Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Οι δέκα αλλαγές στο τελικό «σχέδιο Ανάν»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, έχει επιφέρει 10 συνολικά αλλαγές στο σχέδιο, το οποίο επέδωσε χτες, μετά τα μεσάνυχτα, στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αλλαγές είναι:

-- Η κατάργηση των παρεκκλίσεων, όσον αφορά την αγορά περιουσιών, θα γίνει όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τουρκοκυπρίων φθάσει στο 85% εκείνου των Ελληνοκυπρίων ή σε είκοσι χρόνια. Η ΕΕ υπέδειξε ότι οι παρεκκλίσεις δε θα πρέπει να ισχύουν πέραν των 15 χρόνων.

-- Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια Ελλάδας και της Τουρκίας, ώστε να μην υπάρξει πολιτειακό κενό.

-- Παραμένει η μόνιμη παρέκκλιση για εγκατάσταση Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων σε ποσοστό 5%. Θα καταργηθεί σε 19 χρόνια. Προστίθεται τώρα ότι μπορεί να αλλάξουν οι ρυθμίσεις με απόφαση του προεδρικού συμβουλίου.

-- Τα στρατιωτικά αποσπάσματα Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν ως έχουν αριθμητικά (650 Τούρκοι, 950 Ελληνες, μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων), ενώ Ελλάδα και Τουρκία θα επανεξετάζουν το θέμα κάθε τρία χρόνια, αντί κάθε πέντε.

-- Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δε θα έχει τη διοικητική ευθύνη των υπαλλήλων του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους στις περιοχές, που θα επιστραφούν στην ελληνική πλευρά. Η ειρηνευτική δύναμη θα εποπτεύει τρεις με έξι μήνες πριν την παράδοση των εδαφών στην ελληνική πλευρά.

-- Αναγνωρίζεται το δικαίωμα δεύτερης κατοικίας σε Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες, που δε θα επιστρέψουν, αλλά δε θα έχουν πολιτικά δικαιώματα.

-- Καταργείται η πρόνοια για τρεις διανυκτερεύσεις Ελληνοκυπρίων στις τουρκοκυπριακές περιοχές και αντικαθίσταται με πρόνοια διαμονής για 150 ημέρες το χρόνο.

-- Τα έξοδα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα πρώτα τρία χρόνια θα καταβάλλονται από μισά από το κυπριακό κράτος και από τα Ηνωμένα Εθνη. Μετά τα τρία χρόνια, το κυπριακό κράτος θα καλύπτει τις δαπάνες κατά τα δύο τρίτα.

-- Οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν με τα ομόλογα, που θα τους δοθούν έναντι της αξίας του ενός τρίτου των περιουσιών τους, να αγοράζουν περιουσίες στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος μέσω του Συμβουλίου Περιουσιών.

-- Ικανοποιείται το αίτημα των Τουρκοκυπρίων να καταστεί η τουρκική, γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ταχείς ρυθμούς.

Σημειώνεται, επίσης, πως τα δημοψηφίσματα θα γίνουν στις 24 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ