ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Στενεύει» η ΕΕ τον ορισμό των βασανιστηρίων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η έννοια των «βασανιστηρίων» έχει σαφώς περιοριστεί από το 2001 στις εκθέσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHV), Γιαβούζ Ονέν, επισημαίνοντας ότι όλο και πιο συχνά τη λέξη «βασανισμοί» αντικαθιστά η λέξη «κακομεταχείριση». Οπως είπε ο Ονέν, η «προσαρμογή» της ευρωπαϊκής ορολογίας οφείλεται εν μέρει στη διαδικασία ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας, και εν μέρει στην αλλαγή της διεθνούς κατάστασης μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Ο Ονέν σχολίασε ότι η Επιτροπή της ΕΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων πλέον ορίζει ως «κακομεταχείριση», και όχι ως βασανιστήρια το κρέμασμα κρατούμενων από τα χέρια, τα ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα και τα αυτιά, την πολυήμερη στέρηση ύπνου, τον καταναγκασμό σε πολύωρη ορθοστασία, τις απειλές εναντίον των κρατουμένων και των οικογενειών τους, τους ξυλοδαρμούς, τα παγωμένα μπάνια, τη φάλαγγα, κλπ.

Ο Ονέν δήλωσε ξερά ότι η τουρκική οργάνωση συνεχίζει να εκλαμβάνει αυτές τις πρακτικές ως βασανιστήρια, βάσει του ορισμού του ΟΗΕ, και όχι ως «κακομεταχείριση», παρά τις πιέσεις που δέχεται ο ίδιος και η οργάνωσή του να «μετριάσουν» την ορολογία τους (!) από την ΕΕ. Χαρακτήρισε τη στάση αυτή ως απορρέουσα από το γεγονός ότι η Τουρκία «είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ... (η οποία της δίνει την ευχέρεια) να λύσει το πρόβλημα με τους δικούς της όρους»!

ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ;
«Προελαύνει» ο Ντόστουμ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δυνάμεις πιστές στον Ουζμπέκο πολέμαρχο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ φερόταν χτες να «κατέλαβαν την πρωτεύουσα της επαρχίας Φαριάμπ», στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, όπου για τρίτη συνεχή μέρα μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που, υποτίθεται, ανήκουν στην ίδια παράταξη. Στέλεχος οργανώσεως αρωγής δήλωσε ότι «πρέπει να έχουν υπάρξει νεκροί», χωρίς να είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες. Η σύγκρουση του επίφοβου Ντόστουμ με τον επαρχιακό κυβερνήτη Αναγιατουλάχ Αναγιάτ -και οι δύο δηλώνουν πιστοί στην κεντρική κυβέρνηση της Καμπούλ- μοιάζει προς το παρόν να αποβαίνει υπέρ του πρώτου, καθώς ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μαϊμάνα μαζί με ξένες κατοχικές δυνάμεις που τον προστάτευαν.

Στην πόλη επικρατεί χαοτική κατάσταση, με ένοπλες ομάδες να κυκλοφορούν και σποραδικά πυρά. Τα γραφεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην πόλη δέχτηκαν επίθεση, πάντως δεν υπήρξαν τραυματίες.

Η σύγκρουση φέρεται να προκλήθηκε λόγω της «αλλαγής στάσης» του Αναγιάτ -ανθρώπου του Ντόστουμ, του οποίου η επαρχία Φαριάμπ θεωρούνταν προπύργιο- που φέρεται να προσχώρησε στην πλευρά του Καρζάι.

Είναι χαρακτηριστική η μέχρι στιγμής αδυναμία του Καρζάι να παρέμβει στις εξελίξεις, παρότι οι άνθρωποί του κατηγορούν τον Ντόστουμ πως «παρέβη τους στρατιωτικούς κανόνες και το Σύνταγμα του Αφγανιστάν». Οι αμερικανοί -για την ώρα- δε μοιάζουν διατεθειμένοι να μπουν στη μάχη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες στο Νεπάλ μετά από πολύωρη μάχη, στο συνεχιζόμενο εμφύλιο, που έχει κοστίσει τουλάχιστον 9.300 ζωές. Στο μεταξύ, περίπου 30 Αμερικανοί «εκπαιδευτές» άρχισαν χτες κοινές ασκήσεις με άνδρες του Βασιλικού Στρατού. Οι διαδηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν αποκατάσταση της δημοκρατίας συνεχίζονται.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Οι ψηφοφόροι στην Αλγερία προσέρχονταν χτες στις κάλπες για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ανάμεσα σε έξι υποψηφίους, επικρατέστεροι των οποίων θεωρούνται ο απερχόμενος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και ο υποσχόμενος «πάταξη των εξτρεμιστών», Αλί Μπεναφλίς. Παρά τις αιτιάσεις του τελευταίου περί «νοθείας», η κατάσταση εξελισσόταν ομαλά στην ψηφοφορία, στις πρώτες εκλογές εδώ και 12 χρόνια, που διαρκεί εξέγερση ισλαμιστών με τουλάχιστον 120.000 νεκρούς. Στις περιοχές των Βερβέρων, πάντως, λάμβανε χώρα «μαζική αποχή».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Πάντι Ασντάουν, διοικητής του προτεκτοράτου των ΝΑΤΟ-ΟΗΕ στη Βοσνία--Ερζεγοβίνη, ζήτησε χτες απ' τον Σέρβο Πατριάρχη Παύλο να καλέσει... δημόσια τον πρώην ηγέτη (των Σερβοβόσνιων) Ράντοβαν Κάρατζιτς να παραδοθεί στο Δικαστήριο της Χάγης.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Εκπρόσωποι της σουδανικής κυβέρνησης του ισλαμιστή Ομάρ αλ Μπασίρ και των ανταρτών στο Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν) εμφανίστηκαν χτες έτοιμοι να υπογράψουν προσωρινά παύση πυρός για να επιτραπεί η πρόσβαση ξένων οργανώσεων αρωγής στις ζώνες συγκρούσεων. Σύμφωνα με αξιωματούχους του γειτονικού Τσαντ (που φαίνεται να παίζει ρόλο μεσολάβησης), δεν αποκλείεται η επίτευξη συμφωνίας «ειρήνης» εντός 45 ημερών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σε κατάσταση επαγρύπνησης έως τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας κλήθηκε χτες ο στρατός της Νιγηρίας, καθώς η κυβέρνηση επικαλέστηκε «σοβαρή εθνική απειλή ασφαλείας» και ενδεχόμενη εκδήλωση στάσης κατά του προέδρου Ολουσενγκούν Ομπάσαντζο.

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΙΓΚΑΛΙ.-- «Είναι αβάσιμες αλλά θα διερευνηθούν σε βάθος» οι κατηγορίες της κυβέρνησης της Ρουάντα πως η Γαλλία έχει μερίδιο ενοχής για τη γενοκτονία του '94, ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ. Προχτές, το Παρίσι είχε ανακαλέσει απ' τη Ρουάντα τον ειδικό απεσταλμένο, αντιδρώντας στις κατηγορίες του Ρουαντέζου προέδρου Καγκάμε περί εκπαίδευσης και εξοπλισμού των ανταρτών Χούτου, που εξαπέλυσαν τις σφαγές, από το γαλλικό στρατό.

ΜΟΣΧΑ.-- Η 22χρονη Ζαρέμα Μουτζάχεβα από την Ινγκουσετία, η οποία είχε παραδεχτεί ότι τον περασμένο Ιούλιο σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στη Μόσχα, καταδικάστηκε χτες από δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας σε 20ετή κάθειρξη.

ΚΙΕΒΟ.-- Καταψηφίστηκαν χτες από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές που θα αποδυνάμωναν τον πρόεδρο της χώρας μετά το 2006 -- οπότε και ο τωρινός πρόεδρος, Λεονίντ Κούσμα, θα έχει αποχωρήσει.

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Διαφορές μεταξύ «φίλων»...

ΜΟΣΧΑ.--

Επαφές με την ηγεσία του Κρεμλίνου είχε χτες στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η πρόσφατη διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που έχει ενοχλήσει τη Ρωσία, αλλά και η γενικότερη φύση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον ντε Χουπ Σέφερ εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη «συγκρατημένη δυσαρέσκεια» της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη διεύρυνση «μηχανική διαδικασία», που «δε διευκολύνει την αντιμετώπιση των σημερινών κινδύνων». «Αυτή η διεύρυνση δεν μπορεί να αποτρέψει ούτε τις επιθέσεις στη Μαδρίτη ούτε μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα στο Αφγανιστάν», σημείωσε ο Πούτιν ολοκληρώνοντας την «κριτική» του.

Παράλληλα, όμως, δεν παρέλειψε να εκφράσει και την «ελπίδα» του για μια πιο λειτουργική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. «Ελπίζουμε ότι η διεύρυνση θα καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και θα είναι ένα εργαλείο για την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας... Γι' αυτό είναι απαραίτητο να αυξήσουμε το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος...

Ο ντε Χουπ Σέφερ από την πλευρά του διακήρυξε ότι προσωπικός στόχος και του ιδίου είναι να ενισχύσει τη «στρατηγική συμμαχία» των δύο πλευρών. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλα - τρομοκρατία, διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, Αφγανιστάν, Βαλκάνια, Ιράκ - για να πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας», σημείωσε με νόημα ο ντε Χουπ Σέφερ.

Παράλληλα, ο γγ του ΝΑΤΟ προσπάθησε να κατευνάσει τη ρωσική ηγεσία υποβαθμίζοντας την παρουσία ΝΑΤΟικών F-16 στη Λιθουανία, ενώ επίσης αρνήθηκε πως οι νέες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων βάσεων στα εδάφη τους που θα είναι «απειλή για τα συμφέροντα της Ρωσίας».

Νωρίτερα ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος είχε συνάντηση και με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ. Οι δύο άντρες υπέγραψαν συμφωνία δημιουργίας μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στο στρατιωτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Μον του Βελγίου.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα επίθεση ετοίμαζαν οι ύποπτοι...

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Οι φερόμενοι ως υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη ετοίμαζαν νέες επιθέσεις στην Ισπανία στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο. Η εφημερίδα «Ελ Μούντο» χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι ύποπτοι είχαν στόχο το εμπορικό κέντρο «Παρκεσούρ» στο νότιο προάστιο Λεγκάνες της Μαδρίτης.

Επίσης η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι στο διαμέρισμα που ανατινάχτηκε το περασμένο Σάββατο στο προάστιο Λεγκάνες, βρέθηκε βιντεοκασέτα στην οποία τρεις ένοπλοι άντρες απαιτούν την απόσυρση των Ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ και το Αφγανιστάν εντός μίας βδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ