Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Κινδυνεύει ό,τι απέμεινε...

Ενα ακόμα μεγάλο μέρος του Πάρκου Ελευθερίας κινδυνεύει από νέες εργασίες που πραγματοποιούνται για επέκταση του Μεγάρου Μουσικής, σημειώνει με επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, τον οποίο και καλεί να πάρει μέτρα για την προστασία του χώρου.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην επιστολή, «μέσα στο νέο αυτό περιφραγμένο χώρο, εκτελούνται ήδη εργασίες πασσαλόπηξης, αφού πρώτα έχει καταστραφεί κάθε ίχνος του Πάρκου». Και συνεχίζει: «Η νέα αυτή κατάληψη αποτελεί το επιστέγασμα σωρείας άλλων αυθαιρεσιών, που αποσκοπούν στη σταδιακή ιδιοποίηση του κοινόχρηστου Πάρκου και στην ένταξή του στις κατασκευές, στις λειτουργίες και στον περιφραγμένο χώρο των νέων εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μουσικής».

«Με δεδομένο», σημειώνεται, «το σημαντικό έλλειμμα της πόλης σε πράσινο και γενικότερα σε ελεύθερους χώρους, με βάση όχι μόνο τα διεθνή δεδομένα, αλλά και αυτά που απαιτούνται για τη στοιχειωδώς ασφαλή λειτουργία της πόλης, π.χ., σε περίπτωση σεισμού, απευθυνόμαστε σε σας, με την ελπίδα ότι θα σταματήσετε οριστικά αυτή την επί χρόνια ανάλωση του κοινόχρηστου Πάρκου και τη σταδιακή μετατροπή του σε ιδιωτικό εμπορικό οίκο».

Δικαιολογημένα, λοιπόν, και τα ερωτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής προς τον υπουργό για το αν υπάρχει πράξη παραχώρησης, με την οποία ο χώρος του Πάρκου έχει πάψει να είναι δημόσιος και αν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και για ποια χρήση...

Η Συντονιστική Επιτροπή υπενθυμίζει στον υπουργό και τον χαριστικό νόμο 3207/03, «ο οποίος βρίθει παρεκκλίσεων από την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και περιλαμβάνει διατάξεις για παρανόμως κτιζόμενα κτίρια». Ειδική μνεία κάνει η Επιτροπή στο άρθρο 7, όπου η παρ. 9β αφορά αποκλειστικά στο Μέγαρο Μουσικής και στην οποία αναφέρεται ότι «τυχόν απαιτούμενες οικοδομικές άδειες» εκδίδονται με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

«Πιστεύουμε επομένως», επισημαίνεται στην επιστολή, «ότι όσο ισχύει ο νόμος αυτός, αρμόδιο για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου για τη σωτηρία του Πάρκου και κατά της αυθαίρετης καταστροφής του, δεν είναι η πολεοδομία του δήμου, ή της νομαρχίας αλλά εσείς ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ