ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αγκάθι» για τα ελληνικά κόμματα το «σχέδιο Ανάν»

Πολλά βήματα μπροστά από τις ηγεσίες των ελληνικών κομμάτων φαίνεται πως βρίσκεται ο ελληνικός λαός, που, όπως καταγράφουν διάφορες δημοσκοπήσεις, συνεχίζει - ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης - να δηλώνει, με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ του ΟΧΙ. Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει ...πονοκεφάλους στις ηγεσίες των ελληνικών κομμάτων, που αυξάνουν σε βαθμό ...ημικρανίας μια που φαίνεται πως το λαϊκό ρεύμα υπέρ του ΟΧΙ ακολουθούν με δηλώσεις και πράξεις μια σειρά από στελέχη τους.

Το κλίμα που επικρατεί αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Ημερησία», όπου το «όχι» υπερέχει αισθητά του «ναι», παρά τις πιέσεις και παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του «σχεδίου Ανάν» διαθέτουν και έχουν θέσει στην υπηρεσία της προπαγάνδισής του ισχυρότατα μέσα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57,7% των ερωτηθέντων στην Αθήνα θα ψήφιζε ΟΧΙ έναντι του 22,1% που θα ψήφιζε ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 50,6% θα ψήφιζε ΟΧΙ και το 23,8% ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 59,8% θα ψήφιζε ΟΧΙ και το 24,3% ΝΑΙ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου η ηγεσία έχει δημόσια ταχθεί υπέρ του «ναι», η χτεσινή δημοσιοποίηση κειμένου υποστήριξης των θέσεων του Κύπριου Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, με υπογραφές δεκάδων στελεχών - ανάμεσά τους και αρκετά μέλη της ΚΕ, πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Γερ. Αρσένης, Β. Βασιλακάκης, Λ. Βερυβάκης, Στ. Γιώτας, Αλ. Δαμιανίδης, Γ. Δασκαλάκης, Δ. Δημοσθενόπουλος, Θ. Κατσανέβας, Π. Κρητικός, Χρ. Λιακόπουλος, Μ. Φραγκιαδάκη, Π. Φωτιάδης και άλλοι (Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»). Προβληματίζει επίσης και ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος ονόμασε το διάγγελμα του Κύπριου Προέδρου «καταλυτικό».

Στην κυβέρνηση και στη ΝΔ συνεχίζονται οι ταλαντεύσεις και δυναμώνουν οι κριτικές φωνές στη μέχρι τώρα θέση, η οποία «δείχνει» προς το «ναι», χωρίς, όμως, να το κατονομάζει. Ηδη το ίδιο κείμενο υπέγραψε και ο βουλευτής Στ. Παπαθεμελής, ενώ και άλλα στελέχη (π.χ. Αλ. Λυκουρέζος) έχουν ανοιχτά συμφωνήσει με την άποψη του Κύπριου Προέδρου. Αίσθηση έχει προκαλέσει και η δήλωση του Γ. Ράλλη. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «το σχέδιο Ανάν είναι απαίσιο. Είμαι απογοητευμένος από την ΕΕ γιατί δεν έκανε αυτά που περίμενα και δεν υπερασπίστηκε το κοινοτικό κεκτημένο».

Μεγάλες φαίνονται οι διαφωνίες στον ΣΥΝ. Αρκετά στελέχη του ΣΥΝ διαφωνούν με την κατεύθυνση του «ναι» και έχουν δημόσια εκφράσει αυτή τους τη διαφωνία. Ετσι με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της ΚΠΕ την επόμενη Τετάρτη. Να σημειώσουμε πως τα μαντάτα δεν είναι για την Κουμουνδούρου ενθαρρυντικά ούτε από τις συνεργαζόμενες μαζί του δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΑΡΥΒΑΚΗΣ
Ανάξιο του ελληνισμού και της ελευθερίας

Ο Λευτέρης Βερυβάκης, πρώην υπουργός και βουλευτής, σε σχετική ερώτησή μας, δήλωσε:

«Στις δύσκολες εποχές που περνάμε, που ξαναμοιράζεται ο κόσμος, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή μας, η επιβίωση και η μέσα σε ειρηνικές συνθήκες συνεργασία των Ελλήνων με τους άλλους λαούς και κράτη, προϋποθέτει καθαρό παιχνίδι. Αυτό περνάει από την καθαρότητα των θέσεων κρατών και λαών και από τη διατήρηση βασικών αξιών στις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Το σχέδιο Ανάν είναι στη σύλληψή του το ακριβώς αντίθετο από αυτές τις βασικές αρχές και για αυτό ή θα βελτιωθεί σε βαθμό όπου θα μπορεί να γίνει λειτουργικό και βιώσιμο ή αλλιώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με "όχι" γιατί ουσιαστικά θα παραπέμψει σε νέες περιπέτειες, που θα απολήξουν σε βάρος των λαών και των κρατών της περιοχής, υπέρ των συμφερόντων των δυνάμεων του πλούτου και της δύναμης. Αλλά αυτό είναι ανάξιο του ελληνισμού και της ελευθερίας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΥ
Με το «ναι» ξαναϋπογράφεται η καταδίκη της Κύπρου

Ο Δημήτρης Δήμου, αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς, πρών Αρχηγός Εθνικής Φρουράς Κύπρου, σε δήλωσή του μας τόνισε:

«Πολλά επιχειρήματα μπορεί κανείς να επιστρατεύσει για να αποδείξει ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτεί αυτό το σχέδιο. Εγώ μέσα από το πλήθος αυτών των επιχειρημάτων θα επικαλεστώ μόνο το θέμα της ασφάλειας.

Με βάση το σχέδιο Ανάν η Κύπρος παραμένει εξ ολοκλήρου όμηρος των τουρκικών στρατευμάτων και ορέξεων. Δηλαδή, η Τουρκία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή, μέσα στο πλήθος των συγκρούσεων που δημιουργεί το σχέδιο Ανάν, να επιλέξει μια ευκαιρία για να κάνει χρήση, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, των δικαιωμάτων της ως εγγυήτρια δύναμη. Διότι ναι, στα αλήθεια, υπογράφουμε σήμερα ένα σχέδιο που προβλέπει την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης.

Εμείς όλοι λέγαμε ότι οι συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου ήταν βλαπτικές, διότι έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, γεγονός που το 1974 χρησιμοποίησε η Τουρκία διά την εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος του Νησιού, προκαλώντας μια τραγωδία στον ελληνοκυπριακό λαό. Πώς λοιπόν σήμερα πάλι ερχόμεθα και ξαναϋπογράφουμε την καταδίκη αυτή της Κύπρου, αφού το δεδικασμένο λέει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη, ειδικότερα μάλιστα όταν οι διεθνείς συνθήκες τους ευνοούν;

Κατά τούτο, λοιπόν, είμαι πεπεισμένος, ότι η διαίσθηση και η θέληση του κυπριακού λαού, είναι αρνητική ως προς το σχέδιο Ανάν, διότι αυτοί έζησαν την τραγωδία του 1974 και έχουν όλο το δικαίωμα να προφυλαχτούν τώρα από μια νέα τραγωδία. Και η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη από τη δήλωση ή θέση οποιουδήποτε άλλου.

Εκφοβισμοί για την εκμαίευση του "ΝΑΙ" είναι σίγουρο ότι δεν πιάνουν στον κυπριακό λαό. Οσοι φοβούνται, και οι Κύπριοι δε φοβούνται, δεν μπορούν να αποφασίζουν σωστά. Ο Κάλβος έλεγε: "Οσοι το χάλαιον χέρι του φόβου βαρύ αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσιν"».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ
Οριστικοποιεί τη διχοτόμηση του νησιού

Eurokinissi

Ο πρώην υπουργός και νυν μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης σχετικά με το «σχέδιο Ανάν» και τις εξελίξεις στο Κυπριακό δήλωσε στο «Ρ»:

«Αυτό που λέγεται ότι το σχέδιο Ανάν επανενώνει την Κύπρο δεν αληθεύει. Αντίθετα, το σχέδιο αυτό νομιμοποιεί τον "Αττίλα", οριστικοποιεί τη διχοτόμηση του νησιού, δημιουργεί ένα μη λειτουργικό μόρφωμα που θα οδηγήσει σε συνεχείς τριβές με κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή και με αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν η Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Μαΐου θα μπορεί να ενταχθεί ως ισότιμο μέλος στην ΕΕ και σε αυτό το περιβάλλον να επιδιώξει αναζήτηση λύσης, έξω από τη λογική του αγγλοαμερικανικής έμπνευσης σχεδίου Ανάν, με βάση δημοκρατικές αρχές όπου το ζητούμενο θα είναι η επέκταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ένα παράνομα κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου.

Ολοι γνωρίζουμε τις πιέσεις που ασκούνται κυρίως από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, αλλά πιστεύω ότι ενωμένος και αποφασισμένος ο ελληνισμός μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να υπερασπιστεί τα δίκαιά του».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ
Το ΟΧΙ παγκόσμιο μάθημα αντίστασης λαών

Ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, σε δήλωσή του μας τόνισε:

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, με το προχτεσινό του βαρυσήμαντο διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, εξέφρασε απόλυτα τις μύχιες σκέψεις ενός λαού, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια, τουλάχιστον, βιάζεται από μια ενορχηστρωμένη παγκόσμια επίθεση επειδή επιμένει να πιστεύει στις αρχές της ελευθερίας-αλήθειας-δικαιοσύνης-ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε απόλυτα την πίστη του λαού του και έδωσε παγκόσμιο μάθημα σ' όλους τους ελεύθερους λαούς που υφίστανται ανάλογους βιασμούς, ότι από τους Ομηρικούς χρόνους ο κυπριακός ελληνισμός, μαζί με τον όπου Γης ελληνισμό απεχθάνετο το "δούλειον ήμαρ" και αντί οποιασδήποτε θυσίας επέλεγε το "ελεύθερο ήμαρ".

Εδωσε μάθημα σ' αυτούς που έχουν λησμονήσει ή αγνοούν ότι από της εποχής κατά την οποία στις κορυφές του Ολύμπου διέτριβαν οι "αθάνατοι" έχει στήσει στην καρδιά μας τον θρόνο της η πλέον αθάνατος αυτών, η "Θεά Ελευθερία".

Υπενθύμισε σ' αυτούς που λησμόνησαν ή αγνοούν, ότι όχι μόνο δεν υποταχθήκαμε ποτέ σε απειλές αλλά, αντίθετα, με τις θυσίες του λαού του - με πρόσφατα παραδείγματα τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του 1955-1959, στον οποίον μετείχε και ο ίδιος, αλλά και την ηρωική αντίσταση του 1974 όταν τα πάντα είχαν προδοθεί - υπέρ της ελευθερίας υπογράμμισε, ότι αληθινά το πολιτικό ιδεώδες των ελεύθερων λαών γεννήθηκε στην Ελλάδα και δίκαια ολόκληρος ο κόσμος καταφεύγει στην ελληνική λέξη για να μιλήσει περί "δημοκρατίας".

Δε μας αρέσουν οι φτηνοί λεονταρισμοί και οι ύποπτοι εθνικισμοί, όμως πιστεύουμε ότι με το παγκόσμιο μάθημα του ΟΧΙ του κυπριακού λαού, τον οποίο απόλυτα εξέφρασε προχτές ο Πρόεδρός του, έκανε τον τροχό της Ιστορίας να κυλήσει στο κενό και επέβαλε στην ξαφνιασμένη από τη "νέα τάξη πραγμάτων" σημερινή ανθρωπότητα να σκύψει και να ανάψει τα ταπεινά της καντήλια από το λαό του πανέμορφου νησιού της Αφροδίτης».

Ούτε μια σταλιά τσίπα

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοσέλιδων του χτεσινού Τύπου φιλοξένησε το «ΟΧΙ» του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν, ανεξάρτητα από τις ερμηνείες και τα σχόλια με τα οποία κάθε εφημερίδα το προσέγγισε. Θλιβερή εξαίρεση το «Βήμα» με τίτλο: «Πληθαίνουν τα ΝΑΙ, σιωπά η κυβέρνηση». Αλλά και η «Αυγή» με τίτλο: «Δυναμώνει το ΝΑΙ». Η διάθεση και των δύο να υποβαθμίσουν το «ΟΧΙ» του Τάσσου Παπαδόπουλου παραπάνω από εμφανής. Η «Αυγή» όμως μάλλον υπερέβη τα εσκαμμένα. Στην τελευταία της σελίδα με σχόλιο που φέρει ως υπογραφή τα αρχικά Ν.Φ., που παραπέμπουν στον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας, εξαπολύει μια δριμεία όσο και ανήθικη επίθεση εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου. Γιατί, αναμενόμενο και κατανοητό για την «Αυγή» και τον πολιτικό φορέα που εκφράζει, να τον κατηγορεί για «εκπλήσσουσα μονομέρεια» και «κινδυνολογία». Αλλά πάει πολύ να εξομοιώνει τον Κύπριο Πρόεδρο με τον Ρ. Ντενκτάς και μάλιστα με (α)νοητικές ακροβασίες του τύπου: «Την ώρα που ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε το διάγγελμά του, ο Ντενκτάς επέστρεφε στα κατεχόμενα και δήλωνε ότι αρχίζει τον αγώνα για το δικό του "όχι". Νωρίτερα είχε συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Πρόεδρο Σεζέρ και τους στρατηγούς. Η διχοτομική αντίληψη, τελικώς, λειτουργεί με το νόμο των "συγκοινωνούντων δοχείων"»! Κάθε άλλο δικό μας σχόλιο περιττεύει...

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΚΚΙ
Συμπαραστεκόμαστε στον Κύπριο Πρόεδρο

«Συμπαραστεκόμαστε στη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν». Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ.

Καλούμε, συνεχίζουν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, «τον ελληνισμό της Ελλάδας και της Κύπρου να πει ΟΧΙ στα σχέδια διχοτόμησης και μετατροπής της Κύπρου σε αμερικανοτουρκικό προτεκτοράτο, στα σχέδια δημιουργίας πολιτικού και νομικού προηγούμενου για τη διάσπαση ολόκληρου του τόξου Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ