Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Στη γραμμή του «ρεαλισμού» ΗΠΑ - ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση
  • Νέο τηλεφώνημα από τον Μπους που ζητά στήριξη του «σχεδίου Ανάν», ενόψει των δημοψηφισμάτων
  • Στις πλάτες του κυπριακού λαού μετακυλίει τις ευθύνες ο πρωθυπουργός

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στη γραμμή του «ρεαλισμού», της αποδοχής δηλαδή της δρομολογημένης «λύσης» του Κυπριακού, με βάση το «σχέδιο Ανάν», κινείται σταθερά ο Κ. Καραμανλής, επιδιώκοντας αφ' ενός να μη δυσαρεστήσει ΗΠΑ και ΕΕ και αφ' ετέρου να μετακυλίσει τις ευθύνες στις πλάτες του κυπριακού λαού!

Η στάση αυτή έχει ανοίξει, όπως ήταν αναμενόμενο, την «όρεξη» της Ουάσιγκτον, η οποία κλιμακώνει τώρα τις πιέσεις, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να παίξει πιο ενεργό ρόλο για την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν», ενόψει των δημοψηφισμάτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η νέα, πολλοστή μέσα σε διάστημα λίγων βδομάδων, τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον Τζ. Μπους ο Κ. Καραμανλής. Σύμφωνα με τα όσα λέει το Μέγαρο Μαξίμου, στο δεκάλεπτο τηλεφώνημα που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, ο τελευταίος «εξέφρασε το ενδιαφέρον του» για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ έκανε και «θετική αναφορά» για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες και από την Ουάσιγκτον, ο Τζ. Μπους προέτρεψε τον Κ. Καραμανλή να παίξει «θετικό ρόλο» και να στηρίξει το «σχέδιο Ανάν», ενόψει των δημοψηφισμάτων. Ανάλογες τηλεφωνικές επικοινωνίες αναμένεται να έχει ο Πρόεδρος Μπους με Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να υπάρξει μια ασφυκτική πίεση του «διεθνούς παράγοντα» στον κυπριακό λαό.

Προς το παρόν, ο Κ. Καραμανλής περιορίζεται να δηλώνει ότι «η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό», χωρίς να αποδοκιμάζει σε καμία περίπτωση το «σχέδιο Ανάν», ενώ ταυτόχρονα ξεκινά μια επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Γ. Παπανδρέου, με στόχο να καταδείξει τις πολιτικές ευθύνες τους και να πείσει ότι ο ίδιος «έκανε ό,τι μπορούσε» στο πλαίσιο μιας «δρομολογημένης λύσης» και μιας «δεσμευτικής διαδικασίας».

Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε χτες εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ενημέρωσε τον Κ. Στεφανόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις. «Στη Λουκέρνη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώξαμε την κατά το δυνατό βελτίωση στοιχείων του Σχεδίου Ανάν», είπε και πρόσθεσε: «Η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό».

Την ίδια αναφορά είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα στη Λουκέρνη, όπως είχε σημειώσει με νόημα ότι η απόφαση που θα πάρει ο κυπριακός λαός «θα ληφθεί με σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα», φράση που θεωρείται μάλλον ως συγκαλυμμένη προτροπή για «ναι» παρά για «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» στα δημοψηφίσματα.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε χτες την επείγουσα συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, προκειμένου κυρίως να «στριμώξει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «αποκαλύπτοντας» την τακτική που είχε ακολουθήσει και απαντώντας στις επικρίσεις του περί «αμηχανίας» και «ουδέτερης στάσης».

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να διαχωρίσει την έκβαση του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν αντιλαμβάνεται πως το δίκαιο (της νέας τάξης) που εφαρμόστηκε για τη λύση στο Κυπριακό, θα εφαρμοστεί και για τις «διαφορές» στο Αιγαίο. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός φρόντισε να υπενθυμίσει τις επανειλημμένες συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, στις οποίες, όπως είπε, «επιβεβαιώθηκε η ειλικρινής διάθεσή μας να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

Υπέρ Μητσοτάκης - Ντόρα

Υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν», στο όνομα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα «θεραπεύσει» τις τυχόν «αδυναμίες» του, τάχθηκε ουσιαστικά τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και η Ντ. Μπακογιάννη.

Το «σχέδιο Ανάν» «είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. Αν το απορρίψουμε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο λάθος», δήλωσε χωρίς περιστροφές χτες το βράδυ, μιλώντας στο «Μέγκα». Δικαιολογώντας τη θέση του επικαλέστηκε ότι «κερδίσαμε να μην υπάρχουν μόνιμες αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Δε δίστασε να κινδυνολογήσει, επισείοντας την απειλή της «απομόνωσης» της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ επιτέθηκε «στο κλίμα υστερίας που έχει δημιουργηθεί» στην Κύπρο κατά του σχεδίου Ανάν. Παράλληλα, ζήτησε από όλα τα κόμματα να «μιλήσουν» και να πάρουν θέση για την αποδοχή ή μη του «σχεδίου Ανάν» πριν τα δημοψηφίσματα.

Στην ίδια γραμμή, η Ντ. Μπακογιάννη κάλεσε την ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά να κάνει μια «σωστή εκτίμηση», μακριά, όπως είπε, από δημαγωγίες και λαϊκισμούς, την οποία μάλιστα ζήτησε να «την καταθέσουν στον Κυπριακό λαό». Επανέλαβε με τη σειρά της ότι «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι μεγάλη δικλείδα ασφαλείας και για τη λύση».

Από την πλευρά του, ο Μ. Εβερτ εκτίμησε ότι «αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε, (για) να μην πάθουμε και άλλη ζημιά, είναι να ενταχθεί το ελληνοκυπριακό τμήμα στην ΕΕ». Με αφετηρία αυτό «να δούμε ποια θα είναι η επόμενη φάση», είπε (στον «Πλάνετ»). Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «η οποία θα μας φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ευρωδιχοτόμηση (2004-07-21 00:00:00.0)
Ετοιμοι για το «όχι» (2004-04-21 00:00:00.0)
Ωμός εκβιασμός στη Λουκέρνη (2004-04-04 00:00:00.0)
Αλλη μια απόδειξη (2004-04-03 00:00:00.0)
Συντεταγμένη «στροφή» του Τύπου... (2004-04-03 00:00:00.0)
Ευρωπιέσεις για το Κυπριακό (2004-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ