Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην «πρέσα» η ελληνοκυπριακή πλευρά

Σε μια διαδικασία τύπου «πρέσας» εξελίσσονται για την ελληνοκυπριακή πλευρά οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στη Λουκέρνη της Ελβετίας για το Κυπριακό στα βάση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία όπου η κυπριακή πολιτική ηγεσία τίθεται ενώπιον τελεσιγράφων που έρχονται να δικαιώσουν τις τουρκικές απαιτήσεις.

Ετσι χτες το απόγευμα υπήρχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο Νετ Σότο, θα επιδώσει στις δύο πλευρές το νέο σχέδιο Ανάν, περίπου 250 σελίδων, απαιτώντας απάντηση εντός 48 ωρών. Στο μεταξύ, ο Αλ. Ντε Σότο, με νέο έγγραφό του, που το παρέδωσε χτες τα ξημερώματα, ζητάει από τις εμπλεκόμενες πλευρές να υπογράψουν το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που θα προκύψει από τη διαδικασία της Λουκέρνης, είτε κατόπιν συμφωνίας είτε μετά από την επιδιαιτησία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με το νέο σχέδιο Ανάν θα ικανοποιείται το τουρκικό αίτημα για μόνιμες παρεκκλίσεις από το «κοινοτικό κεκτημένο», ωστόσο αυτό που αναζητείται είναι η κατάλληλη φόρμουλα.

Ειδικότερα, αντί του πλήρους δικαιώματος εγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο, προβλέπεται ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θα μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού του. Ανάλογη ποσόστωση θα ισχύσει και για τους Τουρκοκυπρίους στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο. Μόνιμη παρέκκλιση θα ισχύσει και για το ποσοστό των Τούρκων και των Ελλήνων πολιτών που θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Κύπρο μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό θα διατηρηθεί στο 5% του συνολικού πληθυσμού του κάθε ενός κρατιδίου.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με όσα δημοσιεύτηκαν, ικανοποιούνται τα αιτήματα της Τουρκίας για τη διασφάλιση της πολιτικής ισότητας και την ενίσχυση της διζωνικότητας. Παράλληλα εγκαταλείπεται το αίτημα της ευθυγράμμισης των συνόρων και προβλέπεται η παραμονή αριθμού τουρκικών στρατευμάτων και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος, κατά την αναχώρησή του χτες από τις Βρυξέλλες για τη Λουκέρνη, σχολιάζοντας πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που επέδωσε ο Αλβαρο Ντε Σότο στις δύο πλευρές, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια δεσμίδα εγγράφων για πράγματα που θα ισχύουν εάν λυθεί το Κυπριακό. Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, είπε ότι η αισιοδοξία θα φανεί την 31η Μάρτη και σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πηγαίνει με στόχο τη λύση. Υπογράμμισε όμως ότι χρειάζονται δύο για να επιτευχθεί λύση, σημειώνοντας ότι η μια πλευρά πρέπει να δεχτεί τις απαιτήσεις της άλλης, ώστε να συμφωνήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο θέματα έχει επικεντρώσει τις αξιώσεις της από την ΕΕ η τουρκική πλευρά σχετικά με το Κυπριακό: στο χαρακτήρα των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο και στη θεσμική μορφή που θα λάβει η συμφωνία για το Κυπριακό, οποτεδήποτε επιτευχθεί. Η τουρκική πλευρά επιθυμεί οι παρεκκλίσεις (που αναφέρονται στην ελευθερία διακίνησης πολιτών και αγαθών, καθώς και στην ελευθερία εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας) να είναι μόνιμες, και όχι μεταβατικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αγκυρα ζητά την ενσωμάτωση της συμφωνίας για το Κυπριακό στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, καθώς - όπως υποστηρίζει - κατ' αυτό τον τρόπο, η συμφωνία θα γίνει απρόσβλητη στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Από την τουρκική πλευρά, ο πρωθυπουργός της χώρας Τ. Ερντογάν, σε συνέντευξή του ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ό,τι μας πουν» και επανέλαβε την πάγια θέση της Αγκυρας ότι το βασικότερο ζήτημα έχει να κάνει με το να συμπεριληφθεί η συμφωνία που θα υπάρξει στο Κυπριακό στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φιλοπόλεμες κραυγές στην Τουρκία

«Αν χρειαστεί, έστω και με 135 χιλιάδες νεκρούς, μπορούμε να καταλάβουμε και την Ελλάδα»! Η «ατάκα» είναι του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης Κεμάλ Αλεμντάρογλου, κατά την επίσημη παρουσίαση ταινίας σχετικά με τη μάχη των Δαρδανελίων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό είπε: «Απευθύνομαι στους αξιωματούχους που βρίσκονται στην Ελβετία. Εγώ προέρχομαι από τη γενιά που φώναζε το σύνθημα "διχοτόμηση ή θάνατος". Μην τυχόν και κάνετε παραχωρήσεις στην Κύπρο. Αν χρειαστεί, έστω και με 135 χιλιάδες νεκρούς, μπορούμε να καταλάβουμε και την Ελλάδα και την Κύπρο»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ