβεις των δύο χωρών στο γραφείο του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τ. Μίλερ έθεσε το ερώτημα για το τι θα γίνει σε περίπτωση που συμβεί ένα έκτακτο γεγονός, που μπορεί να έχει και μαζικές απώλειες. Ο Νικ. Κακλαμάνης απάντησε ότι υπάρχει η ετοιμότητα τόσο στο ΕΚΑΒ όσο και στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση τόσο αυτού του γεγονότος, όσο και άλλων περιστατικών.

Με την Αμερικανό πρέσβη συζήτησαν επίσης και τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ΕΪΤΖ.

Θέλουν ... «επιτυχίες»

Η Ολυμπιακή προετοιμασία ήταν το θέμα που απασχόλησε την δήμαρχο Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη και την υφυπουργό Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά, στη χθεσινή συνάντησή τους στο δημαρχείο. Η Ντ. Μπακογιάννη ισχυρίστηκε πως το ζήτημα είναι «να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό τα έργα, τις εκκρεμότητες τις οποίες έχουμε και να διασφαλίσουμε στους Αθηναίους ότι η Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι μια πόλη, που θα αξίζει τον κόπο να την επισκεφθεί κανείς».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός είπε πως η Αθήνα, ως διοργανώτρια πόλη, έχει «κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο στη διοργάνωση των Αγώνων» και συμπλήρωσε πως το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ δήμου και υπουργείου, αν και προϋπήρχε, μπήκε πλέον σε διαφορετική βάση, αφού «είναι καθοριστικό, ώστε αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας να είναι και πολύ πετυχημένοι και πολύ ασφαλείς Αγώνες και για τους Αθηναίους, αλλά και για τους επισκέπτες και την Ολυμπιακή οικογένεια»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ