Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καταστρέφουν τα ποτάμια

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που συντελείται σε πολλά από τα ποτάμια της Θεσσαλίας, λόγω της μόλυνσης των νερών τους, η οποία θ' αφανίσει κάθε μορφή ζωής στις κοίτες τους. Τη ρύπανση προκαλούν, κυρίως, τα λύματα που ρίχνουν βιομηχανίες, αλλά και τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται δίπλα από τις όχθες, όπως και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε παραποτάμιες αγροτικές περιοχές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ξακουστού Πηνειού, ο οποίος έχει μετατραπεί σε βρωμοπόταμο. Η κύρια αιτία γι' αυτό είναι η ρύπανση που προκαλούν τα απόβλητα βιομηχανιών, οι οποίες λειτουργούν στο Νομό Τρικάλων - ιδίως τυροκομικές, αλλά και άλλες - καθώς και τα σκουπίδια μερικών δήμων της περιοχής που εναποτίθενται δίπλα στο ποτάμι.

Για το πόσο μολυσμένα είναι τα νερά αυτών των ποταμιών και τι κινδύνους συνεπάγονται, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλά πρόβατα που ήπιαν νερό από τον Γκουσμπασανιώτη - ποτάμι, που ρέει στο Νομό Λάρισας κι έχει μολυνθεί από τ' απόβλητα εργοστασίου της περιοχής - πέθαναν!

Κι ενώ όλοι στη Θεσσαλία παραδέχονται το μέγεθος και την επικινδυνότητα του προβλήματος, μέτρα για την αντιμετώπισή του δεν παίρνονται. Ο κόσμος φωνάζει και διαμαρτύρεται, αλλά οι νομάρχες κάνουν τα στραβά μάτια, επιτρέποντας στους βιομήχανους να ρυπαίνουν - μάλιστα, κάποιοι από τους ρυπαντές το παίζουν τσαμπουκάδες κι απειλούν όσους σκέφτονται να τους καταγγείλουν ονομαστικά - οι δήμαρχοι είναι βαρήκοοι και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι «αγρόν ηγόραζον και ζεύγος βοών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ