ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Σε πολύ κρίσιμη καμπή η Κύπρος 37 χρόνια μετά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 21η Απρίλη 1967

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του αναφερόμενη στην 21η Απρίλη του 1967, ημέρα κατά την οποία εγκαθιδρύθηκε η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία στην Ελλάδα, σημειώνει:

«Τριάντα εφτά χρόνια από το ξεκίνημα της δικτατορίας (1967-'74), το πιο μεγάλο θύμα της ίδιας και των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών, η Κύπρος, βρίσκεται και πάλι σε πολύ κρίσιμη καμπή. Οπως και τότε, έτσι και τώρα, είναι πιασμένη στο δόκανο του ιμπεριαλισμού, αμερικανικού και ευρωενωσιακού.

Τριάντα εφτά χρόνια είναι αρκετά για να βγουν χρήσιμα διδάγματα, όπως: Δίκαιη λύση για το Κυπριακό, σε όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζόμενων δεν μπορεί να υπάρξει δίχως σύγκρουση με την ιμπεριαλιστική πολιτική. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξει σε συμμαχία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί πάνω στο "σχέδιο Ανάν" με ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ. Υπογραμμίζει και πάλι ότι η αντίθεση στο "σχέδιο Ανάν" σημαίνει εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ (1977-'79) για μια Κύπρο ενιαία, ομόσπονδη, διζωνική, δικοινοτική, ανεξάρτητη, δίχως ξένα στρατεύματα και βάσεις, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, δίχως "εγγυητές και προστάτες"».

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Συνάντηση για Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

ΣΑΡΑΓΕΒΟ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Ανεπιφύλακτη στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την «αποσύνδεση» του δημοψηφίσματος στην Κύπρο από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να προσφέρει ο Κ. Καραμανλής στον Τ. Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχουν νωρίς σήμερα το πρωί στο Σαράγεβο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι θα στηρίξει το αίτημα της Αγκυρας για ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ το Δεκέμβρη.

Παράλληλα, φέρεται να έχει στείλει μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση ότι δε θα στηρίξει «ούτε το ΝΑΙ ούτε το ΟΧΙ» στα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις πιθανές αντιδράσεις του συνομιλητή του στην περίπτωση του ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων, ενώ θα ζητήσει να μην «κλείσει» το Κυπριακό αλλά να δοθεί «μία ακόμα ευκαιρία» και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυσή του.

Στο θέμα των «εγγυήσεων», που δήθεν προσφέρει το προτεινόμενο αμερικανοβρετανικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτεται πίσω από το γνωστό δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ, Π. Μολυβιάτης, φέρεται να έχει δώσει εντολή στον Ελληνα πρεσβευτή στην έδρα του ΟΗΕ να μην εμπλακεί στην όλη διαδικασία.

Στη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν αναμένεται να τεθεί και το θέμα των ελληνοτουρκικών «διαφορών», καθώς ξεκινά στην Αγκυρα ο νέος γύρος διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών γίνεται στο περιθώριο της 7ης Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Κρατών που πραγματοποιείται στο Σαράγεβο.

Στη σύνοδο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να «αναβαθμίσει» τη βαλκανική πολιτική της, ως συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Σημίτη.

Σταθερά, δηλαδή, εφαρμόζεται η πολιτική της «προσέγγισης» των βαλκανικών χωρών με τις ευρωπαϊκές δομές και ο «μετασχηματισμός της περιοχής» σε χώρο κυριαρχίας της «ελεύθερης αγοράς» και της «δημοκρατίας».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τους άλλους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη διάσκεψη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Εμμεσο OXI στο «σχέδιο Ανάν»

Οι αρνητικές επιπτώσεις, που θα προκαλέσει στην κυπριακή οικονομία και τους Ελληνοκύπριους η επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, διά στόματος του διοικητή της ΚΤΠ, Χρ. Χριστοδούλου

Εμμεσο, αλλά σαφές ΟΧΙ, στο «σχέδιο Ανάν» - άρα και προτροπή για ΟΧΙ στο προαναγγελθέν για το Σάββατο δημοψήφισμα - διατυπώνει και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΠ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Κατά τη διάρκεια χτεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Χρ. Χριστοδούλου εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του, σημειώνοντας πως «παρά το ότι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν για την ΚΤΠ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σωστή, αφού προνοεί για μια ΚΤΠ και ένα νόμισμα, δυστυχώς οι επιμέρους πρόνοιες του σχεδίου αντιστρατεύονται τη φιλοσοφία αυτή».

Επισημαίνοντας τα προβληματικά στοιχεία του «σχεδίου Ανάν» (σκιαγραφώντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει τυχόν υιοθέτησή του με ένα ΝΑΙ στο δημοψήφισμα), ο Χρ. Χριστοδούλου:

  • διατύπωσε την άποψη πως με την εφαρμογή του σχεδίου, θα υπάρχει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα της ΚΤΠ,
  • απέρριψε τους ισχυρισμούς εκείνων που «ισχυρίζονται ότι το σχέδιο Ανάν έδωσε στην πλευρά μας (σ.σ. των Ελληνοκυπρίων) οτιδήποτε τους ζητήσαμε για την ΚΤΠ» σημειώνοντας πως «τούτο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Φωτογραφίζοντας» τα προβληματικά στοιχεία του «σχεδίου Ανάν» για την ΚΤΠ, ανέφερε τις πρόνοιες για την κυπριακή λίρα, το διοικητικό συμβούλιο, το παράρτημα της ΚΤΠ στο τ/κ συνιστών κράτος, τη θητεία του διοικητή της ΚΤΠ και το προσωπικό της τράπεζας, τη μετατροπή των τ/κ καταθέσεων από τουρκικές σε κυπριακές λίρες, το κόστος εξυγίανσης του τ/κ τομέα.

Επίσης, ο Χρ. Χριστοδούλου:

  • Εκανε λόγο για κινδύνους που εγκυμονεί για τη νομισματική σταθερότητα η παράλληλη χρησιμοποίηση της τουρκικής λίρας κει της κυπριακής για 8 μήνες (από 1 Μάη μέχρι 31 Δεκέμβρη 2004).
  • Διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις και για τον ίσο αριθμό μελών Ελληνονοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων (3 και 3, συν ένας ξένος) που προβλέπει το σχέδιο για το διοικητικό συμβούλιο και την επιτροπή νομισματοπιστωτικής πολιτικής. Με αυτή την πρόνοια, είπε, υπάρχει πλήρης αριθμητική εξίσωση μεταξύ του 92% που είναι η ελληνοκυπριακή οικονομία και του 8% που είναι η τουρκοκυπριακή, σημειώνοντας πως σε περίπτωση ισοψηφίας, η απόφαση θα λαμβάνεται με την ψήφο του ξένου! Χαρακτήρισε αυτό το θέμα «τεράστιας σημασίας», γιατί τα σώματα αυτά, «θα παίρνουν τις αποφάσεις για την αξία και ισοτιμία κυπριακής λίρας, το ύψος των επιτοκίων κλπ».
  • Αποκάλυψε πως από το τελικό «σχέδιο Ανάν», απαλείφτηκε η σχετική πρόνοια, όπου γινόταν αναφορά στη διαδικασία μετατροπής των καταθέσεων Τουρκοκυπρίων από τουρκικές σε κυπριακές λίρες, η οποία διαδικασία ερμηνευόταν από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως εγγύηση των καταθέσεων των Τουρκοκυπρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
  • Εκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, σημειώνοντας πως όσα προβλέπει το σχέδιο, σχετικά με την ανάληψη του κόστους αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του τουρκοκυπριακού τομέα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ