ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΒΟΛΟΥ
Τους «ανησύχησε» η περιφρούρηση της απεργίας

Με ανακοίνωσή τους στον τοπικό Τύπο προσπαθούν να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους, ισχυριζόμενοι ότι οι αγώνες «ευθύνονται» για την ανεργία και το κλείσιμο επιχειρήσεων

Την περιφρούρηση της προχτεσινής απεργίας από τα συνδικάτα του Βόλου προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να εξαπολύσει νέα επίθεση στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόλου. Με ανακοίνωσή του στα τοπικά ΜΜΕ, ο Σύνδεσμος διαμαρτύρεται εντόνως, επειδή - όπως ισχυρίζεται - «το δικαίωμα επιλογής στη συμμετοχή ή όχι στην απεργία καταλύθηκε με τον αποκλεισμό της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου από εκπροσώπους συνδικαλιστικών σωματείων».

Κι αφού υποστηρίζει ότι τέτοιες ενέργειες «μας γυρίζουν σε γεγονότα της δεκαετίας του '80, τα οποία προκάλεσαν φυγή επενδυτών από την περιοχή, τραυμάτισαν το επενδυτικό κλίμα, άμβλυναν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νομού και οδήγησαν στην αποεπένδυση και στην ανεργία», εκφράζει το «παράπονό» του που δεν επενέβησαν τα όργανα της Δικαιοσύνης και της Τάξης για την αποκατάσταση της διασαλευθείσας τάξεως.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερή η ανησυχία και έκδηλος ο εκνευρισμός των βιομηχάνων της Μαγνησίας. Αιτία γι' αυτό δεν είναι μόνο η επιτυχία της προχτεσινής απεργίας - σε πολλά εργοστάσια του Βόλου η συμμετοχή έφτασε στο 100% - αλλά και το γεγονός ότι, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, το εργατικό κίνημα της περιοχής άρχισε να δραστηριοποιείται πιο έντονα, προβάλλοντας αγωνιστικά και ταξικά χαρακτηριστικά.

Την τελευταία 15ετία, που στο Εργατικό Κέντρο Βόλου διαφέντευε η διαβόητη «κεντροαριστερή συμμαχία» ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, περνώντας τη λογική των «διαλόγων και των συνεννοήσεων» και την πρακτική των «συμβιβασμών και των ήπιων μορφών αγώνα», οι βιομήχανοι της Μαγνησίας ένιωθαν ήσυχοι, καθώς δεν είχαν πολλά «νταραβέρια» και δεν υπόκεινταν σε μεγάλες πιέσεις. Ομως, μετά την πρόσφατη αποκαθήλωση της «κεντροαριστερής κολεγιάς» στο ΕΚΒ, η οποία «απελευθέρωσε», εν πολλοίς τα εργατικά συνδικάτα και, βεβαίως, κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων, φαίνεται το κλίμα ν' αλλάζει. Αυτό είναι που προκαλεί τις αντιδράσεις των βιομηχάνων, οι οποίοι φοβούνται πολύ για το «τι μέλλει γενέσθαι».

Οσον αφορά στους ισχυρισμούς του Συνδέσμου ότι για τη «φυγή των επενδυτών», την «αποβιομηχάνιση» και την ανεργία, που διογκώθηκαν στη δεκαετία του '80, ευθύνεται το εργατικό κίνημα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επισημαίνουν πως πρόκειται για πρόκληση, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι ήταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις που έκλειναν βιομηχανίες στο Βόλο, π.χ. τη «Βαμβακουργία» κ.ά. και πριμοδοτούσαν τους βιομήχανους να φύγουν και να επενδύσουν εκτός Ελλάδας.

Και, βεβαίως, είναι αναμενόμενο οι βιομήχανοι να στρέφονται προς την Αστυνομία - την κάλεσαν τη μέρα της απεργίας να παρέμβει - και τη Δικαιοσύνη ζητώντας βοήθεια και προστασία από τους απεργούς και το εργατικό κίνημα. Δικό τους είναι το κράτος και τα όργανά του. Ομως, σημειώνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η εργατική τάξη του Βόλου δε «χαμπαριάζει» από απειλές και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην απεργία και συνεχίσει, πιο δυναμικά, τους αγώνες της...


ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Αμεση η διαπλοκή με τους εφοπλιστές

Ξεχειλίζουν η σαπίλα και η διαφθορά μέσα στο Λιμενικό Σώμα την οποία γεννά η διαπλοκή του Σώματος αυτού με το εφοπλιστικό και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο. Διαπλοκή που καλλιεργείται συνειδητά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Είναι κοινό μυστικό ότι άνθρωποι που θα έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κατέχουν υψηλόβαθμα αξιώματα, ενώ όσοι τολμούν να «σηκώσουν κεφάλι» ή θεωρείται ότι «βλάπτουν» τα εφοπλιστικά συμφέροντα βρίσκονται την ίδια στιγμή με μια δυσμενή μετάθεση στην τσέπη. Για παράδειγμα: Στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι για τον Α' υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Πελοπίδα Αγγελόπουλο, όταν υπηρετούσε ως λιμενάρχης, στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας, είχαν διενεργηθεί σε βάρος του Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) τα αποτελέσματα των οποίων ήταν επιβαρυντικά γι' αυτόν. Και όμως ο Π. Αγγελόπουλος φέρει πλέον το βαθμό του υποναυάρχου και από τη θέση που κατέχει, του Α' υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος, είναι αυτός που κρίνει μεταθέσεις και γενικά την εξέλιξη των υφισταμένων του και καθορίζει τη λειτουργία συνολικά του Λιμενικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τις ΕΔΕ, τον Απρίλη του 1989 ο Π. Αγγελόπουλος κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε χρήματα του Δημοσίου τα οποία προορίζονταν για τα έξοδα θέρμανσης του Λιμεναρχείου! Στο «Διά Ταύτα» της ΕΔΕ αναφέρεται ότι ο λιμενάρχης «θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά» και γίνεται η σύσταση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ επειδή στο κτίριο δεν υπάρχει καν εγκατάσταση θέρμανσης! Επίσης έγινε ΕΔΕ της οποίας το «Διά Ταύτα» ήταν η ποινική δίωξη του Π. Αγγελόπουλου επειδή αντί να καταστρέψει, επέστρεψε σε ιδιοκτήτη αλιευτικού σκάφους κατασχεμένο εργαλείο ψαρέματος... Τέλος στις 6 Οκτώβρη 1993, οπότε εκδόθηκε το αποτέλεσμα μίας ακόμα ΕΔΕ για διάφορες καταγγελίες, ο «διενεργήσας την ΕΔΕ» έγραψε στην απόφασή του ότι: «Δεν πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά ή διωχτεί ποινικά ο Αντιπλοίαρχος ΛΣ Αγγελόπουλος Πελοπίδας διότι ήδη έχει γίνει τούτο για ορισμένες πράξεις που αναφέρονται στις καταγγελίες»!

Επιπλέον το 2001, τη χρονιά που έγινε το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», ως γενικός επιθεωρητής της Γενικής Επιθεώρησης Λιμενικού Σώματος (ΓΕΛΣ) και υπεύθυνος των προανακρίσεων καταγράφτηκε η στάση του καθώς τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ των εφοπλιστών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι με ευθύνη του αποκρύφτηκαν και σημαντικά έγγραφα που αφορούσαν τις επιθεωρήσεις για την αξιοπλοΐα του πλοίου. Πρόκειται για ορισμένα απλώς στοιχεία που αφορούν τον Π. Αγγελόπουλο και έρχονται να προστεθούν στα όσα έχουν βγει μέχρι τώρα στο φως για στελέχη του Λιμενικού.

Τρανταχτή απόδειξη της διαπλοκής και της διαφθοράς στο Λιμενικό, επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι πρώην αρχηγοί του Λιμενικού, υπαρχηγοί και κλαδάρχες του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) βρίσκονται αυτή τη στιγμή να είναι διευθυντές σε εταιρίες εφοπλιστών και στο παραμάγαζό τους, όπως είναι ο «Ελληνικός Νηογνώμονας».

Τελευταία και ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή του προηγούμενου Κλαδάρχη του ΚΕΕΠ, Ν. Γιομελάκη, ο οποίος σήμερα είναι διευθυντής στον «Ελληνικό Νηογνώμονα», προφανώς, ως επιβράβευση για την κάλυψη που παρείχε στο «Νηογνώμονα» σε τραγικά ναυάγια όπως αυτό του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Ν. Γιομελάκης, αν και υπάλληλος, διαθέτει βίλα και μάλιστα 5 επιπέδων...


ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕΔΗΝ
Επιμονή στην «ανθυγιεινή» συναίνεση

Αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο κατέθεσαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Ακρως αποκαλυπτική για τη συναινετική τακτική των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Πρωτοβουλίας Υγειονομικών (ΣΥΝ) αποδείχτηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αφού επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμα φορά, η ουσιαστική συμφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική και η χρεοκοπία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τη στιγμή που δρομολογούνται νέα αντιλαϊκά μέτρα, με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της ενίσχυσης των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι συγκεκριμένες ηγεσίες ανακάλυψαν πως η πρόσφατη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη (29.3.2004) έγινε σε θετικό κλίμα και ότι υπήρξαν θετικές απαντήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Από την εισήγηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλη, δεν υπήρξε, ούτε και τυπικά, ουσιαστική αντιπαράθεση με τα όσα είπε ο υπουργός. Κοινός παρονομαστής της στάσης των τριών παρατάξεων είναι η συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ ειδικότερα η ΔΑΚΕ υπερθεμάτισε για την ανταγωνιστικότητα των δημόσιων νοσοκομείων έναντι του ιδιωτικού τομέα. Κατά τ' άλλα και οι τρεις παρατάξεις επέμειναν στην επιδοματική πολιτική, αλλά και στο να δοθεί περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση.

Αντίθετα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατέθεσαν διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει και η νέα κυβέρνηση. Τόνισαν την ανάγκη οι υγειονομικοί να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στο βασικό μισθό, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εκτάκτων, καμία υποχώρηση από δικαιώματα, ενόψει των Ολυμπιακών. Να αγωνιστούν ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, που προωθεί η κυβέρνηση. Κατέθεσαν, επίσης, πρόταση - που δεν έγινε δεκτή - για την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στο δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη.

Εκφραση της ταύτισης των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Πρωτοβουλία Υγειονομικών ήταν και η απαγόρευση που ασκήθηκε σε βάρος της εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενωτικής Κίνησης (ΔΗΣΕΚ) Χρ. Τζουμανίκα, που συνεργάζεται με τους υγειονομικούς του ΠΑΜΕ, να μιλήσει ως εκπρόσωπος της παράταξής της.

Καταγγέλλοντας την τακτική αυτή, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ