Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπιέσεις για το Κυπριακό

Σε μοχλό άσκησης πιέσεων για να κλείσει όπως - όπως το Κυπριακό στη Λουκέρνη εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα που ουσιαστικά έστειλαν οι ηγέτες της ΕΕ ήταν προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί χωρίς πολλές αντιρρήσεις το σχέδιο Ανάν, όπως το προωθεί ο γγ του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.

Ενδεικτικό της βούλησης και των προθέσεων των ηγετών της ΕΕ είναι το γεγονός ότι στο αρχικό σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου που κυκλοφόρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου δεν υπήρχε καμία αναφορά στο Κυπριακό!! Κι αυτό τη στιγμή που το θέμα τέθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να «διευκολυνθεί» η κυβέρνηση της Κύπρου στη Λουκέρνη. Τελικά, το απόσπασμα που περιελήφθη στα συμπεράσματα περιορίζεται στην επαναδιατύπωση της θέσης για λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του περιβόητου «κοινοτικού κεκτημένου».

Η διατύπωση αυτή, που βρίσκεται «πίσω» από παλιότερες διατυπώσεις της ΕΕ, θεωρήθηκε επιτυχία από την ελληνική κυβέρνηση, εκπρόσωποι της οποίας δήλωσαν ικανοποιημένοι. Ομως, στο κείμενο των συμπερασμάτων διατυπώνεται σαφώς η βούληση της ΕΕ για λύση μέχρι την 1η Μάη.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η στάση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάστηκε ως «ουδέτερος παρατηρητής» όσον αφορά στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Λουκέρνη. «Εμείς είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την υπόθεση και να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας όλες τις ευθύνες στις πλάτες της Λευκωσίας.

Την ίδια στιγμή, αρμόδια διπλωματική πηγή διαπίστωνε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση, καθώς ορθώνονται «πολλά εμπόδια και υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις».

Κ. Καραμανλής: Τον πρώτο λόγο έχει η κυπριακή κυβέρνηση

Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε ο Κ. Καραμανλής την αναφορά που περιελήφθη τελικά στο κείμενο συμπερασμάτων για το Κυπριακό. Σε συνέντευξη Τύπου, χτες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, δικαιολογώντας την εκτίμησή του επικαλέστηκε ότι «τη συγκεκριμένη στιγμή» η ΕΕ αποφάσισε να εμμείνει στις πάγιες θέσεις της.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή του, επειδή ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκ. Φερχόιγκεν θα είναι παρών στις συνομιλίες της Λουκέρνης.

Πάντως, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «τίποτα δε διασφαλίζεται», ενόψει των συνομιλιών στην Ελβετία, επαναλαμβάνοντας ότι ο δικός του ρόλος είναι «διευκολυντικός και υποβοηθητικός». «Τον πρώτο λόγο τον έχει η κυπριακή κυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας ότι «δε θα υπογράψω αν δε συμφωνήσει πρώτα η κυπριακή κυβέρνηση».

Δικαιολόγησε την ύπαρξη «μεταβατικής περιόδου» για τη συμμόρφωση της λύσης με το «κοινοτικό κεκτημένο», αλλά «μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ