ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Κινδυνεύει ό,τι απέμεινε...

Ενα ακόμα μεγάλο μέρος του Πάρκου Ελευθερίας κινδυνεύει από νέες εργασίες που πραγματοποιούνται για επέκταση του Μεγάρου Μουσικής, σημειώνει με επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, τον οποίο και καλεί να πάρει μέτρα για την προστασία του χώρου.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην επιστολή, «μέσα στο νέο αυτό περιφραγμένο χώρο, εκτελούνται ήδη εργασίες πασσαλόπηξης, αφού πρώτα έχει καταστραφεί κάθε ίχνος του Πάρκου». Και συνεχίζει: «Η νέα αυτή κατάληψη αποτελεί το επιστέγασμα σωρείας άλλων αυθαιρεσιών, που αποσκοπούν στη σταδιακή ιδιοποίηση του κοινόχρηστου Πάρκου και στην ένταξή του στις κατασκευές, στις λειτουργίες και στον περιφραγμένο χώρο των νέων εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μουσικής».

«Με δεδομένο», σημειώνεται, «το σημαντικό έλλειμμα της πόλης σε πράσινο και γενικότερα σε ελεύθερους χώρους, με βάση όχι μόνο τα διεθνή δεδομένα, αλλά και αυτά που απαιτούνται για τη στοιχειωδώς ασφαλή λειτουργία της πόλης, π.χ., σε περίπτωση σεισμού, απευθυνόμαστε σε σας, με την ελπίδα ότι θα σταματήσετε οριστικά αυτή την επί χρόνια ανάλωση του κοινόχρηστου Πάρκου και τη σταδιακή μετατροπή του σε ιδιωτικό εμπορικό οίκο».

Δικαιολογημένα, λοιπόν, και τα ερωτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής προς τον υπουργό για το αν υπάρχει πράξη παραχώρησης, με την οποία ο χώρος του Πάρκου έχει πάψει να είναι δημόσιος και αν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και για ποια χρήση...

Η Συντονιστική Επιτροπή υπενθυμίζει στον υπουργό και τον χαριστικό νόμο 3207/03, «ο οποίος βρίθει παρεκκλίσεων από την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και περιλαμβάνει διατάξεις για παρανόμως κτιζόμενα κτίρια». Ειδική μνεία κάνει η Επιτροπή στο άρθρο 7, όπου η παρ. 9β αφορά αποκλειστικά στο Μέγαρο Μουσικής και στην οποία αναφέρεται ότι «τυχόν απαιτούμενες οικοδομικές άδειες» εκδίδονται με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

«Πιστεύουμε επομένως», επισημαίνεται στην επιστολή, «ότι όσο ισχύει ο νόμος αυτός, αρμόδιο για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου για τη σωτηρία του Πάρκου και κατά της αυθαίρετης καταστροφής του, δεν είναι η πολεοδομία του δήμου, ή της νομαρχίας αλλά εσείς ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ».


ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μου γυναίκα

ΑΘΗΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΖΩΝΑ

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Πανεπιστημίου Αθηνών

κηδεύουμε το Σάββατο 24 Απριλίου 2004 και ώρα 11 π.μ. εκ του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου (Σκουφά).

Ο σύζυγος: Χριστόφορος. Οι αδελφοί: Μαρία Μουράτωφ, Γιούλα Ζώνα, Αικατερίνη και Νικόλαος Ζαχαριάδης, Ιωάννα Ζώνα. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Συγκαλείται έκτακτη Ιεραρχία

Εκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, κατ' εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ν.590/1977), αποφάσισε να συγκαλέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όπως ανακοίνωσε στα μέλη της χτεσινής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ).

Η σύγκληση γίνεται κατ' εφαρμογή του άρθρου 6 παρ.1 περ.α του Ν.590/1977 για την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων, που ορίζονται κατ' εφαρμογή του άρθρου 6 παρ.2 του Ν.590/1977. Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, έκτακτη Ιεραρχία μπορεί να συγκληθεί με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου. Σε αυτή την περίπτωση την ημερήσια διάταξη καταρτίζει ο Πρόεδρος της Ιεραρχίας, δηλαδή ο αρχιεπίσκοπος.

Επιπροσθέτως, μετά την ενημέρωση από τον αρχιεπίσκοπο των μελών της ΔΙΣ σχετικά με την προχτεσινή επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα και η συγκεκριμένη επιστολή και όλες οι προηγούμενες του Οικουμενικού Πατριάρχη να τεθούν στην έκτακτη συνεδρία της Ιεραρχίας. Να υπενθυμίσουμε ότι η προχτεσινή επιστολή του Πατριάρχη ζητάει, πάλι, την τροποποίηση από την Ιεραρχία της απόφασης που είχε πάρει την 6η Νοέμβρη, απάντηση στο γράμμα του Πατριάρχη του Δεκεμβρίου και αναμονή ανταπαντήσεως πριν η Εκκλησία της Ελλάδος προχωρήσει σε εκλογές.

Σε Τακτική Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας - Παράρτημα Θεσσαλονίκης την Κυριακή 25/4 στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (οδός Αριστοτέλους 32, 1ος όροφος).

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις συμπαράστασης

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους οι φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, προκειμένου να εκφραστεί πολύμορφα η συμπαράσταση προς τους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές που κρατούνται στις φυλακές της Κομοτηνής και της Δράμας.

Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία φορέων, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ροδόπης για τα Δημοκρατική Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες, μετέβη στις φυλακές Κομοτηνής, προκειμένου να επιδώσει στον Σινάν Μποσκούρτ το ψήφισμα συμπαράστασης, με το οποίο απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση απελευθέρωσή τους, καθώς και να μην εκδοθεί στις γερμανικές αρχές, οι οποίες τον αναζητούν, προκειμένου να τον διώξουν για την αντιιμπεριαλιστική του δράση. Τελικά, το κείμενο παρέλαβε ο διευθυντής των φυλακών κ. Ευτυχίδης, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα το επιδώσει στον Σ. Μποσκούρτ.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας το Συντονιστικό Φορέων και Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, έστειλε επείγον μήνυμα προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με το οποίο ζητά την άμεση απελευθέρωση των τριών αγωνιστών που κρατούνται στο Νευροκόπι Δράμας, καθώς η υγεία τους κινδυνεύει άμεσα και λόγω της απεργίας πείνας, στην οποία έχουν προχωρήσει από την περασμένη Πέμπτη. Επίσης, ζητούν να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα που έχουν υποβάλει για παροχή πολιτικού ασύλου και να μην απελαθούν στην Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ