ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Στη γραμμή του «ρεαλισμού» ΗΠΑ - ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση
  • Νέο τηλεφώνημα από τον Μπους που ζητά στήριξη του «σχεδίου Ανάν», ενόψει των δημοψηφισμάτων
  • Στις πλάτες του κυπριακού λαού μετακυλίει τις ευθύνες ο πρωθυπουργός

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στη γραμμή του «ρεαλισμού», της αποδοχής δηλαδή της δρομολογημένης «λύσης» του Κυπριακού, με βάση το «σχέδιο Ανάν», κινείται σταθερά ο Κ. Καραμανλής, επιδιώκοντας αφ' ενός να μη δυσαρεστήσει ΗΠΑ και ΕΕ και αφ' ετέρου να μετακυλίσει τις ευθύνες στις πλάτες του κυπριακού λαού!

Η στάση αυτή έχει ανοίξει, όπως ήταν αναμενόμενο, την «όρεξη» της Ουάσιγκτον, η οποία κλιμακώνει τώρα τις πιέσεις, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να παίξει πιο ενεργό ρόλο για την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν», ενόψει των δημοψηφισμάτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η νέα, πολλοστή μέσα σε διάστημα λίγων βδομάδων, τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον Τζ. Μπους ο Κ. Καραμανλής. Σύμφωνα με τα όσα λέει το Μέγαρο Μαξίμου, στο δεκάλεπτο τηλεφώνημα που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, ο τελευταίος «εξέφρασε το ενδιαφέρον του» για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ έκανε και «θετική αναφορά» για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες και από την Ουάσιγκτον, ο Τζ. Μπους προέτρεψε τον Κ. Καραμανλή να παίξει «θετικό ρόλο» και να στηρίξει το «σχέδιο Ανάν», ενόψει των δημοψηφισμάτων. Ανάλογες τηλεφωνικές επικοινωνίες αναμένεται να έχει ο Πρόεδρος Μπους με Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να υπάρξει μια ασφυκτική πίεση του «διεθνούς παράγοντα» στον κυπριακό λαό.

Προς το παρόν, ο Κ. Καραμανλής περιορίζεται να δηλώνει ότι «η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό», χωρίς να αποδοκιμάζει σε καμία περίπτωση το «σχέδιο Ανάν», ενώ ταυτόχρονα ξεκινά μια επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Γ. Παπανδρέου, με στόχο να καταδείξει τις πολιτικές ευθύνες τους και να πείσει ότι ο ίδιος «έκανε ό,τι μπορούσε» στο πλαίσιο μιας «δρομολογημένης λύσης» και μιας «δεσμευτικής διαδικασίας».

Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε χτες εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ενημέρωσε τον Κ. Στεφανόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις. «Στη Λουκέρνη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώξαμε την κατά το δυνατό βελτίωση στοιχείων του Σχεδίου Ανάν», είπε και πρόσθεσε: «Η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό».

Την ίδια αναφορά είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα στη Λουκέρνη, όπως είχε σημειώσει με νόημα ότι η απόφαση που θα πάρει ο κυπριακός λαός «θα ληφθεί με σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα», φράση που θεωρείται μάλλον ως συγκαλυμμένη προτροπή για «ναι» παρά για «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» στα δημοψηφίσματα.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε χτες την επείγουσα συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, προκειμένου κυρίως να «στριμώξει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «αποκαλύπτοντας» την τακτική που είχε ακολουθήσει και απαντώντας στις επικρίσεις του περί «αμηχανίας» και «ουδέτερης στάσης».

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να διαχωρίσει την έκβαση του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν αντιλαμβάνεται πως το δίκαιο (της νέας τάξης) που εφαρμόστηκε για τη λύση στο Κυπριακό, θα εφαρμοστεί και για τις «διαφορές» στο Αιγαίο. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός φρόντισε να υπενθυμίσει τις επανειλημμένες συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, στις οποίες, όπως είπε, «επιβεβαιώθηκε η ειλικρινής διάθεσή μας να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

Υπέρ Μητσοτάκης - Ντόρα

Υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν», στο όνομα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα «θεραπεύσει» τις τυχόν «αδυναμίες» του, τάχθηκε ουσιαστικά τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και η Ντ. Μπακογιάννη.

Το «σχέδιο Ανάν» «είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. Αν το απορρίψουμε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο λάθος», δήλωσε χωρίς περιστροφές χτες το βράδυ, μιλώντας στο «Μέγκα». Δικαιολογώντας τη θέση του επικαλέστηκε ότι «κερδίσαμε να μην υπάρχουν μόνιμες αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Δε δίστασε να κινδυνολογήσει, επισείοντας την απειλή της «απομόνωσης» της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ επιτέθηκε «στο κλίμα υστερίας που έχει δημιουργηθεί» στην Κύπρο κατά του σχεδίου Ανάν. Παράλληλα, ζήτησε από όλα τα κόμματα να «μιλήσουν» και να πάρουν θέση για την αποδοχή ή μη του «σχεδίου Ανάν» πριν τα δημοψηφίσματα.

Στην ίδια γραμμή, η Ντ. Μπακογιάννη κάλεσε την ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά να κάνει μια «σωστή εκτίμηση», μακριά, όπως είπε, από δημαγωγίες και λαϊκισμούς, την οποία μάλιστα ζήτησε να «την καταθέσουν στον Κυπριακό λαό». Επανέλαβε με τη σειρά της ότι «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι μεγάλη δικλείδα ασφαλείας και για τη λύση».

Από την πλευρά του, ο Μ. Εβερτ εκτίμησε ότι «αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε, (για) να μην πάθουμε και άλλη ζημιά, είναι να ενταχθεί το ελληνοκυπριακό τμήμα στην ΕΕ». Με αφετηρία αυτό «να δούμε ποια θα είναι η επόμενη φάση», είπε (στον «Πλάνετ»). Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «η οποία θα μας φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση».

Εντείνει τις πιέσεις ο Γκ. Φερχόιγκεν

Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ενημέρωσε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, κατά τη χτεσινή πρωινή συνεδρίαση.

Ο κ.Φερχόιγκεν, ο οποίος έφθασε στο Στρασβούργο, από την Ελβετία, είπε στους ευρωβουλευτές ότι η όλη διαδικασία στη Λουκέρνη τελείωσε χτες το πρωί. Κατά τη δική του άποψη «η διαδικασία δεν έχει αποτύχει». Εξήγησε ότι ήταν και παραμένει προτίμηση της Ενωσης να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος. Στην Ελβετία πλησιάσαμε πάρα πολύ σε αυτόν τον στόχο, είπε, κατά τις τελευταίες μέρες και η διαδικασία δεν έχει αποτύχει.

Εξήγησε ότι από την αρχή είχαν προβλεφτεί διαφορετικές λύσεις: Είτε η υπογραφή μιας συμφωνίας στην Ελβετία, είτε η υποβολή ενός τελικού σχεδίου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, το οποίο θα τεθεί στις 24 Απριλίου σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες της Κύπρου. Επιλέχθηκε, τελικά, η δεύτερη εναλλακτική λύση. Διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν όλοι οι συμμετέχοντες σε θέση να υπογράψουν επιτόπου μία συμφωνία. Θα πρέπει όμως να πω ότι σημειώθηκε πάρα πολύ μεγάλη προσέγγιση. Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει αυτήν τη στιγμή σ' ένα σημείο που χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, είπε ο κ. Φερχόιγκεν και τόνισε: «Απευθύνω έκκληση στις ηγεσίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να πείσουν τους λαούς τους ότι το υπάρχον σχέδιο είναι το καλύτερο και το πιο ισορροπημένο». «Η εναλλακτική λύση δεν είναι αυτό το σχέδιο ή κάποιο άλλο, είναι αυτό το σχέδιο ή καμία λύση. Δε θεωρώ ότι στο προσεχές μέλλον θα εμφανιστεί παρόμοια ευκαιρία για να λυθεί το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Φερχόιγκεν. Σε ό,τι αφορά στην προσαρμογή του «σχεδίου Ανάν» στο κοινοτικό δίκαιο, ο επίτροπος δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία, ώστε η προσαρμογή αυτή να γίνει χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο. «Είναι κοινός στόχος όλων των θεσμικών οργάνων να μην επιτρέψουμε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και αυτό το επιτύχαμε», είπε και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι θα ήταν καλό, εάν και το ΕΚ εκφράσει σαφώς τη βούλησή του, ότι δηλαδή τα ενδιαφερόμενα μέλη θα πρέπει ν' αναγνωρίσουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Οτι πρέπει, δηλαδή, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή που είναι αποτέλεσμα πολύ επίπονων διαπραγματεύσεων».

Στο αίτημα των ευρωβουλευτών να έχουν λεπτομερή ενημέρωση για το τι ακριβώς συζητήθηκε στην Ελβετία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε διατεθειμένος να κάνει αυτήν την ενημέρωση, τονίζοντας παράλληλα ότι «το σχέδιο Ανάν δεν αλλάζει πλέον».

  • Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία έπαιξε «εποικοδομητικό ρόλο» στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
ΠΑΣΟΚ
Διαμορφώνουν κλίμα υπέρ του «σχεδίου Ανάν»

Σε κλίμα σαφώς υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και της επίλυσης που αυτό προτείνει για το Κυπριακό, φαίνεται ότι κινείται το ΠΑΣΟΚ.

Σε χτεσινή ευρεία σύσκεψη στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου στα γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη, συζητήθηκε η επόμενη μέρα μετά τις εξελίξεις για το Κυπριακό στη Λουκέρνη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι: Κ. Σημίτης, Ακ. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου, Τ. Γιαννίτσης, Ευαγ. Βενιζέλος, Θ. Πάγκαλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Αν. Λοβέρδος, Ν. Αθανασάκης, Αν. Διαμαντοπούλου, Π. Μπεγλίτης και Χαρ. Μπαμπούκης.

Σ' αυτή τη σύσκεψη επιχειρήθηκε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να γίνει μια ανάλυση των... θετικών και των αρνητικών παραμέτρων του σχεδίου, αλλά, σύμφωνα με κύκλους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι η πλάστιγγα γέρνει ξεκάθαρα υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι μέσα στη σύσκεψη ακούστηκαν φράσεις όπως «όχι στην ισοπέδωση» και να «δούμε τι θα αποφέρει ένα αρνητικό δημοψήφισμα», οι οποίες ουσιαστικά φανερώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει πιέσεις και θα αξιοποιήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να «σπείρει» διλήμματα και να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της απαράδεκτης λύσης για το Κυπριακό που προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Παράλληλα, από το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί η δήλωση του Φερχόιγκεν, με την οποία έστειλε τελεσίγραφο, υποστηρίζοντας: «΄Η αυτό το σχέδιο ή καμία λύση».., μια εξέλιξη που η αξιωματική αντιπολίτευση τη χρεώνει στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της σύσκεψης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Είναι μία σημαντική ώρα ευθύνης για όλους μας. Είχαμε μία πολύ ουσιαστική, σοβαρή και υπεύθυνη ανταλλαγή απόψεων σε ένα επίπεδο στελεχών που γνωρίζουμε και έχουμε ασχοληθεί με το θέμα του Κυπριακού. Διαμορφώνουμε μία εθνικά υπεύθυνη στάση στο ζήτημα, που ξεπερνάει όποιες κομματικές αντιπαραθέσεις ή διαχωρισμούς, διότι αυτή τη στιγμή πρέπει με νηφαλιότητα να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον του ελληνισμού».

Σήμερα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει έναν απολογισμό των χειρισμών του ΠΑΣΟΚ για το Κυπριακό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφύγει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πριν από την κυβέρνηση...

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Ανδριανόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό αργά χτες το βράδυ, ενώ αρχικά ξεκαθάρισε τις διαθέσεις του και τάχτηκε σαφώς υπέρ του σχεδίου, στη συνέχεια επιχείρησε να... αναδιπλωθεί, υποστηρίζοντας: «Δεν παίρνω θέση για κάτι που δεν έχω διαβάσει»...

Ρυθμιστής η Ελλάδα στην παραπέρα διαδικασία;

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ευρωπαίου επιτρόπου Γκ. Φερχόιγκεν - σε χθεσινές του δηλώσεις - και στο διαδικαστικό μέρος, για το τι μέλλει γενέσθαι, από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, συγκεκριμένα ανέφερε τα παρακάτω:

«Το πρώτο βήμα θα είναι ν' απαντήσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, σε μία επιστολή που τους δόθηκε χθες το βράδυ. Θα πρέπει ν' αναφέρουν στον Κόφι Ανάν, εάν δέχονται ή όχι το σχέδιο. Εάν μία από τις εγγυήτριες (Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία) απορρίψει το σχέδιο, τότε όλη η διαδικασία τελειώνει. Στην περίπτωση που το αποδεχτούν, τότε θα περάσουμε στην επόμενη φάση.

Το δεύτερο βήμα θα είναι μια προκαταρκτική διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες. Εχουν κληθεί περίπου 50 κράτη αυτήν τη στιγμή, καθώς και διεθνείς οργανισμοί για να συμμετάσχουν σ' αυτήν τη διάσκεψη δωρητών.

Το τρίτο βήμα θα είναι τα δημοψηφίσματα στις 24 Απρίλη. Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει υιοθετήσει εκ των προτέρων την "πράξη προσαρμογής" και να την έχει αποστείλει στο Συμβούλιο. Εάν επιτύχουν τα δυο δημοψηφίσματα, το Συμβούλιο θα υιοθετήσει στις 26 Απρίλη την "πράξη προσαρμογής".

Το τέταρτο βήμα θα είναι η 1η Μάη, μετά την οποία θα ξεκινήσει μία μακρά μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα αίρεται σταδιακά η αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου, ανάλογα με την πρόοδο που θα γίνεται στη βόρεια Κύπρο. "Δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ή ένταξη της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει την 1η Μάη εις τρόπον ώστε να εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια του νέου κράτους. Θα υπάρξει η μεταβατική περίοδος που προανέφερα"», κατέληξε ο κ. Φερχόιγκεν, κάνοντας σχετική αναφορά στα περίπου 200 εκατ. ευρώ, που η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει «για την προσαρμογή του βόρειου τμήματος της νήσου».

Αυτό λοιπόν το «πρώτο βήμα», όπως το σημειώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος - σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ - «χρεώνει» την ελληνική κυβέρνηση με την ευθύνη - με τη δική της στάση - να αποτρέψει ή να προωθήσει παραπέρα την όλη διαδικασία. Θα ξεκαθαριστεί, άραγε, σήμερα στην ενημέρωση στη Βουλή, αν αληθεύει και τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση γι' αυτό;

Σήμερα συζήτηση στη Βουλή

Τη Βουλή ενημερώνει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συνεδρίαση της Βουλής θα αρχίσει στις 10.30 πμ. Θα προηγηθεί η συζήτηση κάποιων Ερωτήσεων και μετά το πέρας θα αρχίσει η ενημέρωση για το Κυπριακό.

Με βάση το σχετικό άρθρο του κανονισμού, μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, το λόγο θα πάρουν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ όλοι έχουν και δικαίωμα δευτερολογίας.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Πέστε «ναι»

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προστέθηκε χτες στο χορό των πιέσεων από την πλευρά της ΕΕ, απευθύνοντας έκκληση στους Κύπριους «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία» που τους «προσφέρεται» αποφασίζοντας στις 24 του τρέχοντος μηνός με το δημοψήφισμα για το ειρηνευτικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέτερ Σίντερ, με ανακοινωθέν του κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, αλλά και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, ζητώντας από όλους τους Κύπριους να υποστηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο. Ο κ. Σίντερ εξέφρασε εξάλλου «ανεπιφύλακτη υποστήριξη» στο ειρηνευτικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Μπλερ: Ψηφίστε «ναι»!

Οι Κύπριοι πρέπει να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία, κατά τον Τόνι Μπλερ. Ο Bρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προέτρεψε χτες τους Κυπρίους να αδράξουν την «ιστορική ευκαιρία» για να ενταχθούν στην ΕΕ, στα πλαίσια των πιέσεων που ασκεί το Λονδίνο για να πειστούν οι δύο κοινότητες να ψηφίσουν υπέρ του Σχεδίου του ΟΗΕ για την επανένωση της Μεγαλονήσου.

«Πρόκειται πραγματικά για μία μοναδική ευκαιρία και αυτή αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην επίλυση μακρόχρονων συγκρούσεων», τόνισε ο Μπλερ, στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου.

Το σχέδιο για την επανένωση αποτελεί «ένα τεράστιο σημάδι ελπίδας για τον κυπριακό πληθυσμό», τόνισε ο Μπλερ, υπογραμμίζοντας πως «ευχαριστεί όλους εκείνους που ενεπλάκησαν σε αυτό, ιδιαιτέρως δε τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν». Παράλληλα, και ο Bρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο κάλεσε την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου. «Προτρέπω όλα τα μέρη να αδράξουν την ευκαιρία και να θέσουν τέλος στη διαίρεση 30 ετών. Μία συμφωνία για το Κυπριακό θα ισοδυναμούσε με μία νίκη όλων των ανθρώπων στην Κύπρο», τόνισε.

ΗΠΑ
Υποστήριξη στη «συνολική συμφωνία»

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη «συνολική συμφωνία» που παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για την επανένωση της Κύπρου και την ικανοποίησή τους για τη στάση όλων των πλευρών στις διαπραγματεύσεις.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ αναφέρει, ότι χαιρετίζει «την εποικοδομητική συνεισφορά» των ηγετών των κοινοτήτων στην Κύπρο, καθώς και των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Υποστηρίζω τη συνολική συμφωνία» αναφέρει ο Κόλιν Πάουελ στην ανακοίνωσή του. Ο Πάουελ ήταν σε επαφή με τους διαπραγματευτές στις τελικές φάσεις των συνομιλιών.

«Το αποτέλεσμα ήταν κατ' ανάγκη ένας συμβιβασμός κατά τον οποίον ουδεμία πλευρά πήρε όλα όσα επιδίωκε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ