Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Ρυθμιστής η Ελλάδα στην παραπέρα διαδικασία;

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ευρωπαίου επιτρόπου Γκ. Φερχόιγκεν - σε χθεσινές του δηλώσεις - και στο διαδικαστικό μέρος, για το τι μέλλει γενέσθαι, από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, συγκεκριμένα ανέφερε τα παρακάτω:

«Το πρώτο βήμα θα είναι ν' απαντήσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, σε μία επιστολή που τους δόθηκε χθες το βράδυ. Θα πρέπει ν' αναφέρουν στον Κόφι Ανάν, εάν δέχονται ή όχι το σχέδιο. Εάν μία από τις εγγυήτριες (Αγγλία, Ελλάδα, Τουρκία) απορρίψει το σχέδιο, τότε όλη η διαδικασία τελειώνει. Στην περίπτωση που το αποδεχτούν, τότε θα περάσουμε στην επόμενη φάση.

Το δεύτερο βήμα θα είναι μια προκαταρκτική διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες. Εχουν κληθεί περίπου 50 κράτη αυτήν τη στιγμή, καθώς και διεθνείς οργανισμοί για να συμμετάσχουν σ' αυτήν τη διάσκεψη δωρητών.

Το τρίτο βήμα θα είναι τα δημοψηφίσματα στις 24 Απρίλη. Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει υιοθετήσει εκ των προτέρων την "πράξη προσαρμογής" και να την έχει αποστείλει στο Συμβούλιο. Εάν επιτύχουν τα δυο δημοψηφίσματα, το Συμβούλιο θα υιοθετήσει στις 26 Απρίλη την "πράξη προσαρμογής".

Το τέταρτο βήμα θα είναι η 1η Μάη, μετά την οποία θα ξεκινήσει μία μακρά μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα αίρεται σταδιακά η αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου, ανάλογα με την πρόοδο που θα γίνεται στη βόρεια Κύπρο. "Δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ή ένταξη της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει την 1η Μάη εις τρόπον ώστε να εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια του νέου κράτους. Θα υπάρξει η μεταβατική περίοδος που προανέφερα"», κατέληξε ο κ. Φερχόιγκεν, κάνοντας σχετική αναφορά στα περίπου 200 εκατ. ευρώ, που η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει «για την προσαρμογή του βόρειου τμήματος της νήσου».

Αυτό λοιπόν το «πρώτο βήμα», όπως το σημειώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος - σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ - «χρεώνει» την ελληνική κυβέρνηση με την ευθύνη - με τη δική της στάση - να αποτρέψει ή να προωθήσει παραπέρα την όλη διαδικασία. Θα ξεκαθαριστεί, άραγε, σήμερα στην ενημέρωση στη Βουλή, αν αληθεύει και τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση γι' αυτό;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ