Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕΔΗΝ
Επιμονή στην «ανθυγιεινή» συναίνεση

Αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο κατέθεσαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Ακρως αποκαλυπτική για τη συναινετική τακτική των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Πρωτοβουλίας Υγειονομικών (ΣΥΝ) αποδείχτηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αφού επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμα φορά, η ουσιαστική συμφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική και η χρεοκοπία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τη στιγμή που δρομολογούνται νέα αντιλαϊκά μέτρα, με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της ενίσχυσης των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι συγκεκριμένες ηγεσίες ανακάλυψαν πως η πρόσφατη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη (29.3.2004) έγινε σε θετικό κλίμα και ότι υπήρξαν θετικές απαντήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Από την εισήγηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλη, δεν υπήρξε, ούτε και τυπικά, ουσιαστική αντιπαράθεση με τα όσα είπε ο υπουργός. Κοινός παρονομαστής της στάσης των τριών παρατάξεων είναι η συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ ειδικότερα η ΔΑΚΕ υπερθεμάτισε για την ανταγωνιστικότητα των δημόσιων νοσοκομείων έναντι του ιδιωτικού τομέα. Κατά τ' άλλα και οι τρεις παρατάξεις επέμειναν στην επιδοματική πολιτική, αλλά και στο να δοθεί περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση.

Αντίθετα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατέθεσαν διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει και η νέα κυβέρνηση. Τόνισαν την ανάγκη οι υγειονομικοί να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στο βασικό μισθό, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εκτάκτων, καμία υποχώρηση από δικαιώματα, ενόψει των Ολυμπιακών. Να αγωνιστούν ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, που προωθεί η κυβέρνηση. Κατέθεσαν, επίσης, πρόταση - που δεν έγινε δεκτή - για την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στο δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη.

Εκφραση της ταύτισης των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Πρωτοβουλία Υγειονομικών ήταν και η απαγόρευση που ασκήθηκε σε βάρος της εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενωτικής Κίνησης (ΔΗΣΕΚ) Χρ. Τζουμανίκα, που συνεργάζεται με τους υγειονομικούς του ΠΑΜΕ, να μιλήσει ως εκπρόσωπος της παράταξής της.

Καταγγέλλοντας την τακτική αυτή, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ