Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Αιχμές για την κατάθεση της Κυριακίδου

«Κατασκευασμένη» χαρακτήρισε χτες την κατάθεση της Σ. Κυριακίδου, βασικής μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του ΕΛΑ, ο συνήγορος υπεράσπισης της Ε. Αθανασάκη, Α. Κωνσταντάκης. Η εξέταση της Κυριακίδου συνεχίστηκε για έκτη μέρα με συχνές διακοπές των συνηγόρων υπεράσπισης από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων, Ε. Μουγάκου - Μπρίλλη. Στο τέλος της διαδικασίας, ο Α. Κωνσταντάκης ζήτησε να καταχωρηθεί στα πρακτικά φράση της προέδρου, η οποία, κατά την εκτίμηση της υπεράσπισης, δείχνει πεποίθηση του δικαστηρίου για την ενοχή της Ε. Αθανασάκη.

«Κλειδί» της εξέτασης της Σ. Κυριακίδου από πλευράς υπεράσπισης, ήταν η εξής επισήμανση του Α. Κωνσταντάκη, συνηγόρου της Ε. Αθανασάκη: «Ρωτώ τη μάρτυρα να μου πει πράγματα που έχει ζήσει». Ερωτώμενη να περιγράψει τις αντιδράσεις των Κανά, Αθανασάκη και «Γιάννη» (σ.σ. ψευδώνυμο του Κ. Αγαπίου, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές), για τους οποίους έχει υποστηρίξει πως τους βρήκε γύρω από τραπέζι να κατασκευάζουν βόμβα, στο κρησφύγετο της οδού Πολέμωνος, δήλωσε ότι «δε θυμάμαι λόγω σύγχυσης τι ακριβώς έκανε ο καθένας».

Πρόσθεσε δε ότι μετά από λίγες μέρες πήγε στο διαμέρισμα και το καθάρισε από τα καλώδια που ήταν πεταμένα στο πάτωμα... Προηγουμένως, η υπεράσπιση της είχε επισημάνει ότι σε όλα τα εγχειρίδια κατασκευής βομβών συνιστάται η κατασκευή μιας βόμβας να γίνεται μόνο από ένα άτομο για λόγους ασφαλείας. Η μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι δε θυμάται να έχει διαβάσει κάτι στα φυλλάδια που της έδινε ο πρώην σύζυγός της.

Η Σ. Κυριακίδου δεν μπόρεσε να δώσει περιγραφή των συνωμοτικών μέτρων που έπαιρνε, όταν εγκατέλειπε το κρησφύγετο της Πολέμωνος στο Παγκράτι. Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ανέφερε στην αρχή ότι έγραφαν σε κάποιο κουτί του ΟΤΕ, μετά είπε ότι ήταν της ΔΕΗ, αργότερα πως άλλαζε τη θέση των αντικειμένων στο σπίτι. Σε ερώτηση αν ήταν λίγες ή πολλές οι 10 συναντήσεις που υποστηρίζει ότι είχε με την Ε. Αθανασάκη σε διάστημα 13 χρόνων, δήλωσε ότι ...δεν κρατούσε ατζέντα και τα ραντεβού τους τα κανόνιζε ο Α. Κανάς. Στο σημείο αυτό, ο εισαγγελέας της έδρας παρατήρησε πως δεν πρέπει να γίνονται παραπειστικές ερωτήσεις στη μάρτυρα. Ο συνήγορος υπεράσπισης, σχολιάζοντας τις καταθέσεις της Σ. Κυριακίδου, είπε ότι «η ιστορία που λέει είναι αλλού κατασκευασμένη και τη θυμάται εν μέρει». Εξάλλου, για άλλη μια φορά, έπεσε σε κενά και αντιφάσεις, δίνοντας την περιγραφή της Ε. Αθανασάκη, αφού δεν μπορούσε να περιγράψει αν η κατηγορουμένη ήταν αδύνατη ή εύσωμη, ψηλότερη ή πιο κοντή από αυτήν.

Ο Α. Κωνσταντάκης ρώτησε τη μάρτυρα κατηγορίας, αν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να πιστοποιεί ότι γνώριζε την Ε. Αθανασάκη. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ε. Μπρίλλη είπε: «Για να αναγνωρίσει την πελάτισσά σας;». Τότε ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να καταχωρηθεί η φράση της προέδρου στα πρακτικά, ως έκφραση εδραίας και πλήρους πεποίθησης της έδρας για την ενοχή της Ε. Αθανασάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ