Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιασαν και παρουσιάζουν ως τρομοκράτη Κούρδο αγωνιστή

Κρατούμενος ως ...τρομοκράτης (!) βρέθηκε χτες ο 30χρονος Κούρδος αγωνιστής Σενάν Μποζκούρτ (γνωστός ως Ταϊλάν), καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, η ελληνική κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές μετέχουν ενεργά στο πανευρωπαϊκό «κυνήγι τρομοκρατών» που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και στα πλαίσια του οποίου ως «τρομοκράτες» έχουν χαρακτηριστεί εκατοντάδες αγωνιστές των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

Ο Ταϊλάν πήγε να βοηθήσει συναγωνιστές του απεργούς πείνας από την Τουρκία και πιάστηκε ως τρομοκράτης. Είναι τουρκικής και κουρδικής καταγωγής με γερμανικό διαβατήριο, που ζει και εργάζεται 7 χρόνια στην Ελλάδα.

Η σύλληψή του έγινε στα όρια Δράμας και Ξάνθης, από μπλόκο των συνοροφυλάκων και στο αυτοκίνητό του επέβαιναν και τρεις Τούρκοι, πρώην απεργοί πείνας, που είχαν μπει παράνομα στη χώρα μας, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Οι τρεις συμπατριώτες του είχαν πάρει εξάμηνη άδεια, λόγω προβλημάτων υγείας από την απεργία πείνας, και ειδοποίησαν τον Ταϊλάν να τους παραλάβει από τη Μακεδονία.

Ομως, όπως ανακοινώθηκε αργότερα, στα χέρια των ελληνικών αρχών υπήρχε ένταλμα σύλληψης και έκδοσής του από τις γερμανικές αρχές, ως «ύποπτος συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση ποινικά σύμφωνος σε συνωμοσία για φόνο», όπως αναφέρει εμπιστευτικό απόσπασμα εγγράφου του γερμανικού γραφείου S.I.RE.N.E. (σ.σ. σύστημα Σένγκεν). Επίσης, σε αυτό αναφέρονται οι ισχυρισμοί των γερμανικών αρχών ότι ο κατηγορούμενος (σ.σ. ο Μποζκούρτ) «είναι σφόδρα ύποπτος ως μέλος της οργάνωσης DHKP-C (σ.σ. του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου) τουλάχιστον από τις αρχές του 1997. Ηταν ανώτατο στέλεχος σε επίπεδο περιφέρειας και μέλος της ηγετικής ομάδας BOLGE στο Ντούισμπουρκ. Τον Αύγουστο του 1997, υψηλό στέλεχος υπεύθυνο για τις υποθέσεις της Οργάνωσης στη Γερμανία - συνεχίζει το έγγραφο - έδωσε εντολή να διεξαχθούν έρευνες στο Αμβούργο για την ανεύρεση μελών της αντίπαλης πτέρυγας της Οργάνωσης με σκοπό να τους εξοντώσει». Πιο κάτω αναφέρεται ότι η «ανωτέρω ενέργεια διεκόπη μία εβδομάδα περίπου μετά χωρίς να υπάρξει κάποια περαιτέρω σύγκρουση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μποζκούρτ, αν και κάτοικος Αθηνών, γνωστός για την ιδιότητά του ως μέλους του ΔΣ του Σωματείου «Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας» καθώς και μέλος της «Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν», ουδέποτε είχε συλληφθεί για οποιοδήποτε αδίκημα ενώ ήταν γνωστές τόσο η διεύθυνση κατοικίας του αλλά και η νόμιμη συμμετοχή του σε δραστηριότητες που είχαν να κάνουν με τους κρατούμενους στα «λευκά κελιά». Παράλληλα, δούλευε σε οικοδομές.

Μετά τη σύλληψή του ζήτησε προθεσμία από τον εισαγγελέα Εφετών Κομοτηνής να απολογηθεί για την κατηγορία της διευκόλυνσης διακίνησης λαθρομεταναστών στη χώρα μας, ενώ σήμερα θα δικαστεί στη Δράμα. Ο Σενάν αναμένεται να ζητήσει να μην εκδοθεί και έτσι για την έκδοσή του χρειάζεται να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών σε συνεννόηση με τις γερμανικές αρχές.

Μέσα στο κλίμα «τρομο-υστερίας» που καλλιεργείται σ' όλη την Ευρώπη, η Αντιτρομοκρατική ψάχνει να «φτιάξει» ενόχους. Η ίδια η Αντιτρομοκρατική αφήνει να διαρρέουν, σε ραδιοφωνικό σταθμό, «πληροφορίες» ότι ερευνάται η συμμετοχή του σε «ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις»!

Το περιστατικό εντάσσεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πολιτικής δράσης με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν, ενώ πλήθος φορέων και συνδικάτων τονίζουν πως αυτό δηλώνει συμμετοχή της χώρας μας στο κυνήγι των «στόχων» που έχουν βάλει οι τουρκικές αρχές. Επίσης, έχει ξεκινήσει από τις ελληνικές αρχές ένα κυνήγι τρομοκρατών, καθώς η υποτιθέμενη συμμετοχή του δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόσχημα ειδικά λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το ΠΑΜΕ

Ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τη σύλληψη του αγωνιστή Σενάν Μποζκούρτ, δήλωσε στο «Ρ»: «Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αγανάκτησή του για τη σύλληψη και την κράτηση του Σενάν Μποζκούρτ. Ενός διεθνιστή αγωνιστή που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στους αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία. Ακριβώς γι' αυτές του τις ιδιότητες συνελήφθη από την αστυνομία. Επειδή, δηλαδή, εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του σε ομοεθνείς του πολιτικούς κρατούμενους, που πέρασαν από τα σύνορα και ήρθαν στη χώρα μας για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Προκαλεί εντύπωση αλλά και δικαιολογημένη καχυποψία το γεγονός ότι αυτός ο αγωνιστής εμφανίστηκε ως τρομοκράτης και αυτό είναι αποτέλεσμα των νέων ευρωτρομονόμων και της τρομο-υστερίας που καλλιεργείται από αυτούς που θρέφουν και θρέφονται από την τρομοκρατία. Δηλαδή, από το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζοντας έμπρακτα τη διεθνιστική του αλληλεγγύη απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Σενάν Μποζκούρτ και θα προβεί σε αγωνιστικές ενέργειες για να δικαιωθεί και ο ίδιος και οι αγώνες του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ