Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επείγον τρομοκρατικό πακέτο

Πακέτο μέτρων, με στόχο τη συγκρότηση και άμεση λειτουργία μηχανισμών καταστολής, θέσπισης αντιδραστικών νομοθετημάτων, που συρρικνώνουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, προωθούν οι ηγέτες της ΕΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Εκμεταλλευόμενοι το κλίμα τρομο-υστερίας που καλλιεργήθηκε μετά το δολοφονημένο χτύπημα στη Μαδρίτη έδωσαν χαρακτήρα επείγοντος στην υλοποίηση του «αντιτρομοκρατικού πακέτου» που είχε αποφασιστεί από το Σεπτέμβρη του 2001, θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ορίζοντας έναν «υποεπίτροπο» - συντονιστή για την τρομοκρατία.

Στη διακήρυξη «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» που υιοθέτησαν οι «25» δεσμεύονται όλα τα κράτη - μέλη «να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας» (!), αποδοκιμάζοντας κάθε «αδυναμία και συμβιβασμό». Περνώντας από τις διακηρύξεις στην πράξη, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται να εφαρμοστούν «πλήρως και χωρίς καθυστέρηση» τα ακόλουθα νομοθετικά μέτρα: Απόφαση - πλαίσιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για κοινές ομάδες έρευνας και σύσταση ευρωδικαστικής υπηρεσίας (εντολής). Ολα αυτά τα μέτρα πρέπει να έχουν θεσπιστεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνη του 2004. Επίσης, προωθούνται μέτρα για το ευρωφακέλωμα με το ευρωπαϊκό μητρώο και τη βάση δεδομένων, καθώς και για τη διασφάλιση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σχετικά με «τρομοκρατικά εγκλήματα».

Ενισχύεται αποφασιστικά η ευρω-αστυνομία (europol) με τη συγκρότηση «ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας», ενώ δίνεται εντολή να φτιαχτούν «νέες δομές επιτροπών που να διασφαλίζουν μεγαλύτερη επιχειρηματική συνεργασία».

Μέχρι τον Ιούνη του 2004 τίθενται σε ισχύ «νέες λειτουργίες», με βάση το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, ενώ η ίδια προθεσμία δίνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις, σχετικά με την «ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία σχετικά με τις θεωρήσεις).

Ακόμα, μέχρι τα τέλη του 2004 θα εγκριθούν οι προτάσεις της Επιτροπής για «την ενσωμάτωση βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων σε διαβατήρια και θεωρήσεις», συμμορφωμένοι με τις σχετικές επιταγές των ΗΠΑ. Μάλιστα, στη δήλωση των «25» υπάρχει ειδική αναφορά για την ανάγκη «περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Προωθείται, τέλος, η συστηματική συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών αν και δεν έγινε, προς το παρόν τουλάχιστον, αποδεκτή πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρω-CIA.

Για το συντονισμό των παραπάνω αποφασίστηκε ο διορισμός «συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης», υπό την εποπτεία του Χ. Σολάνα. Με πρόταση του τελευταίου, ορίστηκε ο Γκις ντε Βρις, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ