Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες στο Νεπάλ μετά από πολύωρη μάχη, στο συνεχιζόμενο εμφύλιο, που έχει κοστίσει τουλάχιστον 9.300 ζωές. Στο μεταξύ, περίπου 30 Αμερικανοί «εκπαιδευτές» άρχισαν χτες κοινές ασκήσεις με άνδρες του Βασιλικού Στρατού. Οι διαδηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν αποκατάσταση της δημοκρατίας συνεχίζονται.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Οι ψηφοφόροι στην Αλγερία προσέρχονταν χτες στις κάλπες για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ανάμεσα σε έξι υποψηφίους, επικρατέστεροι των οποίων θεωρούνται ο απερχόμενος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και ο υποσχόμενος «πάταξη των εξτρεμιστών», Αλί Μπεναφλίς. Παρά τις αιτιάσεις του τελευταίου περί «νοθείας», η κατάσταση εξελισσόταν ομαλά στην ψηφοφορία, στις πρώτες εκλογές εδώ και 12 χρόνια, που διαρκεί εξέγερση ισλαμιστών με τουλάχιστον 120.000 νεκρούς. Στις περιοχές των Βερβέρων, πάντως, λάμβανε χώρα «μαζική αποχή».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Πάντι Ασντάουν, διοικητής του προτεκτοράτου των ΝΑΤΟ-ΟΗΕ στη Βοσνία--Ερζεγοβίνη, ζήτησε χτες απ' τον Σέρβο Πατριάρχη Παύλο να καλέσει... δημόσια τον πρώην ηγέτη (των Σερβοβόσνιων) Ράντοβαν Κάρατζιτς να παραδοθεί στο Δικαστήριο της Χάγης.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Εκπρόσωποι της σουδανικής κυβέρνησης του ισλαμιστή Ομάρ αλ Μπασίρ και των ανταρτών στο Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν) εμφανίστηκαν χτες έτοιμοι να υπογράψουν προσωρινά παύση πυρός για να επιτραπεί η πρόσβαση ξένων οργανώσεων αρωγής στις ζώνες συγκρούσεων. Σύμφωνα με αξιωματούχους του γειτονικού Τσαντ (που φαίνεται να παίζει ρόλο μεσολάβησης), δεν αποκλείεται η επίτευξη συμφωνίας «ειρήνης» εντός 45 ημερών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σε κατάσταση επαγρύπνησης έως τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας κλήθηκε χτες ο στρατός της Νιγηρίας, καθώς η κυβέρνηση επικαλέστηκε «σοβαρή εθνική απειλή ασφαλείας» και ενδεχόμενη εκδήλωση στάσης κατά του προέδρου Ολουσενγκούν Ομπάσαντζο.

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΙΓΚΑΛΙ.-- «Είναι αβάσιμες αλλά θα διερευνηθούν σε βάθος» οι κατηγορίες της κυβέρνησης της Ρουάντα πως η Γαλλία έχει μερίδιο ενοχής για τη γενοκτονία του '94, ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ. Προχτές, το Παρίσι είχε ανακαλέσει απ' τη Ρουάντα τον ειδικό απεσταλμένο, αντιδρώντας στις κατηγορίες του Ρουαντέζου προέδρου Καγκάμε περί εκπαίδευσης και εξοπλισμού των ανταρτών Χούτου, που εξαπέλυσαν τις σφαγές, από το γαλλικό στρατό.

ΜΟΣΧΑ.-- Η 22χρονη Ζαρέμα Μουτζάχεβα από την Ινγκουσετία, η οποία είχε παραδεχτεί ότι τον περασμένο Ιούλιο σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στη Μόσχα, καταδικάστηκε χτες από δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας σε 20ετή κάθειρξη.

ΚΙΕΒΟ.-- Καταψηφίστηκαν χτες από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές που θα αποδυνάμωναν τον πρόεδρο της χώρας μετά το 2006 -- οπότε και ο τωρινός πρόεδρος, Λεονίντ Κούσμα, θα έχει αποχωρήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυσκολίες για τους Γάλλους (2013-03-02 00:00:00.0)
Πολύνεκρη επίθεση σε σχολή αστυνομίας (2008-08-20 00:00:00.0)
Το Παρίσι εμπλέκεται στη γενοκτονία του '94, λέει ο Καγκάμε... (2004-03-17 00:00:00.0)
Πολύνεκρη επίθεση ισλαμιστών (2001-10-16 00:00:00.0)
Απελευθέρωση ισλαμιστή ηγέτη (1997-07-09 00:00:00.0)
Οι αντάρτες πρότειναν εκεχειρία (1996-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ