Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Πώς είδε το θέμα ο Τύπος της Κύπρου

Η επίδοση του τελικού σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και η έκκλησή του προς τις πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία και να στηρίξουν το τελικό σχέδιο για συνολική διευθέτηση του προβλήματος στα δημοψηφίσματα της 24ης του Απρίλη είναι το θέμα που κυριαρχεί στα χτεσινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Χωρίς συμφωνία το τελικό κείμενο» γράφει ότι το τελικό κείμενο του ΓΓ του ΟΗΕ, για το οποίο θα ζητηθεί η ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, βρίσκεται από χτες βράδυ στα χέρια των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε πως εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς «τότε όλα θα τελειώσουν», προσθέτοντας ότι δεν έχουν γίνει βελτιώσεις όσον αφορά στο θέμα των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η «Μάχη» στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Δεν επετεύχθη συμφωνημένη λύση» γράφει πως ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέφθασε χτες βράδυ στο Κέντρο Τύπου πανηγυρίζοντας και δηλώνοντας ότι το τελικό κείμενο που επέδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αποτελεί ολοκληρωτική νίκη της τουρκικής πλευράς. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η μαθητιώσα νεολαία της Πάφου βγήκε χτες (προχτές) στους δρόμους με συνθήματα όπως «ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν» και «ΟΧΙ στην υποδούλωση», διατρανώνοντας την αντίθεσή της στο 4ο «σχέδιο Ανάν».

Ο «Πολίτης» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Κόφι Ανάν: Αυτή η λύση ή καμία» γράφει ότι ο μεγάλος συμβιβασμός για μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού δεν επετεύχθη τελικά με την πτώση της αυλαίας στην Ελβετία. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε μια δραματική έκκληση κάλεσε τις πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία και να στηρίξουν το τελικό σχέδιο για συνολική διευθέτηση του προβλήματος στα δημοψηφίσματα της 24ης του Απρίλη. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, και του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίοι συνέστησαν στο λαό ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τα πήραν όλα κι έφυγαν» γράφει ότι το δραματικό διπλωματικό πόκερ των τελευταίων 48 ωρών για το Κυπριακό έκλεισε χτες (προχτές) βράδυ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να ολοκληρώνει τη διαδικασία χωρίς να αναφέρεται σε συμφωνία μεταξύ των μερών, δηλώνοντας πως «αυτό είναι το σχέδιό μου. Είναι ένας συμβιβασμός».

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Το λόγο έχει τώρα ο λαός» γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέθεσε χτες ολοκληρωμένο και τελικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραπέμποντας τις δύο πλευρές σε χωριστά δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις 24 του Απρίλη, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως την επιστροφή της χερσονήσου της Καρπασίας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με αντάλλαγμα την ενσωμάτωση της συμφωνίας στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ συζήτησε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ο λαός έχει τον λόγο» γράφει ότι ο κυπριακός λαός θα έχει τον τελικό λόγο για την τύχη του «σχεδίου Ανάν», το οποίο παραδόθηκε χτες (προχτές) βράδυ στην τελική του μορφή μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και τον ΓΓ των ΗΕ να ασκεί το ρόλο του επιδιαιτητή αφού δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κύπρου Χρυσοστομίδη, ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία επί του τελικού «σχεδίου Ανάν» σημειώνοντας ότι απλώς παραδόθηκε το τελικό σχέδιο του ΓΓ, το οποίο και θα παραπεμφθεί στα δημοψηφίσματα στις 24 του Απρίλη.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη έκλεισαν χτες (προχτές) τα μεσάνυχτα όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απέτυχε να εξασφαλίσει υπογραφή της τελευταίας στιγμής στο κείμενο λύσης δεσμεύοντας τις δύο πλευρές σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στις 24 του Απρίλη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ότι η συμφωνία στο Κυπριακό δε χρειάζεται επικύρωση από τις χώρες-μέλη της ΕΕ σημειώνοντας ότι οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις θα είναι προσωρινές.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος

Τα τουρκοκυπριακά φύλλα αναφέρονται στην επίδοση του τελικού σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ και στις αλλαγές που έγιναν σε αυτό προτού υποβληθεί στις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Η «Κίπρις» αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στο θέμα υπό τον πηχυαίο τίτλο «Ο τελευταίος λόγος στον λαό», ενώ η «Βατάν» παρουσιάζει το θέμα υπό τον τίτλο «Η απόφαση στα χέρια των δύο λαών».

Η «Ορτάμ» εκδόθηκε κάτω από τον τίτλο «Αδιέξοδο».

Η «Γενί Ντουζέν» στεγάζει το θέμα με τίτλο «Τελειώσαμε με το θέμα αυτό».

Η «Κίπρισλι» αναφέρεται στο θέμα με τίτλο «Μεγάλη επιτυχία» και γράφει ότι η σημερινή πρωταπριλιά έχει μετατραπεί για τους Ελληνοκύπριους σε «δηλητήριο», λόγω των επιτυχιών της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες. Κατά την εφημερίδα, οι επιτυχίες αυτές έχουν στεναχωρήσει και τους Τούρκους οπαδούς του στάτους κβο. Σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα γράφει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είναι υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Η «Χαλκίν Σεσί» δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Ταγίπ Ερντογάν: Με επιτυχία υπερασπιστήκαμε τις θέσεις μας».

Η «Αφρίκα» γράφει: «Δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου. Τουρκοκυπριακή πλευρά ΝΑΙ. Ελληνοκυπριακή πλευρά ΟΧΙ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ