Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το είπε η τηλεόραση, ας το ψάξω καλύτερα»...

Ελάχιστες βδομάδες έχουν περάσει απ' τη μέρα των εκλογών και το ΚΚΕ είναι «εξαφανισμένο» απ' τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η παρουσία εκπροσώπων του αποτελεί και πάλι σπάνιο φαινόμενο. Φυσικά, δεν είχαμε καμία αυταπάτη. Δε μας προκάλεσε έκπληξη. Το γεγονός το καταγράφουμε όμως ως ένα ακόμα στοιχείο της δημοκρατίας τους: Εάν παρακολουθήσεις τηλεόραση, σου δημιουργείται η εντύπωση πως υπάρχουν δύο κόμματα στη Βουλή. Το πολύ πολύ να καταλάβεις πως υπάρχει και ένα τρίτο, ο ΣΥΝ, ο οποίος πάντα είναι πιο «αγαπητός» στις τηλεοπτικές εκπομπές, αφού οι θέσεις του κινούνται «εντός συστήματος».

Προεκλογικά, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ είχαν μια «καλύτερη» μεταχείριση, λόγω... αντικειμενικής πληροφόρησης ενόψει εκλογών. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δε μειώνει τον αποκλεισμό του τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Προέκυψε όμως ένα στοιχείο: Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι προτάσεις του Κόμματος είχαν την αποδοχή του κόσμου σε πολύ μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού από το εκλογικό του ποσοστό. Αυτό σίγουρα δεν άρεσε. Οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ και από την τηλεόραση. Ο λόγος και οι προτάσεις των κομμουνιστών ακούστηκαν από τα ΜΜΕ έστω λίγο περισσότερο απ' το προηγούμενο διάστημα που ήμασταν σε «εμπάργκο». Το «εμπάργκο» επιβλήθηκε πάλι μετεκλογικά.

Η παρουσία του ΚΚΕ στην τηλεόραση σαφώς και δε βολεύει. Δεν περιμένουμε φυσικά να μιλήσουμε με το λαό απ' τις τηλεοράσεις τους. Η τηλεοπτική τους πραγματικότητα της ελεγχόμενης και επιλεκτικής υπερπληροφόρησης δε χωράει το Κόμμα της εργατικής τάξης. Αυτά τα γνωρίζουμε. Τα ΜΜΕ ανήκουν στην άρχουσα τάξη και όπως είναι φυσικό αυτήν εξυπηρετούν.

Ο συνεχής παραγκωνισμός μας από τα ΜΜΕ δεν πρόκειται να μας εμποδίσει. Ποτέ δε μας εμπόδισε. Είμαστε μέσα στο λαό, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά του, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στα σχολεία, στις σχολές, στο δρόμο, όπως κάναμε πάντα. Μαζί πορευόμαστε, από κάθε μετερίζι, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες μας, στην καθημερινή ζωή.

Η καθημερινή ζωή των εργαζομένων δεν έχει καμία σχέση με τη «λαμπερή» εικονική τους πραγματικότητα και τη δήθεν ευαισθησία τους, που όποτε αγγίζει κοινωνικά θέματα, τα μετατρέπει σε μελό σαπουνόπερα. Ο λαός δεν έχει καμία σχέση με τα «λαμπερά πρόσωπά» τους, τα οποία δεν αποτελούν τίποτα άλλο από μια απόδειξη για τη νέα εποχή τους. Τα πρότυπά τους - διάφοροι βολεμένοι «αστέρες» του θεάματός τους χωρίς καμία παρουσία στις καθημερινές μάχες - βολεύουν στην τόσο πολιτική απολιτίκ στάση που θέλουν για το λαό. Θέλουν λαό που να μην αγωνίζεται και να διεκδικεί, αλλά απλά να... εκπροσωπείται απ' τον... αστυνόμο Θεοχάρη.

Το ΚΚΕ όποτε βρίσκεται στα τηλεοπτικά κανάλια θα μιλάει πάντα ξεκάθαρα. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Θα προσπαθεί να συμβάλλει στην πραγματική ενημέρωση για τα λαϊκά προβλήματα με κάθε τρόπο και με όποια μέσα διαθέτει. Χρειάζεται όλοι να μην ξεχνάμε, όταν ενημερωνόμαστε, σε ποιους ανήκουν τα ΜΜΕ που μας ενημερώνουν. Η λογική που λέει «το είπε η τηλεόραση συνεπώς έτσι είναι» είναι η λογική που θέλουν να μας επιβάλουν. Ας το αντικαταστήσουμε λέγοντας: «Το είπε η τηλεόραση, ας το ψάξω καλύτερα»...


Γ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ